Ειδήσεις

ΓΕΣ: Τείχος προστασίας στα νησιά του Αιγαίου με δεκάδες αντιαεροπορικά πυροβόλα

 Η προκλητικότητα των γειτόνων και η πιθανότητα ενός «θερμού επεισοδίου» ώθησε το ΓΕΣ να προχωρήσει στη θωράκιση των ακριτικών νησιών με δεκάδες αντιαεροπορικά πυροβόλα, όμως θα χρησιμοποιηθούν ως ασπίδα προστασίας στο ενδεχόμενο τουρκικής απόβασης.

Έξτρα τείχος προστασίας στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με την εγκατάσταση δεκάδων αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων που όμως θα χρησιμοποιηθούν από τον Στρατό Ξηράς ως αντιαβακικά – αντιαποβατικά, «χτίζουν» τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνά­μεις, καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν λέει να κοπάσει – παρά τις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την προαναγγελία της επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία από τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ο προφανής στόχος της στρατιωτικοπολιτικής ηγεσίας του «Πενταγώνου» είναι με αυτή την κίνηση, με την αξιοποίηση των υπαρχόντων αντιαεροπορικών, να θωρακίσει ακόμη περισ­σότερο την άμυνα και τη δύναμη πυρός των νησιών σε ένα ενδεχόμενο αποβατικής ενέργειας από τις ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας. Τα αντιαεροπορικά όπλα (Rheinmetall) – τα οποία παραχωρήθηκαν στον Στρατό Ξηράς από την Πολεμική Αεροπορία – αναπτύχθηκαν μέσα στο 2018 στα περισσότερα από τα νησιά που έχουν απέναντι τους την Τουρκία και συγκεκριμέ­να στα Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ). Από την Αεροπορία διατέθηκαν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 100 πυροβόλα και το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν λάβει θέση στα νησιά, από τον Βορρά έως τον Νότο του Αιγαίου, ενώ ένα μικρό ποσοστό κρατήθηκε ως «back up» για ανταλλακτικά. Η εντολή που δόθηκε από τους επιτελείς του ΓΕΣ, σύμφωνα με τις πληροφο­ρίες των «ΝΕΩΝ», ήταν να μην υπάρχει καμία χρονοτριβή και τα αντιαεροπορικά πυροβόλα να τεθούν άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Με ταχύτατες διαδικασίες δηλαδή αξιολογήθηκε και ελέγχθηκε το υλικό που δόθηκε από την Αερο­πορία στον Στρατό Ξηράς αλλά και η μεταφορά και εγκατάστασή τους στα νησιά.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Η παραπάνω απόφαση του ΓΕΣ συνδέεται, όπως προεξοφλείται, με την κλι­μακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Η Άγκυρα τόσο τη χρονιά που πέρασε όσο και τις πρώτες μέρες του 2019 επιμένει στις παραβιάσεις και στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο οι χειριστές των συγκεκριμένων όπλων δεν ξεκίνησαν απλώς την εκπαίδευση πάνω στα όπλα που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα νησιά της παραμεθορίου από την τουρκική απειλή αλλά έχουν ήδη πραγματοποιήσει και βολές. Η διαταγή που δόθηκε ήταν «άπαντες, παντού, τα πάντα». Δηλαδή όλοι οι εθνοφύλακες που θα χειριστούν τα πυροβόλα να εκπαιδευτούν και να κάνουν βολές άμεσα και μάλιστα ακριβώς στις θέσεις που θα κληθούν να πολεμήσουν.

 

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Το σενάριο ενός «θερμού επεισο­δίου» με την Τουρκία με μία απόβαση τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό νησί ή βραχονησίδα – υπάρχει εξάλλου το προηγούμενο των Ιμίων – είναι ένα από αυτά που ανέκαθεν μελετούν οι επιτελείς του «Πενταγώνου».

Σε όλες τις μεγάλες ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν πάντα αποβατικά σενάρια, ενώ συστηματικά και οι τρεις Κλάδοι (Στρατός Ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό) επεξεργάζονται και ανανεώνουν τα σχέδια αποτροπής μιας τέτοιας πιθανότητας. Υπό αυτά τα δεδομένα το ΓΕΣ έκρινε ότι είναι απαραίτητο τα αντιαεροπορικά με ρόλο αντιαποβατικών να είναι άμεσα ετοιμοπόλεμα.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ. Το αντιαεροπορικό πυρο­βόλο Rheinmetall ΜΚ 20-MOD.RH με το οποίο ενισχύθηκαν τα ΤΕΘ των νησιών είναι όπλο γερμανικής κατασκευής. Η ταχυβολία του και η ακρίβεια βολής επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων. Γι΄ αυτό άλλωστε αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως αντιαποβατικό και να τεθεί στη διάθεση του Στρατού Ξηράς για την άμυνα των νησιών μας. Το δραστι­κό βεληνεκές για εναέριους στόχους ανέρχεται στα 1,2 χλμ. μέτρα ενώ για επίγειους στόχους ανέρχεται στα 2,5 χλμ. Διαθέτει μάλιστα πολύ σύγχρονα όργανα σκόπευσης. Έχει υπολογιστή ο οποίος τροφοδοτείται, κατά προσέγγιση, με τα στοιχεία του στόχου (απόσταση – ταχύτητα) από τον χειριστή του όπλου.

ΔΙΠΛΗ ΑΣΠΙΔΑ. Στρατιωτικές πηγές επισημαί­νουν πως η ανάπτυξη των πυροβόλων με ρόλο αποτροπής αποβατικών ενεργειών σε συνδυασμό με την άφιξη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 των 70 ελικοπτέρων αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, θα προσφέρουν διπλή ασπίδα προστα­σίας στα ακριτικά νησιά. Όπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», και τα μεταχειρι­σμένα ελικόπτερα τα οποία μας παραχωρήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό του ΓΕΣ για την ενίσχυση της άμυνας των παραμεθόριων νησιών. Οι «Ινδιάνοι των αιθέρων», τα Kiowa Warrior θεωρείται βέ­βαιο πως θα προσφέρουν τεράστιο αβαντάζ στα νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επι­χειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες.

πηγή staratalogia.blogspot.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου