Σε ελιγμούς προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή του να αποχωρήσει τώρα από την κυβέρνηση για το Σκοπιανό ενώ είχε καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ τον Ιούλιο, επιδόθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στην ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ.Καμμένος απέρριψε την κατηγορία της ΝΔ περί σκηνοθετημένου διαζυγίου με τον Αλέξη Τσίπρα, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν ελέγχει το κόμμα του για αυτό δε διαγράφει Παπαχριστόπουλο- Ζουράρι ώστε να παραμείνει πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας.
Πάντως έδειξε να μη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης με… πόνο ψυχής υπερασπιζόμενος τη μέχρι τώρα συγκυβέρνηση, ενώ “κάρφωσε” τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι τον Ιούλιο τον είχε διαβεβαιώσει πως θα έφερνε τη συμφωνία των Πρεσπών μετά τις εκλογές. Ταυτόχρονα τον προκάλεσε να κάνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι είναι υπέρ σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία.
“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχουν δανεικοί βουλευτές. Αυτή την ΚΟ έχω, με αυτούς τους ανθρώπους παλεύω, αυτοί με ακολουθούν και άλλοι με εγκαταλείπουν”, είπε ειδικότερα μεταξύ άλλων ο κ.Καμμένος.
|Άλλοι επέλεξαν τον υπουργικό θώκο για την ψήφο εμπιστοσύνης και τους διέγραψα. Και άλλοι που δεν είναι εκλεγμένοι μακεδονομάχοι και υποστηρικτές των θέσεων μας – είναι εδώ ο κ.Κουικ, που έλεγε δε θα δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, η κ.Κουντουρά, η κ.Χρυσοβελώνη- αυτοί δεν μπορούν να παραμείνουν υπουργοί και αυτό ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο, σε μία κυβέρνηση που μαζί δημιουργήσαμε” πρόσθεσε.
Επέμεινε ότι θα κάνει τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία και μάλιστα σχολίασε μπερδεύοντας τους πάντες στην αίθουσα: “Εγώ τον Τσίπρα τον έμαθα να γράφει με το δεξί, αλλά με έμαθε και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάπιοες μικροαστικές θεωρίες δεν ισχύουν αλλά ισχύει αυτό που λέγαμε στο χωριό μου, ο άντρας όταν γεύεται τη γλύκα του κεράτου μέλι και γάλα γίνεται με τη νοικοκυρά του. Αυτό δεν ισχύει για μας, εμείς τους διαγράφουμε”.
“Η διαβεβαίωση που είχαμε τον Ιούλιο ήταν ότι η συμφωνία αυτή θα έρθει μετά τις εκλογές” δηλωσε μάλιστα ο κ.Καμμένος καρφώνοντας Τσίπρα- Κοτζιά. Είπε επίσης ότι το Νοέμβριο είχε τη διαβεβαίωση ότι η συμφωνία αυτή θα συζητηθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων το Μάρτιο. Κατηγόρησε λοιπόν τον πρωθυπουργό ότι άλλαξε θέση απέναντι του.
Ο κ.Καμμενος είπε ότι πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, αλλα τόνισε ότι αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με την οικονομία και τη γενικότερη πορεία της χώρας, αλλά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
“Ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ που συμμμετείχαν στο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου όλα ατά τα χρόνια βρίσκομαι στη θέση να αναγκάζομαι να ψηφίσω όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή τη συμφωνία, με την οποία διαφώνησα και θα διαφωνώ” είπε.
Υπενθύμισε τη θέση των ΑΝΕΛ ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να συμμορφώνεται με την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά ονόματος με τη χρήση του όρου Μακεδονία και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν άλλαξε ποτέ θέση.
Παρουσίασε εαυτόν ως τον μόνο που πραγματικά διαφωνεί με τη χρήση του όρου Μακεδονία και συνέχισε το άνοιγμα στον Βασίλη Λεβέντη.
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε αναγνωρίσει σλαβομακεδονική ιθαγένεια στα Σκόπια και διάβασε ερώτηση 17 βουλευτών της ΝΔ το 2017 που καλούσαν τον Νίκο Κοτζιά να εγκαλεσει τον κ.Καμμένο και αναφέρονταν σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εγονός που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από τα γαλάζια έδρανα.
“Ολο το θέλετε; Ολο θα το πάρετε” απάντησε μάλιστα ειρωνικά και με μάγκικο ύφος στον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο που διαμαρτυρήθηκε ζητώντας το έγγραφο.
Ως προς την κατηγορία της ΝΔ ότι εάν ήθελε πραγματικά να σταματήσει τη συμφωνία των Πρεσπών θα είχε υπερψηφίσει τη γαλάζια πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούλιο, σημείωσε πως ό,τι και να ψήφιζαν οι ΑΝΕΛ τότε η πρόταση της ΝΔ δεν περνούσε και υποστήριξε ότι εάν έριχνε την κυβέρνηση τότε ο κ.Μητσοτάκης θα διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία.
“Αν τότε ρίχναμε την κυβέρνηση, που δεν μπορούσαμε να τη ρίξουμε, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι η Ελλάδα δε θα έβγαινε από τα μνημόνια και δε θα μοιραζόταν το κοινωνικό μέρισμα”, υποστήριξε επίσης.
Ο κ.Καμμένος υποστήριξε επίσης ότι καμία σχέση δεν έχει η συμφωνία που έρχεται τώρα στη Βουλή με αυτή που υπέγραψε ο κ.Κοτζιάς και άφησε αιχμές για την επιλογή του χωριού Ψαράδες των Πρεσπών ως χώρου υπογραφής της συμφωνίας, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι εκεί ήταν η έδρα “σλαβομακεδονικής οργάνωσης” που δρούσε με την υποστήριξη του ΚΚΕ επί Ζαχαριάδη.
Ζήτησε από τον κ.Τσίπρα να μην αλλάξει τη σύνθεση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Κάλεσε δε εκ νέου τον πρωθυπουργό να κάνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθύμισε δε τι του είχε πει ο κ.Τσίπρας το 2015 όταν αποφάσισε να κάνει το δημοψήφισμα, θεωρώντας όπως ανέφερε ότι δεν είχε την εντολή του ελληνικού λαού για να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές.