Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου έγιναν δεκτές υπό τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους, οι αιτήσεις αναστολής που υπέβαλαν δύο εκ των 7 κατηγορούμενων σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών και ναρκωτικών στην Κω.
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε εξετάσει συγκεκριμένα μια πτυχή υπόθεσης που αφορά στην δράση μιας πολυδαίδαλης 67μελούς εγκληματικής οργάνωσης, που έδρασε και στην Κω και επέβαλε βαρύτατες ποινές στους κατηγορούμενους.
Ανεστάλησαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου η ποινή κάθειρξης 54 ετών (εκτιτέα τα 25) που επιβλήθηκε στον Π. Κ. του Μ. 59 ετών, κάτοικο Κω και η ποινή κάθειρξης 49 ετών (εκτιτέα τα 25) που επιβλήθηκε στον Α. Χ. του Χ., 49 ετών, κάτοικο Κω.
Εχουν επιβληθεί στους συγκατηγορούμενούς τους οι ακόλουθες ποινές:
-Ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα στον Κ. Μ. του Γ. 47 ετών, κάτοικο Κω.
-Ποινή κάθειρξης 47 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 250.000 ευρώ στον Ι. Χ. του Γ. 67 ετών, κάτοικο Κω.
-Ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στην Μ. Τ. του Μ. 29 ετών υπήκοο Βουλγαρίας.
-Ποινή κάθειρξης 49 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή ύψους 240.000 ευρώ στον Ν. S. του N. 39 ετών, υπήκοο Αλβανίας.
Εμπλέκονται ακόμη στην συγκεκριμένη υπόθεση και 3 αλλοδαποί, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τον Μάιο του 2017 σε Αθήνα και Κω, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους 44 από τους 67 κατηγορούμενους, ενώ 7 βρίσκονται ή διαμένουν στο εξωτερικό, 8 δεν ταυτοποιήθηκαν, 4 δεν εντοπίστηκαν εντός των ορίων του αυτοφώρου, 7 άτομα συνελήφθησαν στην Αττική και 34 στην Κω.
Οι έρευνες των αστυνομικών ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 μετά από πληροφορίες για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στην Κω το οποίο, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2015, δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών υπηκόων προς και από τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη είσοδο των αλλοδαπών υπηκόων από τα παράλια της Τουρκίας στη νήσο Κω και στη συνέχεια από την Κω στην Αττική, απ’ όπου ξεκινούσε η περαιτέρω διακίνησή τους προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ των μελών του κυκλώματος και τις παρακολουθήσεις προέκυψε, η ύπαρξη ενός «δαιδαλώδους» εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενου από τρεις οργανώσεις με κάθετη ιεραρχία, δομημένες με διαρκή δράση, αποτελούμενων από περισσότερα των τριών πρόσωπα (με έδρα στην Αττική και στην Κω).
Η πρώτη εγκληματική ομάδα συγκροτήθηκε από 28 άτομα εκ των οποίων οι 8 διαμένουν στην Αττική και οι υπόλοιποι στην Κω.
H εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης τόσο στην Αττική, όσο και στην Κω.
Συνολικά η εγκληματική οργάνωση, από τις 22/03/2017 έως τις 31/05/2017, φέρεται να διακίνησε στην Κω τουλάχιστον 660 γραμμάρια κοκαΐνης.
Ετερη υποομάδα με ημεδαπούς και αλλοδαπούς είχε αναλάβει την διακίνηση της κάνναβης και συνολικά η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται από την 12/04/2017 έως την 29/05/2017, να διακίνησε τουλάχιστον 2.650 γραμμάρια κάνναβης.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διέμεναν στην Αττική, ένας στην Ολλανδία και οι υπόλοιποι στην Κω.
Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διέμεναν στην Αττική και οι υπόλοιποι στην Κω.
Επικεφαλής φέρεται ένας παλαιός γνώριμος των αρχών της Ρόδου, 35 ετών, υπήκοος Αλβανίας, η δε σπείρα διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη.
Του αποδίδεται ότι συντόνιζε τις πωλήσεις μέσω 8 ατόμων που ενεργούσαν ως Σε 13 διαφορετικές περιστάσεις έγινε εξάλλου προώθηση από την Κω προς την Αττική, τουλάχιστον 33 αλλοδαπών με τη χρήση των πλοίων της γραμμής Κως – Πειραιά.