Μια νέα ομάδα περιβαλλοντικής παρέμβασης έκανε την παρουσία της στη Ρόδο, με σκοπό να αναδειχθούν τα «περιβαλλοντικά εγκλήματα» που επί χρόνια κακοποιούν το φυσικό περιβάλλον του νησιού ώστε να ανασχεθεί το φαινόμενο μέσω της δημοσιοποίησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.
Εμπνευστής της μεγάλης προσπάθειας για τη διάσωση του περιβάλλοντος είναι ο κ. Δημήτρης Κούκουλας, ο οποίος φιλοδοξεί μέσω της δημοσιοποίησης, της καταγραφής και της καταγγελίες να δοθεί στο φυσικό περιβάλλον της Ρόδου η πρέπουσα σημασία από αρχές, φορείς και βεβαίως τους ίδιους τους πολίτες καθώς τα περισσότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα είναι… ανθρώπων έργα.
Όπως εξήγησε ο κ. Δ. Κούκουλας στη «δ», η “Λάμπα Θυέλλης” -όπως ονομάζεται η ομάδα, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ομάδα περιβαλλοντικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών της νήσου Ρόδου, προκειμένου μέσα από αναρτήσεις, φωτογραφικό υλικό και σχόλια των μελών της, να αναδειχθούν τα εγκλήματα που καθημερινά δημιουργούν μέσα στα δάση του νησιού και τις κοίτες των ποταμών του, ασυνείδητοι πολίτες, -μεταφορείς και ιδιώτες- όταν εναποθέτουν σε αυτά απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων ή κάθε μορφής απορρίμματα. Αντί να τα οδηγούν, ως έχουν υποχρέωση, στις οργανωμένες χωματερές ή στους χώρους περισυλλογής αυτών των υλικών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Νόμο 1892/90 – Άρθρο 119 περί “Απαγόρευσης ρίψεως υλικών ή απορριμμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις”:
“Οι απορρίπτοντες χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής υλικά, απορρίμματα ή άλλα αντικείμενα σε δάση και δασικές εκτάσεις τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών. Εάν για την απόρριψη χρησιμοποιήθηκε μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο και ο δράστης είναι υπότροπος, το δικαστήριο διατάσσει και την αφαίρεση της άδειας μεταφοράς του χρησιμοποιηθέντος μεταφορικού μέσου αυτού από έναν έως τρεις μήνες.”
Για το λόγο αυτό υπάρχει και διαδικτυακή σελίδα στο facebook, με σκοπό:
α) Να αναδείξει το χρονίζον ζήτημα της οικολογικής ρύπανσης που προκαλεί η ανεξέλεγκτη ρίψη υλικών ή απορριμμάτων στα δάση και που πέραν όλων των άλλων, αποτελεί “ντροπή” για ολόκληρο το νησί της Ρόδου και τους κατοίκους του.
β) Να παρακινήσει τους πολίτες προκειμένου αυτοί να αναλάβουν ενεργό ρόλο στον εντοπισμό όσων προκαλούν αυτή την ρύπανση και να τους καταγγέλλουν στις αρχές για να τιμωρηθούν.
γ) Να απαιτήσει από τις καθ’ ύλην αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας, του Δήμου Ροδίων, της Περιφέρειας και της πολιτείας την εφαρμογή της νομοθεσίας κατ αυτών των ασυνείδητων που μετατρέπουν τα δάση και τα ποτάμια του νησιού σε κρυφούς σκουπιδότοπους.
δ) Να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία προκειμένου αυτή να κατανοήσει τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ασυνειδησίας αλλά και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, το οικοσύστημα και την ίδια την ποιότητα της ζωής.
ε) Και τέλος, να αναλάβει δράσεις για την απομάκρυνση αυτών των υλικών/σκουπιδιών από τα δάση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές ομάδες.
Ηδη, Ρόδιοι από κάθε πλευρά του νησιού, αναρτούν φωτογραφίες με ασχήμιες που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν και που ειδικά στην περίοδο της καραντίνας το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αφού πολλοί συμπολίτες μας που βγαίνουν περίπατο για τη σωματική τους άσκηση, φροντίζουν να αφήνουν πίσω τους… αποτυπώματα με τους ξεχειλισμένους κάδους και τα γεμάτα μπάζα και σκουπίδια άλση, να καταδεικνύουν ότι πρέπει ως πολίτες να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον.