Ειδήσεις

Ρέτσος: Ρεαλισμός στις προσδοκίες για τον τουρισμό το 2021

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η τουριστική κίνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργου Ευγενίδη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.
Ο κ. Ρέτσος κράτησε έτσι χαμηλά τον «πήχη» των προσδοκιών κάνοντας λόγο για την ανάγκη ρεαλισμού. «Ο τουρισμός δεν είναι όπως το λιανεμπόριο ή ακόμη και την εστίαση, όπου ανοίγεις και αναμένεις την εσωτερική ζήτηση τόνισε. Είναι μια σύνθετη διαδικασία, με tour operators, διαχειριστές αεροδρομίων, αεροπορικές εταιρίες κτλ, που δεν μπορούν από τη μια μέρα στην άλλη να πατήσουν “ένα κουμπί” και να ξεκινήσουν» σημείωσε. Γιαυτό και με προϋπόθεση την προώθηση των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας εν γένει, προσδιόρισε τα σημάδια της ανάκαμψης να έρχονται το τέλος του 2021 και την επόμενη χρονιά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ρέτσος και στους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες στα ταξίδια. Για άλλη μια φορά σημείωσε ότι είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση η πρόταση του Πρωθυπουργού για απλοποίηση των διαδικασιών ταξιδίου για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ξεκαθάρισε, ότι η πρόταση αυτή δεν αποκλείει τα ταξίδια σε όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν απλά, διευκολύνει όσους είναι εμβολιασμένοι από σειρά χρονοβόρων «πρωτοκόλλων» π.χ. καραντίνες, τεστ κτλ.
Ο κ Ρέτσος μάλιστα ανέφερε ότι η πρόταση αυτή απέχει από π.χ. την πρακτική της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Quatntas, που δεν επιτρέπει τα ταξίδια εκτός Αυστραλίας σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Βέβαια δεν απέκλεισε πολλές εταιρίες να ακολουθήσουν το πράδειγμα της εν λόγω αεροπορικής καθώς «μέριμνα όλων είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή σε μια κανονικότητα».
Πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε τη σημασία των κοινών κανόνων εντός της ΕΕ καθώς διφορετικά αναμένεται να δημιουργηθεί χάος στην αγορά.
«Η ελεύθερη μετακίνηση , δεν μπορεί να αποκατασταθεί με μονομερείς ενέργειες και μέτρα όπως η καραντίνα, αλλά με κοινές αποφάσεις βασισμένες σε εμβόλια και τεστ» είχε αναφέρει πριν λίγες μέρες ο ίδιος στο twitter.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο επικεφαλής του Ομίλου IKOS και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Επιτάχυνση εμβολιασμού & κοινή εφαρμογή σε ΕΕ Covid Vaccination Passport (και εναλλακτικά κοινή αποδοχή ΕΕ PCR test 72 ωρών) μόνη λύση να σωθεί οικονομία & τουρισμός το 2021» ανέφερε στο twitter παραπέμποντας σε σχετικό άρθρο των Financial Times με τίτλο «Health & tech groups to create digital Covid ‘vaccination passport’».
Ανταγωνιστικό φορολογικό πακέτο
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος θεωρητικά ο τουρισμό δεν είναι κλειστός καθώς 3.500 ξενοδοχεία πόλης παραμένουν ανοικτά, αεροδρόμια και μεταφορές λειτουργούν κανονικά με ένα βέβαια ασφυκτικό πλαίσιο που αποθαρρύνει το ταξίδι, κάτι που δημιουργεί και τα μεγάλα θέματα βιωσιμότητας στον κλάδο.
Στο πλαίσιο πάντως του σχεδιασμού της επόμενης μέρας εξετάζεται από την κυβέρνηση η παράταση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό. Ωστόσο όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο ΣΕΤΕ και ο πρόεδρός του οι μειωμένοι συντελεστές θα χρειαστούν όχι τώρα, αλλά όταν ξεκινήσει ο τουρισμός. Τότε θα πρέπει η χώρα να ανταγωνιστεί με όσους ίσους με τις άλλες χώρες.
Να σημειωθεί ότι τη διάσταση της ανταγωνιστικότητας τουριστικού πακέτου ανέδειξε ο Γιώργος Βερνίκος μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην πρόσφατη εκδήλωση της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης» , όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ. Επισήμανε ότι εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού υπάρχει ανάγκη να μείωσης φόρων. «Χρειάζονται ανταγωνιστικοί συντελεστές ΕΦΚ σε σχέση με άλλους προορισμούς» τόνισε και ανέδειξε και το θέμα της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων σημειώνοντας ότι τα επώνυμα προϊόντα είναι πρεσβευτές της χώρας. «Η διασκέδαση και το φαγητό είναι βασικό στοιχείο το τουριστικού προϊόντος. Έχουμε καλό όνομα, συμβάλλει θετικά στο προϊόν» τόνισε.
Σε παρέμβασή της δε, πριν λίγες μέρες η ΕνΕΑΠ υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης της φορολογίας. «Στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα αλλά και να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο» αναφέρει.  Παράλληλα, όπως τονίζει η Ένωση, μια τέτοια δομική διόρθωση θα μπορούσε να διασφαλίσει τις  χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τεράστια αλυσίδα διάθεσης του ποτού καθώς και την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των σχετικών δημοσίων εσόδων.
«Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο του οποίου η συνολική επίδραση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τα εισοδήματα από εργασία να φθάνουν τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που δημιουργεί ξεπερνούν τους 66 χιλ. εργαζόμενους, καθιστώντας τον κλάδο έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες στη χώρα, που στηρίζει το εισόδημα τουλάχιστον 35 χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών» καταλήγει η ΈνΕΑΠ.
Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου