Ειδήσεις

Tο ρίσκο του ανοίγματος της αγοράς και το στοίχημα της κυβέρνησης

Πώς έφτασε ο πρωθυπουργός στην απόφαση να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης

Στοίχημα τόνωσης της οικονομίας με το άνοιγμα της αγοράς, όχι όμως και της «πόρτας», σε ένα τρίτο σφοδρότερο επιδημιολογικό κύμα, βάζει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας από την Δευτέρα σχέδιο επανεκκίνησης βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το σχέδιο και το στοίχημα επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια κατά την χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και ανακοίνωσε το άνοιγμα της αγοράς εστιάζοντας στους λόγους για τους οποίους πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση μετά από απανωτές συσκέψεις με το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και αφού οι ειδικοί ανέλυσαν τα δεδομένα και οι αρμόδιοι υπουργοί τα οφέλη και τα ρίσκα από αυτήν την κίνηση. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων, βλέποντας να πλησιάζουν στην «καταστροφή» εάν δεν γινόταν το αναγκαίο βήμα- ένα βήμα βέβαια που το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξεί ότι θα γίνει με την πιστή τήρηση των κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η απόφαση βασίστηκε επίσης στην καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζει η χώρα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και με τον περασμένο Νοέμβρη όταν ξεκίνησε το απαγορευτικό με το κλείσιμο των καταστημάτων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες. Το μέτρο αυτό συνεχίζει να ισχύει (από τις 9 το βράδυ) καθώς οι ειδικοί πρότειναν όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί στην παράταση του απαγορευτικού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα ρίσκα στην παρούσα φάση. Κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι το σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή από την προσεχή Δευτέρα έχει προφανή ρίσκα αλλά μπορεί να αποδώσει χωρίς να γκριζάρει εκ νέου την επιδημιολογική εικόνα αφενός με την τήρηση των κανόνων και αφετέρου με περισσότερους και εντατικούς ελέγχους.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι το στοίχημα θα κριθεί από την «συμφωνία υπευθυνότητας» με τους πολίτες, που πάντως στην συντριπτική τους πλειοψηφία ακολούθησαν τους κανόνες και κατά το εορταστικό, πιο «χαλαρό» διάστημα όπου λειτούργησε το σύστημα της παράδοσης προϊόντων εκτός καταστήματος. Η αγορά προϊόντων εντός καταστήματος θα γίνεται με αυστηρότερους κανόνες και με συνεχείς ελέγχους. Το πρόστιμο των 500 ευρώ «παγώνει» καθώς ο πρωθυπουργός άκουσε τις αντιδράσεις και εντός βουλής σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να συνδεθεί με «τιμωρητικά» χαρακτηριστικά.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας στην Bουλή όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα συνέχισαν την σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή το πρόστιμο των 500 ευρώ σε όσους παραβαίνουν τους κανόνες- επαγγελματίες και καταναλωτές.  «Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του επιβεβαίωσε αυτό που όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία: Έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και δεν ξέρει τι του γίνεται. Ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ για δύο ώρες, για να το μαζέψει άρον άρον μετά τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα», υποστήριζαν στελέχη της Κουμουνδούρου και συμπλήρωναν μετά την συνεδρίαση της βουλής για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Και για να δικαιολογήσει την επικών διαστάσεων αναδίπλωση, απευθύνθηκε στους πολίτες λες και απευθύνεται σε παιδάκια νηπιαγωγείου. Το πιο ωραίο ενσταντανέ βέβαια, ήταν το γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ χειροκρότησαν και την ανακοίνωση της αύξησης του προστίμου και την απόσυρση της!»

Είναι πασιφανές ότι το άνοιγμα της αγοράς συμπίπτει και με το άνοιγμα στην προοπτική του μαζικού εμβολιασμού μέσα στους επόμενους μήνες. Σε αυτό το σημείο στάθηκε με την δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να μην επαναλάβει η κυβέρνηση προηγούμενα λάθη» και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Επειδή σας άκουσα να μιλάτε πρώτος για «τρίτο κύμα πανδημίας» ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι. Η καθυστέρηση άφιξης των εμβολίων σε συνδυασμό με την άφιξη ενός τρίτου κύματος σημαίνει ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην σωστή οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των τεστ, της σωστής ιχνηλάτησης και όλων αυτών για τα οποία επιμένουμε όλο αυτό το διάστημα».

Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ πρότεινε δε στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως:

  • Με γενναία μέτρα για το λιανεμπόριο και την εστίαση (μη επιστρεπτέα κατά το 70% προκαταβολή) με κριτήριο την μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
  • Με γενναία ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων. Δεν θα πατήσουμε ένα κουμπί μια μέρα και ξαφνικά οι επιχειρήσεις που είναι τόσους μήνες κλειστές θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις όλων αυτών των μηνών. Άρα γενναία ρύθμιση 120 δόσεις, 30% κούρεμα των οφειλών για τους συνεπείς και να εξετάσουμε ακόμα και απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων για τους συνεπείς στις ρυθμίσεις που θα γίνουν.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου