Η εναρμόνιση των Κτηματολογικών γραφείων Ρόδου – Κω με τις προβλέψεις του Εθνικού Κτηματολογίου ήταν το κεντρικό θέμα της συνάντησης που έγινε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ επιτελικής ομάδας του Ελληνικού Κτηματολογίου και ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.
Συζητήθηκαν ο νέος τρόπος λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω, η στελέχωση των Υπηρεσιών, οι αλλαγές που επιφέρει η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω υπό το Εθνικό Κτηματολόγιο, καθώς και οι τεχνικές, νομικές και διοικητικές παράμετροι που συνδέονται με τη διαδικασία μετάπτωσης.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας, με στόχο την αποδοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και επαγγελματιών που σχετίζονται με τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
«Είναι εκατομμύρια οι παραδόσεις που πρέπει να γίνουν και μεγάλος ο αριθμός των πράξεων που πρέπει να σαρωθεί πριν αρχίσει η επεξεργασία τους. Δεν σας κρύβω ότι εμείς είμαστε σε μία διαδικασία τα τελευταία τρία χρόνια, σε ασφυκτικούς ρυθμούς να μπορέσουμε να βρούμε και να συντάξουμε κάποιες τεχνικές προδιαγραφές και να εξηγήσουμε στην Αθήνα το πώς λειτουργεί το Κτηματολόγιο. Όπως είναι δύσκολο να καταλάβουν και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της μετάβασης».
Ο Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος του συλλόγου αγρονόμων – τοπογράφων – μηχανικών Ρόδου, μίλησε στον topfm και στην εκπομπή «Ρόδος είναι και γυρίζει» για τον «μαραθώνιο» που μόλις άρχισε στη διαδικασία μετάπτωσης των Κτηματολογίων Ρόδου – Κω στο Εθνικό Κτηματολόγιο, την… ανηφόρα που έχουν ν’ ανέβουν τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς, όσο και ο ανάδοχος μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, για τη φύση των δυσκολιών και την διαχρονική απαξίωση της Πολιτείας απέναντι στο Κτηματολόγιο Ρόδου.
«Το καινούργιο δεδομένο είναι ότι άλλαξε ο ιδιοκτήτης του Κτηματολογίου. Παλιά ήταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης τώρα ουσιαστικά πέρασε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και αντίστοιχα στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Έχουμε λοιπόν καινούργιο διαχειριστή που θα βάλει το δικό του προσωπικό και μαζί με κάποιους παλιούς υπαλλήλους θα μπούμε στο νέο τρόπο λειτουργίας του Κτηματολογίου», επισήμανε ο κ. Τσιράκος που στάθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο:
«Εμείς έχουμε καταγράψει ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων, έχουμε καταγράψει τη λύση τους, έχει γίνει σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για τον τρόπο παράδοσης στον ανάδοχο και, από εκεί και πέρα είμαστε εδώ ν’ αντιμετωπίσουμε ότι προκύψει. Καλή θέληση να υπάρχει».
«Διαχρονικά υπήρχε απαξίωση του Κτηματολογίου Ρόδου από την Πολιτεία. Ήταν υποβαθμισμένο στο σύνολό του το Κτηματολόγιο κι αυτό γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης περίμενε ότι κάποια στιγμή θα φύγει από τα χέρια του και το είχε παρατήσει. Με αποτέλεσμα το Κτηματολόγιο να γίνει έρμαιο της μοίρας του… Στην αρχή, μέχρι να μπούνε σε ρυθμό οι διαδικασίες, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα»
Για τις πρώτες αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, τον χρόνο που θα απαιτηθεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και τη δουλειά του ανάδοχου, ο κ. Τσιράκος υπογράμμισε:
«Από τη Δευτέρα το κτηματολογικό γραφείο Σύμης, Καστελόριζου, Χάλκης και Νισύρου θα λειτουργεί όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο, με τις προδιαγραφές που ισχύουν για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ταυτόχρονα, κάποιες λειτουργίες του παλιού Κτηματολογίου Ρόδου και αντίστοιχα στην Κω, θα εκτελούνται ηλεκτρονικά».
«Περιμένουμε να βγει ο ανάδοχος που θα πάρει το παλιό Κτηματολόγιο όπως το έχουμε όλοι στο νου μας, το ιταλικό Κτηματολόγιο τα χαρτιά, το αναλογικό αρχείο και θα το μετατρέψει σε ψηφιακό, πλήρες, με συντεταγμένες, εύκολη αναζήτηση και γρήγορη εξυπηρέτηση».
«Όλο το αρχείο του Κτηματολογίου είναι σε μορφή χαρτιού καθώς και σε φωτογραφίες, ένα μεγάλο κομμάτι του αρχείου με την σάρωση που έγινε και τελείωσε το 2009. Όλες οι πράξεις στο Κτηματολόγιο, αυτή τη στιγμή, είναι σε χαρτί. Είναι σε αναλογική μορφή και γι’ αυτό το λόγο ήταν δύσκολη η διαδικασία της μετάπτωσης και της μετάβασης.
Όλα πρέπει να είναι δρομολογημένα έως το τέλος του 2025. Εμείς βέβαια δεν θα κλείσουμε το 2025 σαν Κτηματολόγιο Ρόδου, αφού ο ανάδοχος που θα μπει, ελπίζουμε μέχρι τον Μάιο, θα έχει συμβατική υποχρέωση 38 μηνών για να ολοκληρώσει το έργο και να το παραδώσει σαν πλήρως λειτουργικό κομμάτι του ελληνικού Κτηματολογίου».