Ειδήσεις

Ενταλμα σύλληψης για τον Καρπάθιο πράκτορα των ΗΠΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία προκύπτουν για το ελληνικό «Watergate», 10 χρόνια μετά το σκάνδαλο, οδηγώντας τις ανακριτικές αρχές στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος 65χρονου Aμερικανού πρώην υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Το ένταλμα έχει αποδέκτη τον William B. που σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνημάτων τόσο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όσο και μελών της κυβέρνησής του που αποκαλύφθηκε το 2005.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, πως ο 65χρονος ήταν αυτός που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές και πως πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, έως τον Μάρτιο του 2005 δηλαδή.

Το πρόσωπο αυτό φέρεται ότι ήταν επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Το καλοκαίρι, ο δικηγόρος του είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Φούκα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί με την ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες. Ωστόσο αυτό δεν έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 65χρονος αμερικανός αγόρασε τον Ιούνιο του 2004 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά, 4 συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά σκιές στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Επιπλέον, από την άρση του απορρήτου που ακολούθησε προέκυψε ότι η μια τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή στην οποία ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή «Πρεσβεία ΗΠΑ Βας. Σοφίας 91». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών απομακρύνθηκε από την Ελλάδα και επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Προέκυψε από την έρευνα ότι την αγορά των τηλεφωνικών συσκευών είχε κάνει η σύζυγος του η οποία και αναγνωρίστηκε από την υπεύθυνης του καταστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δίχτυ» η οποία αφορούσε στην απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003.

Ελέγχεται ακόμα η πιθανή εμπλοκή του και στο σχέδιο «Πυθία» που φέρεται να αφορούσε σε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει και το κτίριο στα Νότια Προάστια όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών, και προφανώς ήταν το «στρατηγείο» τους. Στο ίδιο σημείο μάλιστα φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν και δεύτερη κεραία, η οποία ήταν – όπως εκτιμάται – κεραία υποδοχής πληροφοριών. Το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο αρχικά είχε μπει στο αρχείο, τον Αύγουστο του 2008, μπήκε και πάλι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης πριν από πέντε χρόνια. Όπως ελέχθη τότε μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στη Vodafone παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-2005 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Ακολούθησε δικαστική έρευνα δύο ετών, η οποία όμως δεν απέδωσε «καρπούς» και ο φάκελος ξανάνοιξε δύο χρόνια μετά, με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας και αμερικανών πρακτόρων.

Να σημειωθεί ότι ο δράστης καλύπτεται από διπλωματική ασυλία και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να διωχθεί.

Ο πράκτορας βρισκόταν στο παραλιακό χωριό Διαφάνι της Καρπάθου, όπου διατηρεί διώροφη εξοχική κατοικία.

Ο 65χρονος πράκτορας του κλιμακίου της CIA, φαίνεται ότι δίνει συχνά το παρών στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, χωρίς ωστόσο να γίνεται αντιληπτός από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Ο 65χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κάρπαθο, δηλώνει στους κατοίκους του νησιού «λάτρης της πατρίδας του», κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να τον εμπόδισε να οργανώσει το 2004 το σύστημα των 14 τηλεφώνων-σκιών μέσω των οποίων υπέκλεπτε τις συνομιλίες 104 πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων, ιδιωτών κ.ά.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται νέες πληροφορίες για την παρουσία του στην Ελλάδα αλλά και τις μυστικές αποστολές του στο Σουδάν, στο Αφγανιστάν, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, καθώς και σε αραβικές χώρες.

Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα» ύστερα από πολύμηνη έρευνα του 3ου τακτικού ανακριτή κ. Δ. Φούκα, έπειτα από συλλογή μαρτυρικών καταθέσεων και ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων ανέκυψε ότι πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών ήταν ο πράκτορας της CIA, με παρουσία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα από την περίοδο 1996-1997, που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Μάρκος Πέτρου» και του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Γουίλιαμ Μπ.

Ο «κύριος Βασιλειάδης» ή «Μπιλ», όπως τον φώναζαν οι έλληνες αξιωματικοί, αναλάμβανε μυστικές αποστολές στην Αθήνα που σχετίζονταν με τη δράση της Αλ Κάιντα, με άραβες ενόπλους, με τη 17Ν και άλλες… ενασχολήσεις. Το 2004 συμμετείχε στις συσκέψεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την ίδια ώρα που ο ίδιος οργάνωνε το σύστημα υποκλοπών για να παρακολουθεί σχεδόν όλη την κυβέρνηση! Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών φέρεται να μετατέθηκε στο κλιμάκιο της CIA στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την περίοδο φέρεται να εξετέλεσε μυστική αποστολή στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν – πιθανόν να σχετίζεται με την προσπάθεια εντοπισμού του Οσάμα μπιν Λάντεν στην αφρικανική χώρα – και ύστερα να αναχώρησε για μόνιμη διαμονή στις ΗΠΑ.

Τώρα ωστόσο προκύπτουν νέα στοιχεία και λεπτομέρειες για την πορεία του πράκτορα της CIA. Ο «Μπιλ» λοιπόν της CIA έχει καταγωγή από την περιοχή της Ολύμπου στη Βόρεια Κάρπαθο.

Ο πατέρας του ήταν μετανάστης και είχε γνωστό ελληνικό εστιατόριο στη Βαλτιμόρη που εθεωρείτο μία από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο πατέρας του «Μπιλ» παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα και έκαναν δύο παιδιά, ένα από τα οποία είναι ο αναζητούμενος σήμερα πράκτορας της CIA. Η οικογένεια στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ήλθε για μόνιμη διαμονή στα Πηγάδια της Καρπάθου. Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, ο Ελληνοαμερικανός που πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των υποκλοπών φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας και σε ηλικία 18 ετών επέστρεψε στην Αμερική, όπου σπούδασε Νομικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πράκτορας της CIA στα νιάτα του ήταν ένας από τους μοναδικούς έλληνες επαγγελματίες παίκτες του ράγκμπι. Ωστόσο ένα άτομο από το προσωπικό περιβάλλον του ενεπλάκη σε υπόθεση ναρκωτικών και αυτό φέρεται να έγινε η αιτία, όπως υποστηρίζουν οικείοι του, να υπηρετήσει πενταετή στρατιωτική θητεία στην Αλάσκα. Οπως λένε φίλοι του, «ήταν φανατικός τοπικιστής, αγαπούσε υπερβολικά την Κάρπαθο και μάλιστα δεν ήταν τυχαίο ότι στις ΗΠΑ γνώρισε και παντρεύτηκε μια κοπέλα από το ίδιο νησί, με την οποία έκαναν δύο παιδιά: ένα αγόρι που είναι αστυνομικός στη Βαλτιμόρη και ένα κορίτσι που μένει στην Αθήνα.

Ωστόσο ο «Τζορτζ Μπιλ», όπως τον φώναζαν οι Καρπάθιοι, ελάχιστα μιλούσε για τη δουλειά του. Ελεγε αόριστα ότι είχε δουλέψει σε κάποια κυβερνητικά πόστα στις ΗΠΑ και ήταν «υπεύθυνος ασφαλείας» στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σε κάποιους συγγενείς του είχε πει ότι είχε συνοδεύσει την αποστολή της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που διεξήχθη το 2010.

Τα τελευταία χρόνια το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση των υποκλοπών είχε αποκτήσει διώροφη κατοικία στο όμορφο παραλιακό χωριό Διαφάνι της Καρπάθου, όπου έδινε συχνά το παρών με μέλη της οικογενείας του ή και μόνος του. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο πράκτορας της CIA εθεάθη πριν από μερικές εβδομάδες στο Διαφάνι! Οπως λένε κάτοικοι του νησιού, «έκανε δουλειές στο σπίτι του και απολάμβανε την ηρεμία της Καρπάθου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου