Ειδήσεις

Υπάρχει Καρπάθιος υπερκατάσκοπος;

Του Μανώλη Δημελλά

Και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχούν οι Καρπάθιοι για τα καλιμέντα τους! Από τους διπλούς ανεξιχνίαστους φόνους, και τα μαχαιρώματα απροσεξίας, προβιβαστήκαμε, σε λεπτές και περίτεχνες παρακολουθήσεις.

Αυτή τη φορά οι αποκαλύψεις φέρνουν στο προσκήνιο έναν παράξενο Καρπάθιο, που παρουσιάζεται σαν τον εγκέφαλο στις περίφημες τηλεφωνικές υποκλοπές των Αμερικάνων. Ήταν εκείνη η δεκαετία 1995-2005, που ένα κύκλωμα Αμερικανικών παρακολουθήσεων, έφτανε να ακούει ακόμη και τον Έλληνα πρωθυπουργό!

Οι μισοί Έλληνες είχαμε αμφιβολίες, για την αυθεντικότητα της πληροφορίας και οι υπόλοιποι δεν πιστέψαμε, πως οι υποκλοπές ήταν ένα φαινόμενο που είχε ή καλύτερα θα έχει ποτέ, κάποια ημερομηνία λήξεως!

Ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης, και όπως φαίνεται το παζλ δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, οι υποθέσεις και τα σενάρια θυμίζουν μια ακριβή χολιγουντιανή παραγωγή. Και ενώ ακόμη περιμένουμε να μιλήσει ο τότε πρωθυπουργός, κος Καραμανλής, από τις ανακρίσεις βγήκε στην επιφάνεια το όνομα του Βασίλη, του Μπίλ Βασιλειάδη, με καταγωγή από τη Κάρπαθο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Β. Λαμπρόπουλου, στο Βήμα της Κυριακής, πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και πάντα σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Μπίλ, ήταν το Νο1 της Αμερικάνικης επιχειρησιακής ομάδας!

Βούιξαν ακόμη μια φορά τα Καρπάθικα τηλέφωνα, άνοιξαν άλμπουμ με φωτογραφίες και οι μνήμες ξεχύθηκαν στο φως.

Οι πληροφορίες από το νησί θέλουν τον άγνωστο Αμερικάνο να έχει καταγωγή από τη βόρεια Κάρπαθο και πιο συγκεκριμένα από την Όλυμπο.

Ο πατέρας του, ο Γιώργος, ήταν μετανάστης. Δεν ήταν κάποιος τυχαίος ο Βασιλειάδης. Το εστιατόριο του στη Βαλτιμόρη ήταν μια από τις σημαντικότερες Ελληνικές επιχειρήσεις. Το είχε βαφτίσει moonlight και με την μοναδική σπεσιαλιτέ, τα μεγάλα ζωντανά καβούρια, φαίνεται πως έκανε κυριολεκτικά χρυσές δουλειές. Καλός φίλος του άλλου σπουδαίου Καρπάθιου, Μενετιάτη δικηγόρου, Πήτερ Άγγελου, ο πατέρας του Μπιλ είχε φήμη που ξεπερνούσε πολύ τα όρια της Ελληνικής παροικίας.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης διάλεξε και παντρεύτηκε μια όμορφη, κατάξανθη Αμερικανίδα. Μαζί έκαναν δύο παιδιά, όμως τελικά δεν έμειναν μαζί και τη κηδεμονία του μικρού Μπίλ και της αδελφής του Μαρίας, ανέλαβε ο πατέρας.

Σε ένα καλοκαιρινό ταξίδι στην Κάρπαθο, γνωρίζει και ξαναπαντρεύεται, όμως αυτή τη φορά με συντοπίτισσα, κανακαρά Καρπαθιά. Με καταγωγή από τα Πηγάδια και τις Πυλές. Το ζευγάρι επέστρεψε για λίγα χρόνια στην Αμερική και εκεί η Καρπαθιά σύζυγος, ανέλαβε την φροντίδα των δύο παιδιών.

Η οικογένεια στα μέσα της δεκαετίας του ’60, μετακόμισε μόνιμα στη Κάρπαθο. Από τους ουρανοξύστες και τις λεωφόρους της Βαλτιμόρης, “προσγειώθηκαν” στα Πηγάδια και το ευρύχωρο διώροφο σπίτι με κήπο, της μητέρας, ακριβώς απέναντι από τη σημερινή καφετέρια Πότ-Πουρί, δίπλα στη γωνία του Αντρέου.

Ο Μπίλυ δεν πήγε στο Ελληνικό σχολείο, σχεδόν αμέσως γράφτηκε στο Αμερικάνικο κολλέγιο Αθηνών, ενώ η αδελφή του συνέχισε στο γυμνάσιο Απερίου.

Λίγα χρόνια μετά χάνει το πατέρα του, και σε ηλικία 18 ετών επιστρέφει στην Αμερική και συνεχίζει σπουδές με κατεύθυνση τα νομικά.

Ο Βασίλης Βασιλειάδης έχει ένα άλλο μεγάλο ταλέντο, εκείνα τα χρόνια είναι ένας από τους μοναδικούς ‘Ελληνες, επαγγελματίες παίκτες του ράγκμπι. Και σύμφωνα πάντα με τα συγγενικά του πρόσωπα, μια τυχαία σύλληψη του και ένα κατηγορητήριο, έγινε η αιτία να υπηρετήσει πενταετή αναγκαστική στρατιωτική θητεία, στην Αλάσκα. Εκεί άνοιξαν όλοι οι δρόμοι και οι ορίζοντες του, παρακολούθησε πολλές και διαφορετικές σχολές, από εκείνα που ο ίδιος αποκάλυψε στους δικούς του, φαίνεται να σπουδάζει με κατεύθυνση την ασφάλεια υψηλών προσώπων.

Οι πιο κοντινοί συγγενείς, μιλάνε για τον George Bill, έτσι τον γνώριζαν και τον φώναζαν όλοι, με γρίφους.

Ποιος ήταν πραγματικά; Με τι καταπιανόταν; Πως μπορούσε να συμμετέχει σε συζητήσεις και μάλιστα να τις κατευθύνει, δίχως να παίρνει ανοικτά θέση και ενώ απέφευγε σχεδόν πάντα να μιλά; Δεν ήταν γλεντιστής, όμως λάτρευε να ακούει ιστορίες στα καφενεία και άφηνε τους μεγαλύτερους να τον ταξιδεύουν στα παλιά χρόνια.

Απαντήσεις δεν έχουν να δώσουν, ακόμα και η φυσιογνωμία του άλλαζε από τη μια μέρα στην άλλη, και δεν ήταν αναγνωρίσιμος ούτε από τα δύο μέτρα.

Όμως ήταν και εξακολουθεί να είναι βέρος και παθιασμένος Καρπάθιος.

Κάποιοι τον θυμούνται νεαρό, όταν επαναλάμβανε, πως στα σίγουρα θα παντρευτεί Καρπάθια και μάλιστα Ολυμπίτισσα! Έτσι και έκαμε, η γυναίκα του είναι από το χωριό της καταγωγής του, την Όλυμπο. Ψηλός, ξανθός και αδύνατος, έτσι ήταν πάντα όμως αν τον συναντούσες, μάλλον θα νόμιζες ότι είναι κάποιος άγνωστος. Έτσι και σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχουν να τον αντικρίσουν αμέτρητα χρόνια! Άλλοι λένε πως πάνε δέκα χρόνια, από τη τελευταία επίσκεψη του στο νησί. Τότε τον αναγνώρισαν λίγοι φίλοι του, θυμήθηκαν τα εφηβικά χρόνια τους, ενώ εκείνος προσηνής και φιλικός στάθηκε χαμογελαστός και τους άκουσε. Ένας από αυτούς, ο Καρπάθιος γεωπόνος Γιάννης Λαχανάς, είχε πάντα άλυτη απορία, πως και τι ακριβώς έκανε στη ζωή του ετούτος ο Καρπάθιος Αμερικάνος.

Μάλιστα όταν δειλά-δειλά, ρώτησε το Μπίλυ, πως περνά, τι κάνει στην Αμερική, εκείνος απάντησε αόριστα, του είπε πως δουλεύει σε κάποιο κυβερνητικό πόστο.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν οτι είδαν τον Βασίλη πριν ένα μήνα στο Διαφάνι! Είχε άσπρα μαλλιά και ολόλευκα γένια, έκανε δουλειές στο σπίτι του και απολάμβανε την ηρεμία της Καρπάθου!

Μα εμφανίζεται και τον βλέπεις, μονάχα όταν εκείνος θέλει, επαναλαμβάνει φίλος και συγγενής του, που γνωρίζει για κείνον ότι δούλευε στην Αμερικανική πρεσβεία και κάποια στιγμή ήταν υπεύθυνος, για την αποστολή της ομάδας μπάσκετ του NBA στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια του παγκόσμιου πρωταθλήματος!

Ακόμη μια ιστορία φανερώνει τις ικανότητες του. Κάποιο καλοκαίρι έκανε διακοπές στην Κάρπαθο και είχε κλειστεί μέσα στο σπίτι. Όταν κάποιοι φίλοι τον συνάντησαν, απόρησαν, ήταν παρέα με Γερμανούς τουρίστες, και κουβέντιαζε στη γλώσσα τους για τις χαρές του νησιού. Τα έχασαν οι φίλοι του, τον ρώτησαν πότε και που είχε διδαχθεί τα Γερμανικά και εκείνος τους εξήγησε ότι κατέβηκε στο νησί για να μελετήσει μόνος και να μάθει την ξένη γλώσσα, γιατί είχε μια αποστολή τους προσεχείς μήνες!

Ο Βασίλης όσο δούλεψε στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, βοηθούσε τους Καρπάθιους που περνούσαν από εκεί, όμως δεν ξεπερνούσε ποτέ τους νόμους ,ούτε έκανε μικροβολέματα και χατίρια. Πίστευε ότι δεν χρειάζονται μέσα και γνωριμίες, όλοι πρέπει να είναι ίσοι, απέναντι στους νόμους.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του κυριακάτικου βήματος, (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=577182) ο Βασίλης Βασιλειάδης ήταν άνθρωπος με χίλια πρόσωπα, ήταν μέσα σε όλα, πανταχού παρόν.

Όπως ταιριάζει σε έναν επιχειρησιακό πράκτορα που αναλαμβάνει υποθέσεις σε ξένους τόπους και δεν είναι τόσο καθαρές!

Το όνομα του διασταυρώνεται έπειτα από την έρευνα του εισαγγελέα εφετών κ. Δοσούλα, που αναλαμβάνει την υπόθεση το 2011, κατόπιν εντολής του υπουργού δικαιοσύνης Μ. Παπαιωάννου.

Η έρευνα του εισαγγελέα και του 3ου τακτικού ανακριτή κ. Δ. Φούκα, για τις υποκλοπές, οδηγούν στη σκιά κάποιου άγνωστου “Μάρκου Πέτρου” και ενός καταστήματος ειδών κινητής τηλεφωνίας στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν άργησε να γίνει η διασταύρωση και να βγάλουν στην επιφάνεια τον Καρπάθιο Μπιλ.

Τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο περισσότερο σοβαρά από ότι είχαμε υποθέσει, η κύρια ανάκριση για τις υποθέσεις του Σχεδίου Πυθία Ι, δολοφονία Καραμανλή και των υποκλοπών φτάνει προς το τέλος της και υπάρχει πια μεγάλη πιθανότητα να ζητηθεί η έκδοση και του Καρπάθιου πράκτορα Βασιλειάδη. Οι εφημερίδες θεωρούν την άρνηση των Αμερικάνων σχεδόν δεδομένη, ωστόσο οι έρευνες στρέφονται και στην πιθανή εμπλοκή κάποιων Ελλήνων στην υπόθεση.

Η εφημερίδα Real News (http://www.frontpages.gr/d/20130407/18/Real-News), από τον Απρίλιο 2013, έκανε αποκαλύψεις για τις έρευνες και τις εξελίξεις των δύο υποθέσεων, υποκλοπών και σχεδίου δολοφονίας Καραμανλή, που πλησίαζαν όλο και περισσότερο.

Ποιοι είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τόσο λεπτές επιχειρησιακές “δουλειές”; Είναι δυνατόν να έχουν προσωπικές δεσμεύσεις ή μήπως μοιάζουν με τους κινηματογραφικούς πράκτορες, που είναι ερμητικά κλειστοί, μακριά από συναισθηματικές φορτίσεις και κοινωνικότητες.

Ο Μπίλυ ωστόσο δεν ήταν περαστικός ταξιδιώτης από το νησί, φαίνεται και αυτός να έχει το μικρόβιο για τη Κάρπαθο, τη τρέλα για τις ρίζες του.

Η υπόθεση είναι ανοικτή και η έρευνα εξελίσσεται, απαντήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις δίνονται πολλά χρόνια αργότερα και μόνο μέσα από επίσημα και σφραγισμένα έγγραφα. Διαφορετικά μιλάμε για εξαιρετικά μυθιστορήματα!

Οι πράξεις ξεσκεπάστηκαν και κρίνονται, σήμερα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ελληνικής δικαιοσύνης.

Θα περάσει την πόρτα του ανακριτή ο Έλληνας, ο Καρπάθιος πράκτορας; Ή θα μείνουμε με μεγάλες απορίες που όσο κυλά ο χρόνος, τόσο θα ξεθωριάζουν, μέχρι που στο τέλος θα σβήσουν από τη μνήμη μας;

Πηγή: verena.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου