«Επανασυστήνουμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση». Αυτή η φράση του Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ των προγραμματικών του δηλώσεων, μπορεί να έκανε πολλούς απ’ τους παλιούς εργαζομένους του ραδιομεγάρου να αισθανθούν ξανά αισιόδοξοι, όμως δεν έλυσε τις απορίες για τη νομική φόρμουλα που θα επιλεγεί ώστε να επανέλθει στους δέκτες μας η ΕΡΤ. Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς δεσμεύτηκε στη Βουλή πως σε ένα μήνα θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά καθώς αυτό δεν μείωσε την ανυπομονησία των ανθρώπων που περιμένουν να προσληφθούν εκ νέου, η ΠΟΣΠΕΡΤ πραγματοποίησε την Τετάρτη συλλαλητήριο έξω απ’ το ραδιομέγαρο, απαιτώντας η κυβέρνηση να λύσει το θέμα άμεσα. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που οι απολυμένοι της δημόσιας τηλεόρασης επιδιώκουν ήδη απ’ το βράδυ των εκλογών.
Το πιο πιθανό είναι πως τις είχατε ακούσει κι εσείς τις φήμες. Αλλωστε, είχαν ξεκινήσει πολλές μέρες νωρίτερα: έλεγαν πως μόλις ανακοινωθεί η νίκη του Αλ. Τσίπρα, ένα τάγμα παλαιών εργαζομένων θα ορμήσει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και θα το καταλάβει ξανά. Οσα πραγματικά συνέβησαν, βέβαια, δεν είχαν καμία σχέση με όσα ακουγόταν πως θα συμβούν. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το ρεσάλτο που δεν έγινε ποτέ.
Είκοσι ημέρες έχουν περάσει ήδη απ’ τις εκλογές και οι απολυμένοι της ΕΡΤ δεν ξέρουν τι ακριβώς τους επιφυλάσσει η νέα εποχή. Το βράδυ των εκλογών, όσοι απ’ αυτούς ήταν στο κοντρόλ του ertopen, δημοσιογράφοι, μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ και εργαζόμενοι, μπήκαν όλοι μαζί στο καμαράκι απέναντι απ’ το ραδιομέγαρο κι έβγαλαν στον αέρα ένα βίντεο γεμάτο συγκίνηση, ανυπομονώντας να αλλάξει η πολιτική κατάσταση για να αλλάξει μαζί και η ζωή τους. Καθώς στην απέναντι πλευρά της Μεσογείων δύο διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί για να αποτρέψουν κάθε επιχείρηση κατάληψης του ραδιομεγάρου, στο ertopen οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που πέρασε πρώτα απ’ το πεζοδρόμιο της ΝΕΡΙΤ για να δηλώσει την αλληλεγγύη της προς τους ανθρώπους που απολύθηκαν είκοσι μήνες πριν. Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκείνο το βράδυ έβγαλε και ανακοίνωση, μάλιστα, καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να πάει επιτόπου, να ξανανοίξει την ΕΡΤ.
Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες: πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Αλ. Μητρόπουλος είχε δεσμευτεί πως θα επαναπροσληφθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι στο ραδιομέγαρο και, μερικές μέρες νωρίτερα, η γνωστή δημοσιογράφος και πλέον βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλ. Κυρίτση, είχε κι εκείνη με σιγουριά διαβεβαιώσει κάθε απολυμένο πως όπου να ’ναι το πρόβλημά του θα λυθεί. «Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της πολιτικής και του ήθους της Αριστεράς», είχε πει τότε η κ. Κυρίτση. Εκτοτε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις τους, οι απολυμένοι της ΕΡΤ παρακολουθούν τους υπουργούς στα κανάλια και στη Βουλή και προσπαθούν να καταλάβουν τι πρόκειται να τους συμβεί.
Τις πρώτες ημέρες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έλεγε με έμφαση πως ο στόχος είναι «επιστροφή όλων σε μία ΕΡΤ» και πως «η ΝΕΡΙΤ δεν θα υπάρχει». Παράλληλα, όμως, ο αν. υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κατρούγκαλος, έλεγε πως «δεν πρέπει να γυρίσουμε στην παλιά ΕΡΤ με τις αμαρτίες του πελατειακού κράτους, πρέπει να βρούμε τρόπο να έχουμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία».
«Εχουμε σχέδιο»
Κατόπιν αυτών, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, απολυμένοι και εργαζόμενοι, βρέθηκαν οι πρώτοι να αναρωτιούνται αν θα προσληφθούν όλοι ή αν θα γίνει αξιολόγηση, όπως είπε σε κάποια εμφάνισή της η Αγλ. Κυρίτση, και οι δεύτεροι να ανησυχούν αν θα μείνουν στα πόστα τους ή αν θα πρέπει να φύγουν για να καταλάβουν οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους τις θέσεις τους. Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3, πάντως, ο δημοσιογράφος του καναλιού, που τώρα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τριανταφυλλίδης, δήλωσε πως «έχουμε σχέδιο για τη λειτουργία της ΕΡΤ». Η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα επανερχόταν στην κατάσταση της 11ης Ιουνίου του 2013, με 27 ραδιόφωνα και πέντε τηλεοπτικά δίκτυα, με όλους της τους εργαζομένους και με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις. Και μετά, ακολούθησαν οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα και οι τοποθετήσεις του Ν. Παππά, και το τοπίο φάνηκε να αλλάζει ξανά.
Αυτή τη στιγμή, το ποιοι και πόσοι θα εργάζονται στην ΕΡΤ κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Ο Ν. Παππάς στη Βουλή είπε «όχι στους αστρονομικούς μισθούς», μίλησε για «έλεγχο στον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ» και δεσμεύτηκε πως όσοι εργαζόμενοι το επιθυμούν μπορούν να γυρίσουν στη νέα ΕΡΤ. Παράλληλα, όλα δείχνουν πως «δεν θα αντιμετωπιστούν δυσμενώς οι άνθρωποι που δουλεύουν στη ΝΕΡΙΤ», όπως μερικές ημέρες νωρίτερα είχε πει ο κ. Φίλης. Προς το παρόν, πάντως, η φόρμουλα με την οποία θα ξαναεμφανιστεί στους δέκτες μας η ΕΡΤ αναζητείται. Και για πρώτη φορά απ’ τον Ιούνιο του 2013, οι εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ και οι απολυμένοι της ΕΡΤ βρίσκονται στην ίδια κατάσταση: όλοι τους αγωνιούν περισσότερο από ποτέ για το εργασιακό τους μέλλον, που αυτές τις μέρες θα κριθεί.
Καθημερινή