Ειδήσεις

Τα τρία μηνύματα Κυριάκου στις Βρυξέλλες – Κρίσιμες επαφές στο ΕΛΚ

Οι βασικές θέσεις για προσφυγικό, οικονομία και εκλογές. Πως θα απαντήσει στις αναμενόμενες πιέσεις. Εσωκομματικές ενστάσεις για τη διαχείριση του θέματος της ΟΝΝΕΔ.

Αισιόδοξος ότι η πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, θα συνοδευτεί από θετικά αποτελέσματα από τις επαφές του με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το στοίχημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλο, καθώς μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων καθιστούν την συγκεκριμένη αποστολή καθόλου αναγνωριστική, όπως θα ανέμεναν κάποιοι, αλλά αντιθέτως αρκετά «επικίνδυνη», δεδομένων και των πιέσεων που αναμένεται να δεχθεί, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση.

Επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο θα συμμετάσχει μονοπωλεί το προσφυγικό, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν, τόσο η οικονομία όσο και η κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, έχει δώσει στίγμα όσον αφορά τη στάση του στη σειρά αυτή των διεθνών επαφών του, με τις βασικές του θέσεις να τις επαναπροσδιορίζει χθες κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των χωρών – μελών της Ε..Ε., καθώς και κατά την επίσκεψή του στη ΓΣΕΕ.

Τρεις θα είναι οι βασικές θέσεις τις οποίες θα έχει το μεσημέρι στις αποσκευές του ο πρόεδρος της ΝΔ και που θα παρουσιάσει στους εταίρους στις αυριανές και μεθαυριανές συνομιλίες:

1. Πολιτική σταθερότητα. Τυχόν απουσία της είναι ο μεγαλύτερος φόβος των Ευρωπαίων, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά και θα φροντίσει να τους καθησυχάσει για τη στάση του κόμματός του. «Δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε προκαλείται από στελέχη της συγκυβέρνησης», τόνισε προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Αθήνα. Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες, ούτε όμως και ο ίδιος δεν προτίθεται να αποτελέσει εφεδρεία του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη», υποστηρίζει.

2. Ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επισημάνει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν οδηγεί πουθενά και ότι χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Θα δηλώσει υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της μειωμένης φορολογίας. Πρόσθετες αυξήσεις, θα πει, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντίθετα θα ταχθεί υπέρ της περικοπής δαπανών, όπως έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν. Ειδικά για το ασφαλιστικό, όπως είπε και χθες στη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, δεν πρόκειται να λυθεί όσο η οικονομία δεν μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι για το οποίο θα πρέπει να φροντίσουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί.

3. Τήρηση δεσμεύσεων Ευρωπαίων και Τουρκίας στο προσφυγικό. Θα χαρακτηρίσει «λάθος» τη λογική του κλεισίματος των συνόρων που επιβάλλεται από ορισμένους στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι το ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες κάθε κράτους μέλους να το αντιμετωπίσει μόνο του και που για αυτό ακριβώς το λόγο είναι ευρωπαϊκό και αποτελεί κοινή πρόκληση. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών και παράνομων μεταναστών, ενώ για τους εξ ανατολάς γείτονές μας θα πει πως η Τουρκία θα πρέπει να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει και την πολιτική της ελεύθερης βίζας που έχει προς ορισμένα κράτη.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου