Σε έντονο κλίμα αβεβαιότητας για το κλείσιμο της συμφωνίας, κινούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, μετά την χτεσινή επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος Επίτροπος ουσιαστικά μετέφερε ένα… ευγενικό τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό αφού σε συνεντεύξεις του σημείωσε ότι ο ίδιος δεν διαπραγματεύεται και πως χρειάζεται να γίνει ένα βήμα από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα καταγράφοντας ότι το παιχνίδι βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας.
Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες οι θεσμοί ακολουθούν την ίδια γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και ζητούν προληπτική νομοθέτηση μέτρων για το 2018 και το 2019 που θα αφορούν την μείωση του αφορολόγητου και την μείωση των συντάξεων ενώ στο «πακέτο» περιλαμβάνονται και πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέχρι χτες δεν υπήρχε αντιπρόταση της κυβέρνησης αλλά διαβούλευση σε υψηλό επίπεδο όπου τόσο η Αθήνα όσο και οι θεσμοί έθεταν νέες προτάσεις στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει σύγκλιση ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αλλά θα μπορούσε να καταγραφεί η πρόοδος στις συνομιλίες και να κλειδώσει η συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μάρτη.
Ψάχνουν το …κατάλληλο περιτύλιγμα
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να αμπαλάρουν τα μέτρα προκειμένου να εμφανιστούν ως …βιώσιμη συμφωνία που θα κρατήσει την κοινωνία όρθια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. κυριαρχούν στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα ενώ γίνεται προσπάθεια να ψηφιστεί μείωση του αφορολόγητου στα 6.700 – 7.000 ευρώ για το 2018 μόνο στην περίπτωση που δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να εντάξει την μείωση των συντάξεων (κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους) στον κόφτη του 2019 και να εφαρμοστεί πάλι στην περίπτωση που δεν θα πιάσει τους ετήσιους στόχους. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κλείσει την συμφωνία και προσπαθεί να…αμπαλάρει τα νέα μέτρα για να «περάσουν» από την ΚΟ του κόμματος.
«Όποιος διαφωνεί, παραδίδει την έδρα»
Όμως στο εσωκομματικό πεδίο τα πράγματα αρχίζουν να …σκουραίνουν για το Μέγαρο Μαξίμου. Οι κινήσεις αυτονόμησης του Ν. Φίλη ο οποίος με βουλευτές της ομάδας των 53+ κατέθεσαν ερώτηση για το Ελληνικό και οι αιχμές του πρώην υπουργού Παιδείας για την κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ αποτελούν προάγγελο διαφωνίας σε μία ενδεχόμενη συμφωνία θεσμών – Αθήνας για την β’ αξιολόγηση.
Μετά τον Ν. Φίλη άνοιξε η όρεξη και στον Ν. Μανιό ο οποίος δήλωσε αρχικά ότι δεν θα ψηφίσει την μείωση του αφορολόγητου και κατόπιν εξήγησε ότι θέλει να δει το σύνολο της συμφωνίας για να αποφασίσει τελικά τι θα πράξει. Παρασκηνιακά όμως έχουν βγει τα εσωκομματικά μαχαίρια καθώς τόσο οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα όσο και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως «όποιος διαφωνεί πρέπει να παραδώσει την έδρα στο κόμμα», θυμίζοντας τα «συμφωνητικά» που υπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Ήταν αμέσως μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερή Τάση του Π. Λαφαζάνη που αποχώρησε από το κόμμα και δημιούργησε την Λαϊκή Ενότητα όπου σύσσωμο το κόμμα ζητούσε να υπάρξει συμφωνία κυρίων με όλους τους υποψήφιους βουλευτές πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως τόσο ο Γ. Σακελλαρίδης όσο και η Β. Κατριβάνου παρέδωσαν τις έδρες τους μετά από διαφωνίες που κατέγραψαν στο πλαίσιο του κόμματος και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
thetoc.gr