Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ, έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε το δ’ τριμηνο, με τον ίδιο ρυθμό που συρρικνώθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους.
Η ανεργία βελτιώθηκε. Ωστόσο, η μείωση του ποσοστού των ανέργων από το 25,8% στο 23% αφήνει ακόμη σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού εκτός αγοράς εργασίας.
Τώρα έρχεται και ένα μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στο υψηλό 5 ετών του 1,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.
“Αυτό μπορεί να είναι υγιές με την έννοια ότι παρήλθε μία πενταετία αποπληθωρισμού, ωστόσο οι αυξανόμενες τιμές δεν θα παρηγορήσουν τους άνεργους ή τους συνταξιούχους που έχουν δει τη λιτότητα να περικόβει τα εισοδήματά τους 11 φορές”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Στα θετικά νέα η Ελλάδα πέτυχε μικρή ανάπτυξη για το σύνολο του 2016, με ρυθμό 0,3%, ξεπερνώντας προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ύφεση 0,3%. Υπεραπόδοση φαίνεται να έχει σημειωθεί και στο δημοσιονομικό μέτωπο, με πρωτογενές πλεόνασμα 2%, έναντι στόχου για 0,5%. Ωστόσο και τα δύο αυτά μεγέθη φαίνεται να αντικατοπτρίζουν περισσότερο το περασμένο έτος ως σύνολο, παρά τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει το Reuters.
Το αν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικά εφικτά, μένει να φανεί. Ωστόσο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία δεν συνθέτουν ακριβώς μια εύρωστη εικόνα και το τρέχον αδιέξοδο ενδέχεται να βλάψει περαιτέρω την οικονομία.