Ειδήσεις

Σκληρά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ απαιτούν εδώ και τώρα οι δανειστές με μικρά ανταλλάγματα

Χωρίς δέσμευση για την ψήφιση των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ για το 2019 μη περιμένετε συμφωνία είναι το μήνυμα που μετέφερε χθες στην Αθήνα ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιερ Μοσκοβισί

Τόσο στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και στην συνάντηση που ακολούθησε στην συνέχει με τον Πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα ο κ . Μοσκοβισί ήταν σαφής.

Περιέγραψε σε όλους το μίνιμουμ των απαιτήσεων των δανειστών για υπάρχει η δυνατότητα μιας καταρχήν συμφωνίας για το πλαίσιο του διαλόγου μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πριν από το Eurogroup σαφής δέσμευση για την εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων στο ύψος που ζητά το ΔΝΤ (2% το ΑΕΠ).

Ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ μπορεί να κάνει πίσω στην ψήφιση του συνόλου των μέτρων και την προγραμματισμένη εφαρμογή τους από το 2019 και να δεχθεί – όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο κ. Τόμσεν – να επανεξετάσει τις προβλέψεις του για την έως τώρα πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Με άλλα λόγια θα μπορεί να συμβιβαστεί με την άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ το οποία θα εφαρμοστεί αν υπάρξει απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Οι μειώσεις των συντάξεων θα ενταχθούν ως μέτρο στον αναβαθμισμένο δημοσιονομικό «κόφτη» αφού κάτι τέτοιο έχουν προτείνει και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ως «γλυκαντικό» επανέλαβε ότι αν η Ελλάδα ξεπεράσει όπως το 2016 θα έχει το περιθώριο σε μόνιμη βάση να κάνει παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. στα νησιά) και ελαφρύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Απέκρουσε όμως το ελληνικό αίτημα οι αλλαγές για την αγορά εργασίας να περιοριστούν στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων . Επανέλαβε στους συνομιλητές του ότι θα πρέπει μαζί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.Τα μέτρα-αντίβαρο που προτείνει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει οριακές μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ (από 13% σε 12% για τα τρόφιμα), φόρων εισοδήματος (με εισαγωγικό κλιμάκιο 10%-11% μεταξύ 6.000-8.636 ευρώ για όσους φοροαπαλλάσσονταν μέχρι φέτος) και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και σενάρια για μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.

Λύση «πακέτο»

Σε αντάλλαγμα της δέσμευσης αυτής της Αθήνας το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να μην έχει απόφαση αλλά θα είναι εξαιρετικά ουσιαστικό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Θα επιλεγεί μια από τις λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για την εμφάνιση και μερική υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με μία μορφή που δεν θα πλήξει πολιτικά Γερμανία και Ολλανδία θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την τελευταία να μπορεί πλέον να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν όλα αυτά βρίσκονται στο τραπέζι εκτιμάται ότι είναι δυνατό να βρεθεί μια λύση και για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία κλειδώσουν σε ύψος στο 3,5% του ΑΕΠ για μια πενταετία και θα επανεξεταστεί η περαιτέρω πορεία τους το 2018 ανάλογα με τις μέχρι τότε επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αν όλα αυτά καταστούν εφικτά μέσα στα επόμενα 24ωρα τότε οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα ώστε να πετύχουν τεχνική συμφωνία μέχρι και το τέλος του μήνα . Από εκεί και πέρα θα μείνει μια έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών για να λάβει την οριστική απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου