«Η κυβέρνηση δεν θέλει τη λειτουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής γιατί θα αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της επιλογών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 34 του ν.4150 του 2013 θεσπίστηκε η ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και προβλεπόταν να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα θέματα χάραξης και άσκησης νησιωτικών πολιτικών.
Το μόνο που απέμενε για την ενεργοποίηση και λειτουργία του, ήταν η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Στον ίδιο νόμο, με το άρθρο 33 θεσπίστηκε η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων, το οποίο, μάλιστα, είναι υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.
Όπως τονίζει στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί αδρανοποιήθηκαν, την ώρα, μάλιστα, που εφαρμόζονται πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης που πλήττουν ευθέως την έννοια της νησιωτικότητας, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, το Δεκέμβριο του 2016 εξήγγειλε από τη Νίσυρο την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει γίνει τίποτα.
Την ίδια ημέρα, εξήγγειλε την ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής δεν υφίσταται αφού η θητεία των μελών του έληξε το Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί, ενώ δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.
Ο Μάνος Κόνσολας απευθύνει δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
1ον: Για ποιο λόγο δεν έχει προωθηθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής;
2ον: Τι προτίθεται να κάνει με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που συστάθηκε με το άρθρο 33 του Νόμου 4150 του 2013; Για ποιο λόγο δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών του που είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2014 και για ποιο λόγο δεν έχει συγκληθεί ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια;
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής και λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής»
Κύριε Υπουργέ,
Με το νόμο 4150 του 2013, που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά, με το άρθρο 34, τροποποιήθηκε προηγούμενη διάταξη του ν.3852 του 2010 και θεσπίστηκε η ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής», το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Ο στόχος ήταν, το Ινστιτούτο να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα θέματα χάραξης και άσκησης νησιωτικών πολιτικών.
Το μόνο που απέμενε για την ενεργοποίηση και λειτουργία του, ήταν η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Αν οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, στον ένα χρόνο που παρέμεινε στην εξουσία, είναι δεδομένες, οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κυβερνά εδώ και τρία χρόνια είναι πολλαπλάσιες, αφού δεν προώθησε το Προεδρικό Διάταγμα.
Στον ίδιο νόμο, με το άρθρο 33 θεσπίστηκε η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων, το οποίο, μάλιστα, είναι υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.
Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί αδρανοποιήθηκαν, την ώρα, μάλιστα, που εφαρμόζονται πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης που πλήττουν ευθέως την έννοια της νησιωτικότητας, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2016 εξήγγειλε από τη Νίσυρο την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Ο κ. Πρωθυπουργός εξήγγειλε την ίδια ημέρα, στις 13 Δεκεμβρίου του 2016 από τη Νίσυρο, την ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία.
Η ουσία είναι ότι το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά και ουσιαστικά έχει αδρανοποιηθεί, τη στιγμή που υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή στο νησιωτικό χώρο αλλά και ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.
Μάλιστα, η πρώτη θητεία των μελών του είχε λήξει στις 31-12-2014 και έκτοτε η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει νέα μέλη ούτε έχει συγκαλέσει το Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει ποτέ.
Η δικαιολογία ότι είναι ένα πολυπληθές συμβούλιο και είναι δύσκολη η σύγκλησή του δεν ευσταθεί, αφού υπάρχει και η λύση της τηλεδιάσκεψης.
Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, όπως δεν επιθυμεί και τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.
Γιατί η λειτουργία του θα μπορούσε να παράξει μελέτες για το κόστος της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς.
Το θλιβερό, βεβαίως, είναι οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού που δεν υλοποιήθηκαν, κάτι βεβαίως που κανέναν δεν εκπλήσσει.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Για ποιο λόγο δεν έχει προωθηθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής;
- Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που συστάθηκε με το άρθρο 33 του Νόμου 4150 του 2013; Για ποιο λόγο δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών του που είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2014 και για ποιο λόγο δεν έχει συγκληθεί ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου