Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα

«Το 2019 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη και θα είναι επίσης ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι φετινές εξελίξεις στην Ελλάδα θα έχουν σημασία και για την υπόλοιπη Ευρώπη, για πολλούς λόγους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου.

Αναλυτικα:

«Γυρνώντας το ρολόι πίσω στο 2009, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. Έγινε δυστυχώς το παράδειγμα μιας προβληματικής ευρωπαϊκής χώρας, ένας τίτλος που πραγματικά πιστεύω ότι δεν της αξίζει. Βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία προκάλεσε επιπλέον τριγμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε».

»Ήταν παράλληλα η πρώτη χώρα που εξέλεξε στην εξουσία μια λαϊκίστικη κυβέρνηση, το 2015, η οποία παρόλο που προερχόταν από την Αριστερά, σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα που προερχόταν από τη Δεξιά. Δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Παρόλο που είναι υπαρκτή μια ξεκάθαρη προοπτική ισχυρής ανάκαμψης, δυστυχώς αυτή δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί: Η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει αποκατασταθεί.

»Παρόλα αυτά, αισθάνομαι ότι το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα μας και ότι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει και να ξεκλειδώσει την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της. Έχω πολύ σαφές σχέδιο το μέλλον της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντικά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχασε το 25% του Α.Ε.Π. της. Πάνω από 500 χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από τη χώρα. Πολλοί ήρθαν στη Γερμανία, στη Βαυαρία. Εκπαιδεύουμε εξαιρετικούς γιατρούς τους οποίους χαρίζουμε απλόχερα σε γερμανικά νοσοκομεία γιατί, πολύ απλά, δεν μπορούμε να τους παρέχουμε αρκετά καλές δουλειές.

»Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά επίσης για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για εγχώριες επενδύσεις.

»Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτόν το δρόμο, και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο ευνοϊκό όσο ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη.

»Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, είναι πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξουμε το αφήγημα: Δεν πρέπει να μιλάμε για μια σχέση οφειλετών και δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία. Πρέπει η συζήτηση να αφορά το μέλλον, τις επενδυτικές ευκαιρίες, το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση.

»Αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Αλλά ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Γιατί, ουσιαστικά, αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι ένα συνεχές αφήγημα για την απειλή του λαϊκισμού, είτε αυτός προέρχεται από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά.

»Και από αυτή την άποψη η Ελλάδα ήταν υπό μία έννοια «μπροστά» από τις υπόλοιπες χώρες. Εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και, πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά. Γι’ αυτό σε περίπτωση που θελήσετε να πειραματιστείτε αναλόγως, να έχετε το ελληνικό παράδειγμα στο νου. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι ακολουθεί τον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ «πολιτική του μετα-λαϊκισμού». Το εκκρεμές γέρνει ξανά προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λογική, επάρκεια, αξίες. Όλες αυτές τις αξίες που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειάς μας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, και αποτελούν επίσης τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών που θα δοκιμαστούν στις επικείμενες εκλογές.

»Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ώρα για συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι ώρα να επαναδιατυπώσουμε το πολιτικό αφήγημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Και ελπίζω ότι μετά τις επόμενες εκλογές, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της, όχι μόνο επιτυγχάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, αλλά επίσης συμμετέχοντας στην επόμενη φάση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ειδικά στα πεδία της άμυνας και της μετανάστευσης, στα οποία πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου