«Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα αποτελεί έναν προσωπικό μου στόχο», αναφέρει στην «δ» ο κ. Ιωάννης Παππάς, βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ., ενώ για την φετινή τουριστική σεζόν, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «είναι πολύ κρίσιμη».
Επιπλέον αναφέρεται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, τα οποία θα συνεχιστούν όσο κρατάει η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού και υπογραμμίζει την τεράστια αξία που έχει για την ανάπτυξη του τόπου μας η υπηρεσία του Κτηματολογίου.
• Κύριε Παππά, τα lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περιορισμοί όχι μόνον στις δραστηριότητες, στο λιανεμπόριο, την εστίαση κ.λπ. έχουν δημιουργήσει ασφυξία. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση κατά την άποψή σας;
Να σας πω κάτι; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που θα προτιμούσε αυτή τη στιγμή αντί να συζητάμε για τα μέτρα που πάρθηκαν, να συζητάμε για μέτρα που δεν πάρθηκαν και αυτή η αδράνεια είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ακόμα περισσότερες ζωές. Οι 6.000 συμπολίτες μας που έφυγαν από τη ζωή τον τελευταίο χρόνο είναι βαρύ φορτίο για όλους μας και δεν θέλω να φανταστώ κανένα χειρότερο σενάριο, το οποίο θα ήταν σοκαριστικό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει το δίλημμα ανθρώπινες ζωές ή οικονομία. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία, μία χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με της Ελλάδας, επειδή «χαλάρωσαν» στις γιορτές. Οπότε θα σας πω ότι τα μέτρα αποτελούν ένα αναγκαίο μέσο για την προστασία του αγαθού της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλα μέτρα για την οικονομία η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο βραχίονα για τη λειτουργία της κοινωνίας. Είναι επίσης μέτρα που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα και πιο προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Μιλάω καθημερινά με φορείς και επαγγελματίες και συζητάμε για τα μέτρα και όλοι εστιάζουμε σε αυτό που είπατε, ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Επειδή όμως θέλω να είμαι δίκαιος και ειλικρινής, υπήρξαν αρρυθμίες και αποφάσεις που μπέρδεψαν την αγορά αλλά είναι σημαντικό που οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν τα λάθη και τις παραλείψεις.
• Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει η κυβέρνηση, όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, τα χρηματοδοτικά προγράμματα κ.λπ. είναι αρκετά; Τι άλλο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους;
Η κυβέρνηση από τη πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχει σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και στους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Μόνο για το 2020 δόθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας 24 δις, ενώ για το 2021 προβλέπονται 7,5 δις. Μέτρα όπως οι αναστολές των συμβάσεων για τους εργαζομένους, οι αναστολές δανειακών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, η επιδότηση ενοικίου για επιχειρήσεις και εκμισθωτές, η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελούν ανάσα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Έχουν ολοκληρωθεί 5 κύκλοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ πριν λίγες μέρες άνοιξε και ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας και θα ακολουθήσει και 7ος κύκλος, προϋπολογισμού συνολικά 1,5 δις. Αυτά τα μέτρα, σίγουρα δεν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Για αυτό πριν λίγο διάστημα ψηφίστηκε η επιδότηση των επιχειρήσεων για κάλυψη των πάγιων εξόδων τους, με αναδρομική ισχύ μάλιστα από τον Μάρτιο του 2020, ενώ και για τις κλειστές επιχειρήσεις ψηφίστηκε η μη καταβολή ενοικίου για τον Γενάρη – Φλεβάρη και Μάρτη. Η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι μια σύνθετη και δυναμική διαδικασία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ανάλογα με αυτές λαμβάνουμε και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Όσο διαρκεί η κρίση θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Στόχος μας, να βγούμε από αυτή την κρίση με τις λιγότερες απώλειες, την κοινωνία «όρθια» και την οικονομία «ζωντανή».
• Οι Δωδεκανήσιοι πολίτες, φορείς και οι τοπικές αρχές, θέτουν συνεχώς το ζήτημα με την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του… τούνελ;
Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα αποτελεί έναν προσωπικό μου στόχο καθώς για πρώτη φορά έθεσα το θέμα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους πριν καν υπάρξει η παραμικρή υποψία για την περιπέτεια στην οποία εισήλθαμε. Η πανδημία κατέστησε την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ κάτι παραπάνω από αναγκαία για την οικονομική δραστηριότητα στα νησιά μας και για τις δουλειές των συνανθρώπων μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που επιφέρει η νησιωτικότητα και η απόσταση. Κατά τη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατέθεσα αναλυτικό υπομνηστικό σημείωμα με λεπτομέρειες αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτρο ενώ έχω επικοινωνήσει αρκετές φορές με το οικονομικό επιτελείο το οποίο πλέον έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να επαναφέρει τον μειωμένο ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα, ο οποίος παραδόθηκε αμαχητί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξυπνάδες του 2015, το οποίο όσο μακριά κι αν φαντάζει, μας ταλαιπωρεί ακόμα.
• Για την φετινή τουριστική σεζόν -όποτε ανοίξει για τα νησιά μας- είστε αισιόδοξος; Είμαστε σε μια περιοχή αρκετά ‘καθαρή’ από κρούσματα.
Η φετινή τουριστική σεζόν είναι πολύ κρίσιμη και σε κάθε περίπτωση αποτελεί μία πολυπαραγοντική διαδικασία γιατί δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσες κρατήσεις θα γίνουν, όπως παλαιότερα. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζει ο εμβολιασμός, κάτι που συζήτησα με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχα μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα Δωδεκάνησα αποτελούν και πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μία περιοχή με λίγα κρούσματα για την Ελλάδα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα «τείχος» εντός του οποίου θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς τους επόμενους μήνες. Η διαδικασία αυτή θα εκπέμψει ένα μήνυμα από τα covid – free Δωδεκάνησα, ότι το φετινό καλοκαίρι μπορούν να καταστούν ο πρώτος προορισμός για τους τουρίστες που θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, όχι μόνο λόγω της ομορφιάς και των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών αλλά και λόγω της υγειονομικής κατάστασης. Να σας πω επίσης ότι το Ισραήλ, μία χώρα που παραδοσιακά επιλέγει την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα Δωδεκάνησα για τις καλοκαιρινές διακοπές βρίσκεται σε πολύ καλό υγειονομικό επίπεδο, οπότε θεωρώ ότι είναι ένα από τα πρώτα πολύ καλά νέα που έχουμε. Δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία, αλλά σίγουρα θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα.
• Ποια είναι η γνώμη σας για τη λειτουργία του Κτηματολογίου της Ρόδου;
Η υπηρεσία του Κτηματολογίου έχει τεράστια αξία για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η ασφάλεια των συναλλαγών και η οικονομία του νησιού μας επιβάλλει την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου. Με αυτό το δεδομένο συμμετείχα σε πλήθος συσκέψεων με όλους τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο δικαιοσύνης και ιδιαίτερα με τον γ.γ. κ. Πανο Αλεξανδρή. Αντιλαμβάνεστε πως σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται ενωτικές λύσεις και συνεχής διάλογος, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα για τη ασφάλεια και την διευκόλυνση τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων του νησιού μας.
Η υπηρεσία του Κτηματολογίου θα μεταστεγαστεί στο χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου. Το Τμήμα Παραλαβής Πράξεων θα τεθεί σε λειτουργία στο χώρο των Δικαστηρίων από την επόμενη εβδομάδα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών για το μεσοδιάστημα. Παράλληλα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημοπρατεί την πλήρη επισκευή του κτηρίου του κτηματολογίου, το οποίο μετά το πέρας των εργασιών θα είναι ένα ασφαλές και λειτουργικό κτήριο και πλήρως ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του Κτηματολογίου και των πολιτών.