Τι μέλει γενέσθαι σε περίπτωση ευδοκίμησής της και τι δήλωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται το περιεχόμενο της αιτήσεως αναιρέσεως που θα ασκήσει για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. Α41/2024 απόφασης του 2ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκλογικών διαφορών) ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική» με την απόφαση απορρίφθηκαν η ένσταση του επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» κατά του κύρους της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και υποψήφιοι στις εκλογές της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Ρόδου, αλλά και η αντένταση του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη επικεφαλής της παρατάξεως «ΕΝΑ – Μαζί αλλάζουμε την Ρόδο».
Με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ο συνδυασμός Καμπουράκη είχε λάβει 23.856 σταυρούς (έγκυρα ψηφοδέλτια υπέρ του), ήτοι ποσοστό 42,81% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων και ο συνδυασμός Κολιάδη 16.120 σταυρούς, ήτοι ποσοστό 28,93% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Το Εκλογοδικείο με την απόφασή του αύξησε τον αριθμό των ψήφων της παρατάξεως Καμπουράκη και το ποσοστό που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης σε 42,91% από 42,81% και η παράταξη που είχε λάβει 23.856 σταυρούς λαμβάνει πλέον 23.906 σταυρούς, δηλαδή 50 περισσότερους.
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο δεν εξέτασε την αντένσταση Κολιάδη αφού με την απόρριψη της ενστάσεως Καμπουράκη ως προς το αίτημα να αναγνωριστεί ότι συγκέντρωσε ποσοστό 43% + 1 ψήφο από τον πρώτο γύρο τουλάχιστον, η εξέταση της κατέστη αλυσιτελής ενώ κρίθηκε ότι ακόμη κι αν γινόνταν δεκτοί οι λόγοι αυτοί της αντενστάσεως δεν θα άλλαξε η σειρά κατάταξης των δύο συνδυασμών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα αν το ΣτΕ κρίνει ότι υπήρξε παράβαση νόμου και κάνει δεκτούς λόγους αναιρέσεως του κ. Καμπουράκη η υπόθεση θα επιστρέψει για νέα κρίση στην οποία ωστόσο θα εξεταστούν και οι ισχυρισμοί του αντεστάμενου Κολιάδη.
Ουσιαστικά δηλαδή θα εξεταστούν το σύνολο των ψηφοδελτίων που προσέβαλαν ως κακώς ακυρωθέντα ή ως κακώς επικυρωθέντα και οι δύο συνδυασμοί.
Στο μεταξύ τις επόμενες κινήσεις σε νομικό επίπεδο που έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του πρώην δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, μετά την απόρριψη της ένστασης Καμπουράκη και της αντένστασης Κολιάδη κατά του κύρους των εκλογικών αποτελεσμάτων στον Δήμο Ρόδου, που εκδόθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, εξήγησε σε δηλώσεις του, ο ένας εκ των νομικών κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Όπως υπογράμμισε, σειρά έχει η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας –κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Καμπουράκης, σε σχετική γραπτή δήλωση που έδωσε χτες στην δημοσιότητα.
«Εμείς ως δικηγόροι θα πρέπει να εξετάσουμε την απόφαση του δικαστηρίου ανά επιχείρημα για να οργανώσουμε και τελικά να καταθέσουμε την αίτηση αναιρέσεως. Αυτό το ανακοίνωσε ήδη ο κ. Καμπουράκης στην ανακοίνωσή του. Η αίτηση αναιρέσεως κατατίθεται στο ΣτΕ, εκδικάζεται από αυτό το δικαστήριο και στηρίζεται στην παραβίαση νόμου -κατά την έκδοση της αποφάσεως, την μη τήρηση κάποιου νόμου.
Αυτό είναι το αναιρετικό επιχείρημα, το οποίο είναι δύσκολο. Θέλει καλούς δικηγόρους για να διατυπωθεί (διότι, συνήθως διατυπώνονται επιχειρήματα ουσίας ενώ η αναίρεση δεν εμπεριέχει τέτοια επιχειρήματα).
Η αίτηση αυτή εμπεριέχει απολύτως νομικά επιχειρήματα και ισχυρισμούς, ότι κατά την έκδοση μιας αποφάσεως το δικαστήριο δεν εφήρμοσε σωστά το νόμο. Εμείς, αυτό μελετάμε. Έχουμε μια προθεσμία 5 +10 ημερών ενώ παράλληλα, θα έχουμε συναντήσεις στην Αθήνα, οι νομικοί του κ. Καμπουράκη και με τον ίδιο, προκειμένου να την καταθέσουμε εντός της επομένης εβδομάδας» -όπως ανέφερε.
Ο κ. Λοβέρδος, ωστόσο επικεντρώθηκε στο γεγονός πως υπάρχει ακόμη περιθώριο διεκδίκησης για τους εξής λόγους:
«Έχουμε υπέρ ημερών το επιχείρημα ότι 117 φορές, τα δικά μας επιχειρήματα ευστάθησαν. Μην ξεχνάτε ότι παρά 48 ψηφοδέλτια θα είχαμε συμπληρώσει το 43% που απαιτείτο και αυτό είναι ένα θεμέλιο που αποδεικνύει ότι δεν μιλούσαμε τυχαία, λέγοντας όσα είπαμε στο δικαστήριο ή στα τοπικά ΜΜΕ
Είναι πάρα πολλά τα ψηφοδέλτια αυτά. Δεν είναι λίγα. Υπάρχουν υποθέσεις, που εκδικάζονται τώρα όπου προβάλλεται η εγκυρότητα ή ακυρότητα ψηφοδελτίων και το δικαστήριο δεν αποδέχεται κανένα επιχείρημα περί ακύρωσης ή περί θεωρήσεως ως εγκύρου ενός ψηφοδελτίου. Αντιλαμβάνεστε πως όταν έχουμε 117 περιπτώσεις, σημαίνει ότι τα επιχειρήματά μας, ευσταθούσαν. Παρά 48 ψηφοδέλτια, θα είχαμε το 43% από την πρώτη Κυριακή.
Ωστόσο, εμείς προχωράμε, ετοιμάζουμε τα νομικά μας επιχειρήματα τα οποία θα τεθούν σε άλλη βάση προς το ΣτΕ. Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να κάνουμε συζήτηση για κάθε ψηφοδέλτιο ξεχωριστά (το οποίο έκανε το Διοικητικό Πρωτοδικείο) αλλά για την επίκληση του νομικού λόγου, βάσει του οποίου ένα ψηφοδέλτιο κρίθηκε αλλιώς από το δικαστήριο. Συνεπώς, έχουμε μια απολύτως νομική δουλειά να κάνουμε από εδώ και στο εξής, και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε και η συνέχεια θα δοθεί στο ΣτΕ» -υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε πάντως πως από εδώ και στο εξής, πρόκειται για καθαρά νομικά επιχειρήματα που θα κριθούν στο ΣτΕ που είναι ένα από τα ανώτατα δικαστήρια που κρίνουν τις εκλογές (μαζί με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τις εθνικές εκλογές).
Ο χρόνος εκδίκασης σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, δεν θα καθυστερήσει όπως σε άλλες υποθέσεις του ΣτΕ ενώ επιφυλάχθηκε ότι θα μελετήσει την υπόθεση για την αίτηση αναιρέσεως, αυτό το Σαββατοκύριακο, αποφεύγοντας να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση ή πρόβλεψη.