Τοπικές Ειδήσεις

«Ό, τι ισχύει για τον αιγιαλό και την παραλία στην υπόλοιπη Ελλάδα, να ισχύει και στα Δωδεκάνησα»

Την άμεση κατάργηση του άρθρου 26 του Ν. 2971/2001 περί ισχύος των διατάξεων του ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού, ειδικά στα νησιά της Δωδεκανήσου σε σχέση με την προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας , ζητά με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ.Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στηρίζεται σε Κανονιστικό Διάταγμα του ιταλικού φασιστικού κράτους έναν αιώνα πριν, που επεκτείνει αυθαίρετα και όχι από άποψη ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας την οριοθέτηση του Αιγιαλού -Παραλίας.

Με αυτό τον τρόπο, έχουν δημιουργηθεί μια σειρά κτηματολογικών και διοικητικών στρεβλώσεων, αλλά και ζητήματα άνισης μεταχείρισης των κατοίκων και των νησιών της Δωδεκανήσου και μάλιστα ανάλογα με το διαφορετικό στάδιο κτηματογράφησής τους.

Ουσιαστικά, η εθνική νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία δεν έχει εφαρμογή στα Δωδεκάνησα.

Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας: «77 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, επιβάλλεται η πλήρης έννομη εξομοίωση των νησιών στο ελληνικό κράτος δικαίου με την πλήρη εφαρμογή της κοινής εθνικής νομοθεσίας για τη σύσταση Εθνικού Κτηματολογίου, για την αναδιάρθρωση του

Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη λειτουργία Δασολογίου, αλλά και για την προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας, με ενιαίους κανόνες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Κύριε Υπουργέ,

 

Μετά και από τη χθεσινή ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να σας καταδείξω την αναγκαιότητα περί άμεσης και ευθείας κατάργησης του άρθρου 26 του Ν. 2971/2001 περί ισχύος των διατάξεων του ιταλικού Κτηματολογικού Κανονισμού ειδικά στα νησιά της Δωδεκανήσου σε σχέση με την προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που στηρίζεται σε Κανονιστικό Διάταγμα του ιταλικού φασιστικού κράτους έναν αιώνα πριν, επεκτείνει αυθαίρετα και όχι από άποψη ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας, την οριοθέτηση του Αιγιαλού -Παραλίας.

 

Δημιουργείται έτσι πλήθος κτηματολογικών και διοικητικών στρεβλώσεων και ζητήματα άνισης μεταχείρισης των κατοίκων και των νησιών της Δωδεκανήσου και μάλιστα, ανάλογα με το διαφορετικό στάδιο κτηματογράφησής τους, ενώ επιβάλλεται η πλήρης και ενιαία εφαρμογή στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας της εθνικής κοινής νομοθεσίας.

Επισημαίνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα επίκειται συναφής Γνωμοδοτική επιστημονική τεκμηρίωση επί του συνόλου των σχετικών επιβεβλημένων τροποποιήσεων από δύο έγκριτους Συνταγματολόγους, τον Καθηγητή κ. Ε. Βενιζέλο και τον Δ.Ν. κ. Μ. Παπαγεωργίου με ομόφωνη πρωτοβουλία του συνόλου των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου (Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου), η οποία τεκμηριώνει με εγκυρότητα τη ρυθμιστική σαφήνεια, την αιτιολογία και την πληρότητα των παραπάνω διαχρονικών αιτημάτων των νησιών μας.

Επιπρόσθετα δε, τονίζεται ότι, με το άρθρο 10 παρ. 1 του Ν. 4934/2022 προβλέπεται η άμεση και ευθεία κατάργηση της ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού με την πλήρη μετάπτωσή του στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, προϋποθέτοντας μεταξύ άλλων και την πλήρη κτηματογράφηση των μη κτηματογραφούμενων περιοχών, που είναι, μάλιστα, το σύνολο των παράκτιων περιοχών που εφαρμόζεται σήμερα πλήρως ο Κτηματολογικός Κανονισμός. Ενώ ήδη από τον Αύγουστο του 2024 καταργούνται τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου-Κω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 Ν. 5076/2024 και αριθμ. απόφ. Δ.Σ. 267/8 του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ΦΕΚ Β’ 239/16-01-2024) 239/16.01.2024.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως πρέπει σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας Αιγιαλού και Παραλίας να προχωρήσουμε στην άμεση εξομοίωση και στον εξορθολογισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας χωρίς μεταβατικές εκπτώσεις.

 

 

Συμπερασματικά, 77 χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην

μητέρα Ελλάδα επιβάλλεται η πλήρης έννομη εξομοίωση των νησιών στο ελληνικό κράτος δικαίου με την πλήρη εφαρμογή της κοινής εθνικής νομοθεσίας κατ’ εφαρμογή μάλιστα συνταγματικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Πολιτείας για την σύσταση Εθνικού Κτηματολογίου, για την αναδιάρθρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη λειτουργία Δασολογίου αλλά και για την προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας ενιαία στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Μάνος Ν. Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου