Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνα Σβύνου: «Κάνω πέρα τις τοξικότητες και συνεχίζω την προσπάθεια να παράξω έργο»

• Η έπαρχος Κω-Νισύρου μιλά για τα μεγάλα έργα υποδομών, τις δυσκολίες στη στελέχωση του νοσοκομείου, την αντιπαράθεση με τον Δήμο Κω, τις επιπτώσεις στον τουρισμό και τη διεκδίκηση δικαιότερης κατανομής του τέλους ανθεκτικότητας

Στη σημερινή συνέντευξή της στη «δ» η έπαρχος Κω-Νισύρου Κωνσταντίνα Σβύνου μιλά για τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αρχικά, αναφέρεται στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε Κω και Νίσυρο, τονίζοντας το μεγάλο έργο ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου, τις επενδύσεις στην αστική ανάπλαση και τις υποδομές, όπως το λιμάνι της Κεφάλου και τα δίκτυα ύδρευσης.
Υπογραμμίζει όμως παράλληλα, πως η γραφειοκρατία παραμένει ανασταλτικός παράγοντας, ενώ η υλοποίηση περισσότερων έργων εξαρτάται και από την ετοιμότητα του Δήμου Κω να καταθέσει ώριμες προτάσεις. Στη συνέχεια η κα Σβύνου εστιάζει στο μείζον ζήτημα της στελέχωσης του Νοσοκομείου Κω, με έμφαση στη συνεχιζόμενη έλλειψη παθολόγου, επισημαίνοντας επίσης το γενικότερο πρόβλημα στέγασης που δυσχεραίνει την προσέλκυση επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτικών και σωμάτων ασφαλείας, το οποίο εντείνεται λόγω της αύξησης των ακινήτων που διατίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση.
Η συνέντευξη επεκτείνεται και στην αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου Κω και Περιφέρειας. Η έπαρχος τονίζει «ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να εγκρίνει έργα χωρίς ώριμες μελέτες και πως οι παραλείψεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται, αντί να αποδίδονται ευθύνες αλλού». Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, γίνεται αναφορά στο φαινόμενο που παρατηρείται στη Σαντορίνη, επισημαίνοντας ότι παρά τις ανησυχίες η τουριστική εικόνα δεν έχει πληγεί, ενώ υπογραμμίζεται επίσης, η ανάγκη αποφυγής υπερβολών και κινδυνολογίας, ενώ εξάρει την ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας.
Η κα Σβύνου τέλος εκφράζει τη δυσαρέσκεια του ξενοδοχειακού κλάδου για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε ένα μέρος των εσόδων να επενδύεται τοπικά, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών.


Αναλυτικά η συνέντευξη:
• κα Έπαρχε να ξεκινήσουμε με την αυτονόητη ερώτηση που αφορά τις παρεμβάσεις σε Κω και Νίσυρο, με βάση τον θεσμικό σας ρόλο. Τι θεωρείτε ότι έτρεξε ικανοποιητικά, τι καθυστέρησε, τι σχεδιάζετε στα έργα κλίμακας που δίνουν στίγμα του ενδιαφέροντος της ΠΝΑι στη ζώνη ευθύνη σας;
Ξεκινώ λέγοντας πως είμαι ευτυχής που λειτουργώ σε μία Περιφέρεια, αυτή του Νοτίου Αιγαίου που ξεχωρίζει για τα έργα της. Mε το που ανέλαβα, βρήκα έργα που ήδη έτρεχαν και ολοκληρώνονταν, κάποια έργα παίρνουν τώρα τη σειρά τους προς υλοποίηση και παράλληλα σχεδιάζουμε έργα που θα τεθούν προς σκέψη και συζήτηση για το αν θα μπορέσουν να προστεθούν στην ατζέντα της τρέχουσας πενταετίας.
Θεωρώ πως αν δεν υπήρχαν γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν καθοριστικά αρνητικά τις διαγωνιστικές και εκτελεστικές διαδικασίες, η Περιφέρεια αυτή θα λειτουργούσε ακόμα πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά και θα είχε καταγράψει ακόμα περισσότερα έργα.
Δεν θα μπω στη διαδικασία να απαριθμήσω τα τεχνικά έργα, οφείλω όμως να σταθώ στο μεγάλο έργο του ηλεκτροφωτισμού του οδικού επαρχιακού δικτύου, το οποίο ολοκληρώνεται και το παραλαμβάνουν οι μηχανικοί μας, όπου συμπεριλάβαμε και δρόμους που δεν υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό. Ο περιφερειάρχης στηρίζει δράσεις μέσα από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζεται και αφορούν την Κω, όπως το λιμάνι της Κεφάλου, τρέχοντα έργα της ΔΕΥΑΚ (αντικατάσταση δικτύων διανομής νερού πόλεως Κω, διαχείριση λημμάτων Κεφάλου και Αντιμάχειας κ.α.), τα έργα για την αστική ανάπλαση πόλης Κω (9,6εκ. ευρώ), η αποκατάσταση του 2ου Νηπιαγωγείου και άλλα πολλά. Τα έργα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα αν ο Δήμος της Κω προχωρήσει σε κατάθεση τεκμηριωμένων και ώριμων προτάσεων έργων.
Δε μπορώ να μην αναφερθώ στην τρέχουσα μελέτη για την αναβάθμιση του οδικού επαρχιακού δικτύου Κω-αεροδρόμιο, αμέσως μετά το πέρας της οποίας θα ξεκινήσει και η εκτέλεση των προτεινόμενων έργων, όπου θα αλλάξει όλο το προφίλ και τη λειτουργία του κεντρικού επαρχιακού άξονα, μεγιστοποιώντας την οδική ασφάλεια.
Εγκρίθηκε πρόσφατα το έργο για την οριστική επίλυση της διαχείρισης απορριμμάτων της Κω, ένα έργο προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει εκτελεστεί ποτέ στο νησί μας και ανοίγει τον δρόμο προς την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Και βέβαια ας μην παραλείπουμε και τα μικρά έργα, τις δράσεις, αυτές που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, δράσεις που έχουν να κάνουν με στήριξη αναγκών, εκδηλώσεων αθλητικών και πολιτιστικών και τόσα άλλα που προκύπτουν και μπορούν να επιλυθούν στο επίπεδο που μπορούν οι υπηρεσίες μας να λειτουργήσουν.

• Δυστυχώς ακόμη μία φορά η θέση παθολόγου έμεινε κενή στο νοσοκομείο του νησιού. Παράλληλα παρατηρείται μία αντιφατικότητα σε σχέση με τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας στη διασφάλιση στέγης για τους υγειονομικούς. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ υποστήριξε ότι ενώ μπορεί να λύσει το ζήτημα του δεύτερου ασθενοφόρου, η δυσκολία στο να βρεθεί στέγη κρατά την Κω «εγκλωβισμένη». Κάτι δεν πάει καλά;
Ξεκινώ μιλώντας αρχικά ως μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, για να πω πως οι επιχειρηματίες και δη οι ξενοδόχοι, στηρίζουν και έχουν στηρίξει αμέριστα τον χώρο, τις ανάγκες του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου, όχι μόνο με άπειρες φιλοξενίες, αλλά και με δωρεές και εκτέλεση έργων. Ωστόσο, υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγασης στο νησί μας και από την πλευρά της επάρχου πλέον διαπιστώνω πως υπάρχει μεγάλη αδυναμία στο να βρεθούν σπίτια για εκπαιδευτικούς, για γιατρούς, για ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας που έρχονται να λειτουργήσουν στο νησί μας και δυστυχώς και για οικογένειες που λαμβάνουν έξωση από το σπίτι τους, προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Όσο για το μεγάλο ζήτημα του νησιού μας, αυτό της στελέχωσης του νοσοκομείου, βλέπουμε έναν υπουργό Υγείας ο οποίος φτάνει σε σημείο να νομοθετεί ΜΟΝΟ για την ΚΩ και παρά ταύτα να μην εκδηλώνεται κανένα ενδιαφέρον από παθολόγους. Τα θέματα του Νοσοκομείου της Κω είναι διαχρονικά, αφήνονταν και συσσωρεύονταν επί σειρά ετών και πολλές φορές, αντί για επίλυση ζητημάτων, προτιμητέα ήταν η αποσιώπησή τους. Στέκομαι και αναφέρω ως σημείο καμπής την παραίτηση του εξαιρετικού παθολόγου κ. Μαυροειδή, σημείο από το οποίο και έπειτα δεν υπήρχε επιστροφή… Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει ένα “reset”, όλα τούμπα και όλα από την αρχή. Αυτό που βιώνουμε στο νησί μας στον κλάδο της υγείας είναι ανεπίτρεπτο!


• Διαπιστώνω ότι οι πολεμικές ιαχές μεταξύ Δήμου Κω και στελεχών της ΠΝΑι καλά κρατούν. Νέα επεισόδιο με αφορμή τις σχολικές υποδομές. Αντιλαμβάνομαι ότι από αυτόν τον «Κωακό εμφύλιο» ουδείς βγαίνει κερδισμένος…
Είμαστε εκλεγμένοι προκειμένου να δουλέψουμε για τον τόπο μας και αυτό θα κάνουμε, ανεξαρτήτως συνθηκών. Τα έργα που είναι δρομολογημένα για το νησί θα γίνουν και υπάρχει χώρος και πρόθεση να χρηματοδοτηθούν και άλλα έργα. Όσον αφορά σε έργα σχολείων και γενικά σε έργα στα οποία ζητείται χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα, απαιτείται μελέτη και ωρίμανση έργου προκειμένου ο διατάκτης (Γιώργος Χατζημάρκος) να μπορέσει να εγκρίνει την ένταξή τους. Δεν υπάρχει χώρος για παραλείψεις ή προχειρότητες, απλούστατα γιατί και κάποιος λογοδοτεί αλλά και κάποιος άλλος χάνει την ευκαιρία ένταξης σε πρόγραμμα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την υπαγωγή των επιχειρήσεων σε αναπτυξιακά προγράμματα… Όταν λοιπόν εγώ καταθέσω ελλιπή ή λάθος τον φάκελο, το λιγότερο που πρέπει να κάνω είναι να αναλάβω τις ευθύνες μου αντί να τις μετακυλίω αλλού, να εντοπίσω τις ελλείψεις μου και να μην τις επαναλάβω σε επόμενη προσπάθεια.
Στην έως τώρα πορεία μου έχω μάθει να δουλεύω, γι’ αυτό και έγινα μέρος της ομάδας της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Μπήκα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης για να παράξω έργο, όσο βέβαια μου το επιτρέπουν οι αρμοδιότητές μου. Κάνω πέρα τις τοξικότητες και συνεχίζω την προσπάθεια, γιατί απλούστατα το οφείλω στους συμπατριώτες μου!

• Τα όσα διαδραματίζονται στη Σαντορίνη δημιουργούν άγχος στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Φαντάζομαι ότι με προβληματισμό παρακολουθείτε την κατάσταση. Τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην τραυματίσουμε το Νότιο Αιγαίο;
Παρακολουθούμε με αγωνία το φυσικό φαινόμενο γιατί είναι κάτι πρωτοφανές, είναι ακόμα σε εξέλιξη, δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε πρόβλεψη και έχει φέρει αναστάτωση στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού. Θέλω να τονίσω όμως πως δεν διαπιστώνεται η οποιαδήποτε αξιοπρόσεχτη μεταβολή στον τουριστικό τομέα. Όταν με το καλό ολοκληρωθεί το φαινόμενο, γνωρίζουμε όλοι πως στη Σαντορίνη όσο αφορά στον τουρισμό της, θα είναι όλα «σαν να μην πέρασε μία μέρα»…. Η Σαντορίνη αποτελεί ένα ισχυρό brand, που απλά πρέπει να προστατευτεί από την παραφιλολογία, την κινδυνολογία και τον «ξερολισμό» που συνήθως μας διέπει σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία ασπίδα της πολιτικής προστασίας να έχει στηθεί στο νησ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και μας χαροποιεί η ετοιμότητα και η ευθύνη που επιδεικνύει το κράτος στην περίπτωση αυτή.

• Αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά θα έχουμε ακόμη μία σεζόν που το κράτος θα εισπράξει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από το τέλος ανθεκτικότητας. Οι ξενοδόχοι αντί να ζητάτε να καταργηθεί, γιατί δεν ενώνετε την φωνή σας να επιστρέφει στην αυτοδιοίκηση και να επενδύετε (αναλογικά) εκεί που εισπράττεται;
Όταν ο φόρος διαμονής μεταλλάχθηκε με αυξήσεις σε τέλος ανθεκτικότητας, οι ενστάσεις μας ήταν αφενός στην αύξησή του, αφετέρου στο ό,τι θα έπρεπε να δίδεται υπερ της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη δέσμευση έργων βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο. Η φωνή μας λοιπόν ήταν εν τη γενέσει ενωμένη με τη λογική αυτή, αλλά δυστυχώς ούτε σε αυτό, ούτε και σε πολλά άλλα εισακουστήκαμε. Το εξωφρενικό δε, ήταν η δεύτερη σε σειρά υπεραύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, απόφαση πέραν λογικής, καθώς πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου αλλά και του προορισμού, ειδικά στους μήνες μη αιχμής (Απρίλιος, Μάιος, Οκτώβριος). Το τέλος ανθεκτικότητας πρέπει να «διορθωθεί» και τουλάχιστον σε ένα ποσοστό του να αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με δέσμευση στον τρόπο της χρήσης του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου