Ειδήσεις

Ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή

Ασυμβίβαστο για όλους τους βουλευτές που θέλουν να κατέβουν υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο και μεγαλύτερες διαστάσεις στα ευρωψηφοδέλτια για να χωρούν όλα τα εμβλήματα κομμάτων και κινημάτων που συνασπίζονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

Οι ρυθμίσεις αποκτούν σταδιακά την τελική τους μορφοποίηση ώστε να κατατεθούν στη Βουλή εγκαίρως προς ψήφιση. Αναλυτικότερα αφορούν τα εξής:

Το θέμα του ασυμβιβάστου μεταξύ βουλευτή εν ενεργεία και υποψήφιου ευρωβουλευτή προέκυψε με την κατάργηση της λίστας. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης είχε πει ότι θα επιτρέπεται σε κάποιον εν ενεργεία βουλευτή να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής αλλά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς θα ζητήσει από τους υποψηφίους του κόμματος να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα. Οπως ανέφερε όμως ο υπ. Εσωτερικών σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, από τη στιγμή που και το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τη λογική του ασυμβιβάστου δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η νομοθεσία. Οπότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν πριν ανακηρυχθούν υποψήφιοι για την Ευρωβουλή.

• Συνασπισμοί: Θα επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι όχι μόνο συνασπισμοί μεταξύ κομμάτων αλλά και άλλης μορφής πολιτικών σχηματισμών. Η ρύθμιση αφορά κυρίως την «Ελιά», όπου εκτός του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν μορφώματα που δεν είναι κόμματα.

• Εμβλήματα: Θα επιτρέπεται στο ψηφοδέλτιο να υπάρχει ως έμβλημα όχι μόνον εκείνο του κόμματος ή του συνασπισμού αλλά και της ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία είναι ενταγμένο.
• Μέγεθος ψηφοδελτίου: Θα μεγαλώσει, καθώς εκτός των εμβλημάτων αυξάνονται και τα ονόματα των υποψηφίων, που διπλασιάζονται από 21 σε 42.

• Κώλυμα για κρατικούς αξιωματούχους: Διευκρινίζεται ότι όσοι κατέχουν θέσεις (πρόεδροι, μέλη Δ.Σ. κ.λπ.) σε οργανισμούς-εταιρίες που ελέγχονται από το Δημόσιο θα πρέπει να παραιτηθούν 30 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές για να είναι υποψήφιοι. Με βάση τα ισχύοντα για τις βουλευτικές, το διάστημα αυτό ήταν 18 μήνες.
• Παράβολο: Παραμένει στα 3.000 ευρώ το παράβολο που πρέπει να καταβάλει κάθε υποψήφιος συνδυασμός για την Ευρωβουλή. Το ποσό επιστρέφεται εάν ο συνδυασμός πάρει πάνω από 3% ή εκλέξει ευρωβουλευτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου