Αλλάζει από την ερχόμενη εβδομάδα ο «χάρτης» των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Από την Πέμπτη 20 Μαρτίου, ανοίγουν σταδιακά -σύμφωνα τουλάχιστον με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας- τα πολυ-ιατρεία του Οργανισμού που πλέον έχουν «μεταφερθεί» στο Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) παρέχοντας υπηρεσίες σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση, ξανά, σε δημόσιες και δωρεάν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
Τα πολυ-ιατρεία θα λειτουργήσουν κανονικά μόλις ολοκληρωθεί η προσέλευση του διοικητικού, υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού στις Μονάδες. Την Τετάρτη, 19 Μαρτίου, λήγει η διαθεσιμότητα του προσωπικού και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την συγκρότηση επιτροπών παραλαβής καθώς και για την έκδοση από τις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) των αποφάσεων μετάταξης του προσωπικού.
Μία μέρα μετά, την Πέμπτη θα γίνει η παράδοση των Μονάδων Υγείας από τους Περιφερειακούς Διευθυντές του ΕΟΠΥΥ στις Επιτροπές Παραλαβής των ΔΥΠΕ. Στις 20 Μαρτίου θα προσέλθει στα πολυ-ιατρεία το διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό, και με τη δημοσίευση των αποφάσεων μετάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης καθηκόντων.
Πότε ανοίγουν τα πολυ-ιατρεία και πώς θα λειτουργούν;
Οι πρώην δομές του ΕΟΠΥΥ θα ονομάζονται προσωρινώς και μέχρι τη λειτουργική ενοποίηση του συστήματος «ΠΕΔΥ- Μονάδα (Γεωγραφικός προσδιορισμός)». Θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή, χωρίς εφημερίες (επί του παρόντος και μέχρι τη λειτουργία των πολυδύναμων Κέντρων Υγείας), από 07.00 έως 19.00.
Ειδικά για το ιατρικό προσωπικό θα υπάρχουν δύο βάρδιες, 08.00-16.00 και 11.00-19.00. (Υπογραμμίζεται ότι η απασχόληση των ιατρών είναι οκτάωρη μέχρι την αξιολόγηση και την ένταξή τους στο ΕΣΥ, οπότε και θα ισχύει το 7ωρο ωράριο των ιατρών του ΕΣΥ).
Πρέπει να κλείσω ραντεβού για να με δεχθεί ο γιατρός;
Σε κάθε μονάδα, οι υπεύθυνοι θα ορίσουν τουλάχιστον έναν ελεγκτή ιατρό και τουλάχιστον έναν ιατρό υποδοχής ?ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας. Οι γιατροί υποδοχής θα δέχονται χωρίς τηλεφωνικά ραντεβού και θα αντιμετωπίζουν τα έκτακτα περιστατικά. Από τις μονάδες θα εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα.
Ο γιατρός υποδοχής θα μπορεί να παραπέμψει τυχόν έκτακτα περιστατικά σε ειδικευμένο γιατρό της Μονάδας. Οι υπόλοιποι ιατροί θα δέχονται πολίτες μέσω τηλεφωνικού ραντεβού.
Σε κάθε περίπτωση, δυνατότητα συνταγογράφησης έχουν όλοι οι ιατροί. Επίσης, όλοι οι γιατροί των μονάδων του ΠΕΔΥ μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά σημειώματα προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Θα πληρώνω στις μονάδες του ΠΕΔΥ;
Μέχρι τέλος του έτους, δεν προβλέπεται καταβολή εισιτηρίου. Οι πολίτες θα προσέρχονται και θα εξυπηρετούνται στις Μονάδες δωρεάν. Δεν αποκλείεται πάντως από το επόμενο έτος να ισχύσει εισιτήριο στα πρότυπα των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Συνολικά οι υπηρεσίες υγείας στις Μονάδες παρέχονται δωρεάν προς όλους.
Ο προγραμματισμός των ραντεβού μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου (σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την πλήρη εφαρμογή της υπηρεσίας τηλεφωνικών ραντεβού, είναι η ολοκληρωμένη κατάρτιση της λίστας του ιατρικού προσωπικού που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ). Ως την πλήρη χρήση της εφαρμογής, όλοι οι γιατροί θα δέχονται πολίτες, χωρίς ραντεβού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ραντεβού που δέχεται κάθε γιατρός της Μονάδας αυξάνεται από 25 σε 30, λόγω της αύξησης του ωραρίου εργασίας του ιατρικού προσωπικού.
Από πού μπορώ να ενημερωθώ για τους συμβεβλημένους γιατρούς;
Από την άλλη εβδομάδα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για το ποιος συμβεβλημένος γιατρός δεν έχει εξαντλήσει το μηνιαίο πλαφόν επισκέψεων και μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ αφού μόλις 400 έχουν ενημερώσει το σύστημα (από τους 5.500) για τις προγραμματισμένες επισκέψεις. Ακόμη όμως και οι… συνεπείς, έχουν «μπλοκάρει» τη διαδικασία εμφανίζοντας 8.000 προγραμματισμένα ραντεβού!
Πληροφορίες για τους συμβεβλημένους γιατρούς παρέχονται από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στο www.eopyy.gov.gr, από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, στο τηλέφωνο 210 38.03.470 (ώρες 08.00 π.μ. έως 15.00, με αστική χρέωση), από όλα τα δημαρχεία, στα οποία έχουν αναρτηθεί λίστες των συμβεβλημένων ιατρών και από τα ΚΕΠ όλης της χώρας.
Τι υπηρεσίες υγείας θα παρέχει ο ΕΟΠΥΥ;
Στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν οι Υγειονομικές Επιτροπές καθώς και οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί. Μέχρι τέλη Μαρτίου, οπότε και ισχύει το αυξημένο πλαφόν επισκέψεων ανά γιατρό (από 200 σε 400 επισκέψεις, μηνιαίως), οι ασφαλισμένοι έχουν περισσότερες δυνατότητες να επισκεφθούν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο θα «κοπούν» στο μισό οι επισκέψεις, αλλά θα «ανοίξει» το σύστημα σε περισσότερους γιατρούς. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν τον γιατρό τους ανάμεσα στους 5.500 συμβεβλημένους ιδιώτες, στους οποίους ο ΕΟΠΥΥ θα παρατείνει τις συμβάσεις τους μέχρι και τον Ιούνιο του 2014. Στους 5.500 γιατρούς θα προστεθούν, εντός Απριλίου, και οι περίπου 2.500 πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δεν δέχθηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ώστε να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Ανάλογα με τις ανάγκες σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες ανά περιοχή, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει και σε νέες συμβάσεις.
Χρειάζομαι ελεγκτή γιατρό, πού πρέπει να απευθυνθώ;
Σε κάθε Μονάδα θα υπάρχει τουλάχιστον ένας ελεγκτής ιατρός. Προσωρινά και μέχρι την πλήρη λειτουργία των Μονάδων οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται επίσης και στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, και στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ (Κηφισίας 39, Μαρούσι) καθώς και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ) του ΕΟΠΥΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Οι ελεγκτές ιατροί θα βρίσκονται στις παραπάνω ΠΕ.ΔΙ. κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί για την ομαλοποίηση του συστήματος. Σημειώνεται ότι έργο των ελεγκτών είναι η έγκριση ή μη παροχών (οπτικά, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, κ.λπ.) όπως αυτές ορίζονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.
Πού λειτουργούν πρωτοβάθμιες (AYE) και δευτεροβάθμιες (BYE) Υγειονομικές Επιτροπές και τι εξετάζουν;
Μέχρι στιγμής, ΑΥΕ και BΥΕ λειτουργούν μόνο στις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Συνεδριάζουν καθημερινά και εξετάζουν αιτήματα ασφαλισμένων για τη χορήγηση πάσης φύσης αναρρωτικών αδειών, τα εκκρεμούντα αιτήματα των ασφαλισμένων μέχρι σήμερα, καθώς και τα νέα αιτήματα ασφαλισμένων που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιτροπών.
Αντικείμενο των ΒΥΕ είναι η εξέταση των ενστάσεων των ασφαλισμένων και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ κατά των αποφάσεων των ΑΥΕ.
Σημειώνεται ότι στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ στις οποίες δεν λειτουργούν Υγειονομικές Επιτροπές, τα αιτήματα διαβιβάζονται στις επιτροπές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και φυσικά χωρίς την παρουσία των ίδιων των ασφαλισμένων. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση για θέματα λειτουργίας των Επιτροπών, μπορείτε να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: d7.t4@eopyy.gov.gr ή d3@eopyy.gov.gr
Πού πρέπει να απευθυνθώ για έγκριση προσπάθειας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;
Προς το παρόν έχουν συσταθεί δύο Επιτροπές Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (οδού Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι – κτίριο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), οι οποίες συνεδριάζουν καθημερινά. Τα μέλη των Επιτροπών γνωματεύουν επί αιτημάτων ασφαλισμένων για έγκριση προσπαθειών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας, καθώς και χορήγησης γοναδοτροπινών σε άνδρες. Για πληροφορίες το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210 8110684.
Μπορώ να προμηθευτώ φάρμακο που δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα;
Αρμόδια είναι η Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Ειδικών Θεραπειών. Λειτουργούν δύο Επιτροπές οι οποίες γνωματεύουν για την αναγκαιότητα θεραπείας με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, καθώς και για φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων, αποτελούμενες από γιατρούς του Οργανισμού, ειδικότητας σχετικής με τη νόσο για την οποία συνταγογραφείται το σκεύασμα, καθώς και φαρμακοποιούς.
Η Επιτροπή της Αθήνας (Απ. Παύλου 12, Μαρούσι) γνωματεύει επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των Νομών: Αττικής, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Άρτας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Χίου, Λέσβου, Σάμου, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Μαγνησίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας.
Η Επιτροπή Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 17-19, Θεσσαλονίκη) γνωματεύει επί αιτημάτων έγκρισης ασφαλισμένων των Νομών: Χαλκιδικής, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας.
Παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ;
Ναι. Στα οδοντιατρεία των Μονάδων Υγείας που διαθέτουν οδοντιατρικό και οδοντοτεχνικό προσωπικό.
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τα συλλογικά όργανα των οδοντιάτρων για υπογραφή συμβάσεων και με ιδιώτες οδοντιάτρους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.
Τι ισχύει για τις αναρρωτικές άδειες;
Όλοι οι γιατροί (γιατροί νοσοκομείων, κέντρων υγείας, ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ) δύνανται να γράφουν αναρρωτικές άδειες.
Για όλες τις χορηγούμενες άδειες, ανεξαρτήτως ημερών, απαιτείται παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
Κατ εξαίρεση, άδειες που έχουν χορηγηθεί μετά από νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και μέχρι 15 ημέρες, στο εξιτήριο απαιτείται μόνον σφραγίδα ελεγκτή γιατρού και όχι παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
Πού διενεργούνται οι εμβολιασμοί των παιδιών;
Εμβολιασμοί διενεργούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παιδιάτρους, Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας που διαθέτουν τα αντίστοιχα τμήματα. Εάν ο εμβολιασμός διενεργηθεί σε μη συμβεβλημένους ιατρούς, η δαπάνη δεν αποζημιώνεται.
Από πού λαμβάνω ιατρική γνωμάτευση για ειδική αγωγή (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.τ.λ);
Γνωμάτευση για ειδικές θεραπείες χορηγείται από κρατικά νοσοκομεία με τα αντίστοιχα τμήματα π.χ. Νοσοκομείο Παίδων.
Τι διαδικασία προβλέπεται για τα ατυχήματα;
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση ατυχήματος, το ειδικό έντυπο οπωσδήποτε θα συμπληρώνεται από τον θεράποντα ιατρό κρατικού νοσοκομείου ή συμβεβλημένης κλινικής ή ιδιώτες (συμβεβλημένους ή μη) και μετά θα εγκρίνεται από τον ελεγκτή.
Iατρικό δυναμικό Mονάδων Yγείας
Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς
Με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό θα επαναλειτουργήσουν αρκετά πολυ-ιατρεία κυρίως της περιφέρειας, καθώς περίπου οι μισοί γιατροί επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ. Ενδεικτικό είναι ότι από το ιατρικό προσωπικό που στελέχωνε τα πρώην πολυ-ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, επιστρέφει στη θέση του το 49,9% στο σύνολο των ιατρών. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό διαφοροποιείται ανά υγειονομική περιφέρεια και «πέφτει» στο 31,8% στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και στο 35,9% στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πολυ-ιατρεία στις συγκεκριμένες περιοχές θα επαναλειτουργήσουν με μόλις έναν στους τρεις γιατρούς που διέθεταν.
Πιο απογοητευτική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών. Για παράδειγμα στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής από τους 43 γιατρούς γενικής ιατρικής, στα πολυ-ιατρεία επιστρέφουν μόλις 16, ενώ στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου από τους 25 ουρολόγους μόλις 4 θα εξυπηρετούν τους πολίτες.
Αντίστοιχα, είδος προς… εξαφάνιση αποτελούν οι καρδιολόγοι για την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, αφού από τους 58 που ήταν στο ΕΟΠΥΥ, στο ΠΕΔΥ «μετακόμισαν» μόλις οι 9. Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, γαστρεντερολόγοι και ρευματολόγοι έριξαν «μαύρο» στο ΠΕΔΥ, αφού μόλις ένας από τους έξι και ένας από τους τέσσερις, αντίστοιχα, δέχτηκαν να εργαστούν για τον νέο φορέα. Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι ασφαλισμένοι θα… δυσκολευτούν να εξυπηρετηθούν από καρδιολόγους, μικροβιολόγους και νευρολόγους, με τα πολυ-ιατρεία να λειτουργούν μόλις με 3 (από τους 42 καρδιολόγους), και με έναν (από 11 μικροβιολόγους και 11 νευρολόγους).
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδας, ψυχίατροι, γαστρεντερολόγοι και καρδιολόγοι απέρριψαν το ΠΕΔΥ και τα πολυ-ιατρεία θα στελεχωθούν μόλις με 2 ψυχιάτρους (από τους 9 που ήταν πριν), 17 καρδιολόγους (από τους 50) και 4 γαστρεντερολόγους (από τους 14).
Μόλις ένας παιδίατρος θα εξυπηρετεί την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, από τους συνολικά 14 που διέθεταν τα πολυ-ιατρεία. Επίσης, ουρολόγοι και δερματολόγοι είπαν «όχι» στο ΠΕΔΥ, με τις περιοχές που υπάγονται στην 7η περιφέρεια να διαθέτουν έναν ουρολόγο (από τους 8) και έναν δερματολόγο (από τους 6).