Από τον Ιανουάριο του 2002 ο συνταξιούχος πλέον επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Χ. Κυριαζής, με έκθεσή του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραστηριότητα του φερόμενου ως πρωταγωνιστή της νέας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ.
Η χθεσινή αποκάλυψη της “δημοκρατικής”, για τα “έργα και ημέρες” του συγκεκριμένου προμηθευτή στο νοσοκομείο της Ρόδου, που εξακολουθούν να απασχολούν μετά από αναίρεση του Αρείου Πάγου σε καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, προκάλεσαν θόρυβο στους κόλπους του νοσοκομείου, που πάντως τον τελευταίο χρόνο προχώρησε μόνο σε μικροπρομήθειες νοσοκομειακού υλικού, σε αντίθεση με νοσοκομεία του βορείου συγκροτήματος.
Η εταιρεία που βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα” μετά από έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς κ.κ. Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία είναι η “ST Medical Products ΕΠΕ” που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια μέσα από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πωλήσεων.
Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 1995 με το διακριτικό τίτλο “ΕΛΠΙΣ”.
Η εταιρεία με τη συγκεκριμένη επωνυμία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των εικονικών προµηθειών υγειονοµικού υλικού στο Γενικό Νοσοκοµείο Ρόδου για την οποία είχαν καταδικαστεί µε τελεσίδικη απόφαση του Πενταµελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, τον Ιανουάριο του 2010, δύο άτοµα, ο εκπρόσωπός της και ένας υπάλληλος του νοσοκομείου.
Το έτος 1998 η εταιρεία άλλαξε τίτλο σε “ST Medical Products ΕΠΕ” και η επέκταση του δικτύου πωλήσεών της έγινε το 1999 με την λειτουργία γραφείων στην Θεσσαλονίκη. Την άνοιξη του 2008 η εταιρία μετέφερε την έδρα της σε ιδιόκτητο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας συνολικά εγκαταστάσεις 2500 m2.
ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ
ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Για την 10η Ιουνίου 2014 έχει προγραμματιστεί, μετά από αναβολή, η επανάληψη της δίκης για την εμπλοκή του 51χρονου, που συνελήφθη προ τριημέρου και ενός πρώην υπαλλήλου, για τις εικονικές προμήθειες νοσοκομειακού υλικού στο νοσοκομείο Ρόδου.
Η δίκη επαναλαμβάνεται μετά την έκδοση της υπ’ αριθµ. 61/2012 απόφασης του Ζ’ Τµήµατος του Αρείου Πάγου. Αφορµή για την αναίρεση της απόφασης έδωσε προσφυγή ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού του 51χρονου, που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια.
Ο Αρειος Πάγος, αφού επισηµαίνει ότι «ο δόλος του απλού συνεργού συνίσταται στη γνώση του για την από τον αυτουργό τέλεση ορισµένης πράξης που αντικειµενικά συνιστά έγκληµα και τη βούληση να συµβάλει στην τέλεση αυτής από τον αυτουργό», εξηγεί ότι η απόφαση αναιρείται λόγω έλλειψης ειδικής και εµπεριστατωµένης αιτιολογίας της καταδικαστικής απόφασης για άµεση συνέργεια σε απόπειρα απάτης.
Σηµειώνεται συγκεκριµένα ότι υπάρχουν αντιφάσεις και στο σκεπτικό και στο διατακτικό της απόφασης, οι οποίες δηµιουργούν ασάφεια σχετικά µε τη συµµετοχική µορφή του κατηγορούµενου στην πράξη της απόπειρας απάτης κατ’ εξακολούθηση σε κακουργηµατική µορφή. Δεν γίνεται δηλαδή σαφές αν το δικαστήριο δέχεται ότι στοιχειοθετείται στο πρόσωπό του άµεση συνέργεια ή απλή.
Εν πάση περιπτώσει το Πενταµελές Εφετείο Δωδεκανήσου επέβαλε την 17η Ιανουαρίου 2010 ποινή φυλάκισης 3 ετών µε 3ετή αναστολή στον Α. Μ. του Κ., πρώην προϊστάµενο του τµήµατος διαχείρισης του Γενικού Nοσοκοµείου Pόδου, που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος πλαστογραφίας µετά χρήσεως και απόπειρας απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελµα και κατά συνήθεια µε συνολικό όφελος και συνολική ζηµία που υπερβαίνουν το ποσό των 5 εκατ. δρχ.
Ο συγκατηγορούµενός του Σ. Τ. του Ν., ιδιοκτήτης της ατοµικής εταιρείας προµήθειας νοσοκοµειακού υλικού, με την επωνυμία “ΕΛΠΙΣ” είχε κριθεί ένοχος κατ’ επιτρεπτή µεταβολή του κατηγορητηρίου για απλή συνέργεια σε απόπειρα απάτης και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους µε 3ετή αναστολή. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Oι δύο καταδικασθέντες φέρονται να αποπειράθηκαν να ζηµιώσουν το Γενικό Νοσοκοµείο Ρόδου µε εικονικές προµήθειες υγειονοµικού υλικού.
Ο πρώτος συγκεκριµένα φέρεται να εκµεταλλεύθηκε την ευαίσθητη θέση του ως υπευθύνου διαχείρισης στην υπηρεσία προµηθειών υγειονοµικού υλικού του νοσοκοµείου και συνεργαζόµενος µε τον δεύτερο, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήµατος από 17-9-1999 έως 4-11-1999, µε πρόθεση να κατάρτισε κατ’ επανάληψη πλαστά ή νόθευσε γνήσια δελτία παραγγελιών του συγκεκριµένου Νοσοκοµείου προς την “ΕΛΠΙΣ”, για την προµήθεια µεγάλων ποσοτήτων υγειονοµικού υλικού. Η συνολική αξία του εµφανιζόµενου ως δήθεν πωληθέντος και παραδοθέντος υγειονοµικού υλικού στο νοσοκοµείο ανέρχεται στο ποσό των 13.113.400 δρχ (38.484 ευρώ).
ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ
Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “δημοκρατική”, ο συνταξιούχος πλέον επιθεωρητής κ. Χ. Κυριαζής με το αριθμ. Πρωτ. 103/ 8-1-2002 έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρηση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας είχε ανακοινώσει ότι επιλήφθηκε αυτεπάγγελμα για την περίπτωση των εικονικών τιμολογίων της εταιρείας “ΕΛΠΙΣ” σε συνεργασία με τον τότε υπόλογο υπάλληλο του νοσοκομείου Α. Μ. του Κ..
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία, ο επιθεωρητής εξέτασε την περίπτωση 4 τιμολογίων της εταιρείας που αφορούσαν προμήθειες ρολών αποστείρωσης, ταινιών αποστείρωοης και αιμοστατικών γαζών.
Στην έρευνα είχε επέμβει και το ΣΔΟΕ, το οποίο μετά από έλεγχο στην εταιρεία “ΕΛΠΙΣ” θεώρησε τα τιμολόγια «εικονικά» εφόσον ουδέποτε διακινήθηκαν τα εμπορεύματα που αναφέρονται από την εταιρεία στο νοσοκομείο Ρόδου.
“Αυτά τα νοσηρά φαινόμενα και οι επαίσχυντες πράξεις του Α. Μ που καταρρακώνουν κάθε έννοια ηθικής δεοντολογίας είχαν σκοπό την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Είναι επίσης πρόκληση η παρουσία του επιχειρηματία Σ. Τ. να παραμένει προμηθευτής του Δημοσίου με αλλαγμένη την επωνυμία του”, ανέφερε ο επιθεωρητής στο συγκεκριμένο πόρισμα.
Είχε ζητήσει μάλιστα από το Υπουργείο Υγείας να διαβιβάσει το πόρισμά του στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τον αποκλεισμό του Σ. Τ. με την νέα επωνυμία από προμηθευτή του Δημοσίου!
ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ
ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Ο συλληφθείς ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμπορίας ιατρικών ειδών «S.T. Medical Products» με πελάτες δεκάδες δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα. Προκειμένου να υπερκοστολογεί τα ιατρικά είδη είχε συστήσει στην Κύπρο την εταιρεία «Praxis Company». Μοναδικός πελάτης της ήταν η «S.T. Medical Products».
Από την έρευνα εισαγγελέων και Αστυνομίας προέκυψε συγκεκριμένα ότι ο 55χρονος αγόραζε τα ιατρικά είδη από την Τσεχία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για λογαριασμό της «Praxis» και στη συνέχεια τα μεταπωλούσε στη δικών του συμφερόντων εταιρεία «S.T. Medical» στην Ελλάδα σε τιμές έως και 200% υψηλότερες από τις φυσιολογικές.
Στη συνέχεια, εμφάνιζε τα εικονικά τιμολόγια στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, εισπράττοντας ως αμοιβή ποσά πολλαπλάσια του κανονικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα αιμοστατικό που είχε αγοραστεί από την Τσεχία αντί 2,5 ευρώ πουλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας προς 500 ευρώ. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν εικονικά τιμολόγια για δήθεν αγορές ιατρικών ειδών από την κυπριακή εταιρεία ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα τα είδη αυτά κόστισαν στον 55χρονο 8,5 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης θα ερευνηθεί τυχόν εμπλοκή και υπαλλήλων και διοικήσεων νοσοκομείων στην υπόθεση.
Με τη μεθοδολογία αυτή, δηλαδή των «τριγωνικών» πωλήσεων, σε συνδυασμό με την συστηματική υπερτιμολόγηση των ειδών, κατάφερνε να έχει υψηλά ποσοστά κέρδους χωρίς την ανάλογη φορολογική απόδοση, προκαλώντας έτσι μεγάλη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, εκτός της δημιουργίας υπεραξίας μέσω των υπερτιμολογήσεων που επιτύγχανε, εξαπατούσε τις Ελληνικές Φορολογικές Αρχές, με την πλασματική μείωση του περιθωρίου κέρδους και κατά συνέπεια του φορολογητέου εισοδήματος της εταιρείας του στην Ελλάδα.
Τα παράνομα κέρδη που αποκόμιζε ο επιχειρηματίας περιέρχονταν στην κατοχή του είτε σε μετρητά απευθείας από την ελληνική εταιρεία, είτε χρησιμοποιώντας διάφορα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Ειδικότερα κατέθετε σε τραπεζικά ιδρύματα μέρος των εσόδων που προέρχονταν από την εγκληματική του δραστηριότητα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, προσδίδοντας νομιμοφάνεια στα έσοδα αυτά, ως απόδοση κερδών από την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Όπως εκτιμάται, στο σύνολο των αγορών που πραγματοποιήθηκαν, ύψους 29.300.260,45 ευρώ, η προκύπτουσα «εικονικότητα» ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος προμήθειας στο ποσό των 8.596.542,13 ευρώ.
Η μη φορολόγηση της υπεραξίας, η οποία κατά προσέγγιση ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ για την τριετία 2008-2010, είχε ως αποτέλεσμα τον μη καταλογισμό φόρου εισοδήματος συνολικού ποσού 5.105.205,10 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα.