Ειδήσεις

«Συναγερμός» στη Ν.Δ. με ανοίγματα προς όλους

Εθνικές εκλογές υπό νέο ψηφοδέλτιο και με νέο όνομα, κάτω από το οποίο θα μπορούν να συμπαραταχθούν δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αλλά και η χειμαζόμενη από πολυδιάσπαση Κεντροδεξιά, ξανασκέφτονται στο επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά. Η «θρασεία» εμφάνιση του «Ποταμιού» και η απειλή που αυτό συνιστά όχι μόνον για τον ΣΥΡΙΖA και την Κεντροαριστερά, αλλά ακόμη και για τη Νέα Δημοκρατία, αναζωπυρώνει, εκ των πραγμάτων, τα σενάρια όχι μόνον για την επόμενη κυβερνητική ημέρα μετά τις ευρωκάλπες αλλά και για την αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού.

Ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα ότι το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν θα κριθεί μόνον από την εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από τα απόλυτα μεγέθη του ΠΑΣΟΚ – «Ελιάς». Είναι, άλλωστε, σαφές ότι η περαιτέρω απίσχνανση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου μπορεί να πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι έμπειρα πολιτικά στελέχη αισιοδοξούν ότι μία ενδεχόμενη κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν θα διαρρήξει την κυβερνητική πλειοψηφία, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι βουλευτές δεν επιθυμούν εκλογές, η πιθανότητα τεκτονικών αλλαγών στην ευρύτερη Κεντροαριστερά είναι εξαιρετικά πιθανή. Μαζί και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί κυβερνητικός ανασχηματισμός με την είσοδο και δυνάμεων εκτός των σημερινών δύο κομμάτων.

Πάνω σε αυτή την de facto αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ο κ. Σαμαράς, που ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδέα μετεξέλιξης της Ν.Δ. σε «Νέα Ελλάδα», έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει τη δική του στρατηγική, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές.

Τα δείπνα των… ονομάτων
«Τι άποψη έχεις για τον Στουρνάρα, τον Χρυσοχοΐδη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο;». Αυτή είναι η ερώτηση που έθεσε σε… εμβρόντητο συνομιλητή του ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια φιλικού δείπνου, προ καιρού, δείχνοντας σαφώς την πρόθεσή του να επεκτείνει την επιρροή της γαλάζιας παράταξης και προς το… ορφανό κέντρο. Η ίδια συζήτηση έχει πραγματοποιηθεί με πολλούς εκ των εμπίστων του πρωθυπουργού, ενώ στενοί πολιτικοί του φίλοι εισηγούνται με ένταση να προχωρήσει στην… αυτοδιάλυση του κόμματος και τη συγκρότηση ενός ευρύτερου «Συναγερμού». Αλλωστε και ιστορικά, μετά τον Συναγερμό του Παπάγου, την ΕΡΕ και τη Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα της μετεξέλιξης του κόμματος, που ήδη είναι 40 ετών.

Το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά, ωστόσο, είναι ότι, επί του παρόντος, μοιάζει περισσότερο πιθανό στο σχήμα να προστρέξουν κεντρώα στελέχη, παρά δεξιόστροφα. Ο ίδιος μοιάζει να εκτιμά πως εφόσον η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της διαπραγμάτευσης, των εκλογών και, τελικά, της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, το σημερινό δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» θα έχει στην πράξη ξεπεραστεί, γεγονός που θα άρει τον βασικό λόγο διάσπασης του κεντροδεξιού μετώπου. Παράλληλα, οι επικείμενες εκλογές δεν αποκλείεται να αποτελέσουν δοκιμασία για τα παλαιότερα ή τα νεοπαγή σχήματα της Κεντροδεξιάς (ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου, Ενωση των Πολύδωρα, Ζώη) ενισχύοντας έτσι τη διαπραγματευτική ισχύ του κ. Σαμαρά αλλά και τις δυνατότητές του να κινητοποιήσει στελέχη εκτός πολιτικής, όπως ο στρατηγός Φρ. Φράγκος.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός νέου εκλογικού σχήματος (σ.σ. όχι απαραιτήτως με άμεση διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων) θα πρέπει να ανακοινωθεί στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες και να συνοδεύεται με, μερική έστω, ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού. Θα έχει, δηλαδή, χαρακτήρα «αιφνιδιασμού» με στόχο να συμπαρασυρθούν και όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στην… παράδοση της Ν.Δ. ή αντιμετωπίσουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ως ευκαιρία να πάρουν τα κλειδιά του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς σχεδίαζε το βήμα ήδη από τον Ιούνιο του 2012, στο συνέδριο της Ν.Δ. Ωστόσο, το «φρένο» από το εξωτερικό στα εκλογικά σενάρια αλλά και η κυβερνητική κρίση που είχε νωρίτερα ξεσπάσει (σ.σ. και τα δύο λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ) οδήγησαν στην αναβολή του εγχειρήματος. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε αναφέρει: «Θα κερδίσουμε τη μάχη για τη Νέα Ελλάδα… Σήμερα δεν είναι το τέλος ενός ακόμα συνεδρίου της παράταξης. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την παράταξη και τη χώρα».

Ινστιτούτο Κ. Καραμανλή χωρίς… Κ. Καραμανλή
Στη μετοχική του απεμπλοκή από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ) προχώρησε, προ ημερών, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σε μία κίνηση που στο εσωτερικό της Ν.Δ. έλαβε πολλαπλές ερμηνείες. Ο κ. Καραμανλής, που κατείχε το 70% των μετοχών του ΙΔΚΚ (από 10% κατέχουν οι Ι. Βαρβιτσιώτης, Δ. Σιούφας και Στ. Δήμας) βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στην… άκομψη θέση να πληροφορείται τις αλλαγές στη διοίκηση από τον Τύπο.

Ωστόσο, η επιλογή του να απεμπλακεί (σ.σ. οι μετοχές περνούν στον εκάστοτε γραμματέα του κόμματος) σε αυτή τη συγκυρία, όπου τείνουν προς επίλυση τα δραματικά οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος, ερμηνεύτηκε ως μήνυμα στο εσωτερικό περί απεμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού από τα κομματικά δρώμενα. Ωστόσο, ο ίδιος προς τους πολλούς που τον επισκέπτονται ρωτώντας (τινές εξ αυτών) ακόμη και εάν θα πρέπει να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες ευρωεκλογές, επιμένει στη γραμμή της απόλυτης στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά. Χωρίς, πάντως, να προτείνει και την… αυτοθυσία στελεχών. Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν βρίσκεται σε φάση… αναχωρητισμού από τη Ν.Δ. Κάθε άλλο.

Απαντά, δε, θετικά στο πάγιο ερώτημα που του τίθεται εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αντίστοιχα, χαλαρή είναι και η πρώτη αντίδραση συνομιλητών του έναντι των σεναρίων μετεξέλιξης της Ν.Δ. από τον κ. Σαμαρά. «Σημασία σε αυτές τις κινήσεις έχει πότε τις κάνεις και με ποιους όρους. Ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού ή ως απάντηση σε μία ήττα;» σημείωνε στην «Κ» έμπειρο πολιτικό στέλεχος, κρίνοντας ότι η εξέλιξη μιας καλής ιδέας απέχει εξίσου από την επιτυχία όσο και από την αποτυχία. (kathimerini)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου