Την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον όμως η κυβέρνηση της Άγκυρας καταφέρει πρώτα να ικανοποιήσει «μια κρίσιμη μάζα νομικών προϋποθέσεων» προτίθεται να προτείνει στην Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ελπίδα πως έτσι θα καταφέρει να πείσει την κυβέρνηση της Άγκυρας να βάλει την υπογραφή της κάτω από τη συμφωνία που θα προβλέπει την επιστροφή των προσφύγων στο έδαφός της.
Την είδηση δημοσιεύει το Reuters επικαλούμενο ανεπίσημο έγγραφο ανώνυμου ευρωπαίου αξιωματούχου.
Σύμφωνα με αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει το πώς η ΕΕ θα ανταποκριθεί από πλευράς της στη συγκεκριμένη συμφωνία, βάσει της οποίας η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να δέχεται πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που διασχίζουν τα σύνορά της, δηλαδή τη συνολική στρατηγική με την οποία θα προσπαθήσει να ανακόψει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που υπήρξε σε αυτήν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τις προτάσεις αυτές, θα κληθούν να εγκρίνουν και να συνυπογράψουν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Όταν ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενη στις νομικές προϋποθέσεις που οφείλει να καλύψει προηγουμένως η Τουρκία, κάνει λόγο για «κρίσιμη μάζα» αυτό δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από σαφή έκπτωση των αρχικών απαιτήσεων πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όπως λ.χ. της Γαλλίας που θέτει στην Άγκυρα συνολικά 72 όρους προκειμένου να δώσει τη συναίνεσή της για την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στο ευρωπαϊκό έδαφος της και χωρίς την προηγούμενη ανάγκη χορήγησης βίζας.
Αξιζει να σημειωθεί πως, εφόσον Κομισιόν και Τουρκία καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει νομοθετική πρόταση για που θα προβλέπει την ανεμπόδιστη διακίνηση των Τούρκων πολιτών εντός ΕΕ εντός του Απριλίου, κάτι το οποίο θα υποχρεωθούν να επικυρώσουν και να υιοθετήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ.
Επίσης στη Σύνοδο Κορυφής θα κληθούν να διευκρινίσουν οι ηγέτες των 28 πόσα περισσότερα χρήματα είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δισ.ευρώ.
Τα εμπόδια της Κύπρου και των ανθρωπιστικών οργανώσεων
Σύμφωνα πάντα με την ανώνυμη πηγή του Reuters, σχεδόν σίγουρη η Κομισιόν για το ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια συμφωνία «αν προηγουμένως η Τουρκία δεν πάψει να αντιτίθεται στην επανένωση της διχοτομημένης νήσου» η Επιτροπή προτίθεται να ανοίξει «πέντε νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας», χωρίς όμως να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως δεν έχει προβλέψει μόνο για το πώς θα παρακάμψει τη «σκόπελο» από μια άρνηση της Κυπριακής Κυβέρνησης αλλά και εκείνη των εκατοντάδων ομάδων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκφράζουν της αντιρρήσεις τους για το σύννομο μιας μαζικής επαναπροώθησης προσφύγων σε μια χώρα που καταπατούνται τόσο απροκάλυπτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναμένεται να «ζητήσει» από την Ελλάδα να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως μια «ασφαλή τρίτη χώρα» κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως θα άρει κάθε νομικό κώλυμα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ