Ένα βήμα πιο κοντά σε μια συμφωνία για την εξαίρεση των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και δανειστές, παρότι σε όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης για τα δάνεια οι διαφορές παραμένουν πολύ μεγάλες.
Την μερική σύγκλιση θέσεων για το κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητο αυτό θέμα, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ο οποίος δήλωσε χθες ότι η αναστολή της πώλησης δανείων που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο “υπάρχει βάση για προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια”.
Δεδομένων των πολιτικών δεσμεύσεων που έχει λάβει δημοσίως η κυβέρνηση για την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, η διαφαινόμενη συμφωνία για το θέμα της αναστολής πώλησης σε funds αναμένεται να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά, παρότι όπως είχε γράψει το Capital.gr από τις 18 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν δηλώσει εξαρχής πρόθυμοι να συζητήσουν εξαιρέσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταβίβαση δανείων και ειδικά εκείνων που αφορούν στα στεγαστικά δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών.
Παρά τις προσπάθειες του Γ. Σταθάκη, δεν είναι, πάντως, καθόλου βέβαιο ότι οι δανειστές θα αποδεχτούν πλήρως την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας να ανασταλεί οριζοντίως και χωρίς κανένα κριτήριο η δυνατότητα μεταβίβασης δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία από τις τράπεζες σε εταιρείες μεταβίβασης, και επίσης αν η πιθανή εξαίρεση θα εκτείνεται σε τρία χρόνια όπως προτείνει η κυβέρνηση, ή σε μικρότερο χρονικό διάστημα όπως αντιπροτείνουν οι δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση μια συμφωνία για την πρώτη κατοικία, θα καταστήσει πολιτικά διαχειρίσιμο το θέμα της δημιουργίας ελεύθερης αγοράς κόκκινων δανείων, και πιο “εύπεπτες” άλλες δύσκολες αποφάσεις που πιέζεται να αποδεχθεί η κυβέρνηση στο θέμα όπως θεωρούνται μεταξύ άλλων η δυνατότητα των τραπεζών να πωλούν και ενήμερα δάνεια μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα (σήμερα ισχύει μόνο για δάνεια του ίδιου δανειολήπτη), ή η ρύθμιση που επιτρέπει στα funds που αγοράζουν δάνεια, να αναθέτουν τη διαχείρισή τους σε εταιρείες διαχείρισης με έδρα την Ελλάδα.
Ειδικά το θέμα της πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων ως επιπλέον κίνητρο ώστε να εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαγοράς χαρτοφυλακίων από τις Εταιρείες Μεταβίβασης Μη Εξυπηρετούμενων Απαιτήσεων και να αυξηθούν τα προσφερόμενα τιμήματα από τα funds στις τράπεζες, φαίνεται να αποτελεί αιχμηρό αγκάθι για την κυβέρνηση.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων τις οποίες επίσης η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει από το πλαίσιο ενεργητικής διαχείρισης, τα περιθώρια αποδοχής της πρότασης θεωρούνται εξαιρετικά περιορισμένα. Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε χθες πως παραμένει μεγάλη η απόσταση σε ότι αφορά την αποδοχή της πρότασης ώστε να εξαιρεθούν επίσης για τρία χρόνια της πώλησης σε funds, όλων των δανείων έως 500.000 ευρώ που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των δανείων έως 250.000 ευρώ που έχουν λάβει ελεύθεροι επαγγελματίες και επίσης των καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.
capital.gr