Θέμα δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου ανοίγει σε επίπεδο πολιτικό και νομικό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να διεκδικήσει την αποκατάσταση της σοβαρότατης απώλειας που υπέστη ο τόπος το έτος 2011, όταν το Ελληνικό Δημόσιο με απόφασή του κατήργησε την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, δια της συγχωνεύσεώς της με την ΕΤΑΔ Α.Ε., με αποτέλεσμα η περιουσία αυτή να βρίσκεται ουσιαστικά πλέον στην διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παράλληλα, καταργήθηκε και η απόδοση του 75% των εσόδων από την αξιοποίησή της, στην αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου.
Το θέμα άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για την Ενσωμάτωση, που οργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών, όπου τόνισε ότι, από το 1948 μέχρι και το 2011, η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε διαχρονικά και σταθερά την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στη Δωδεκάνησο με ιδιαίτερες ρυθμίσεις που στο σύνολό τους αναγνώριζαν το γεγονός πως η περιουσία αυτή ήταν στην ουσία ιδιωτική περιουσία των Δωδεκανησίων που δημεύτηκε από τον Ιταλό κατακτητή και στην συνέχεια παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, ο περιφερειάρχης, στην ομιλία του στην Βουλή, είχε αναφερθεί σε αυτήν με τον χαρακτηρισμό «φερόμενη ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».
Ο κ. Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τρίτης, τόνισε πως «η απόφαση του 2011 συνιστά υφαρπαγή της περιουσίας των Δωδεκανησίων και μάλιστα με τρόπο δόλιο και χωρίς την παραμικρή αντίδραση ή αντίσταση σε τοπικό επίπεδο», για να προσθέσει ότι «η κατάργηση του ειδικού αυτού κανονιστικού πλαισίου, δεν μπορεί να αλλοιώσει και την ιστορία».
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κινείται ήδη σε δύο επίπεδα. Σε πολιτικό, με σκοπό την ενημέρωση των κυβερνητικών φορέων και παραγόντων για την ιδιαιτερότητα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου και σε νομικό, όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με νομικούς. Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι η τροποποίηση του Νόμου 3965/2011 (ΦΕΚ 113, 18/05/2011) με την οποία ανατέθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και συγκεκριμένα του άρθρου 23 παράγραφος 2, όπου προβλέφθηκε πως «τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και του άρθρου 48 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141) προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους».
«Ερχόμαστε να καλύψουμε παραλείψεις και όχι και τόσο αθώες συμπεριφορές, μιας συγκεκριμένης περιόδου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να αναδειχθεί έστω και αργά και να δοθεί μάχη για την ανατροπή του. Επιτέλους αυτός ο τόπος πρέπει να αποκτήσει ουσιαστική πολιτική λειτουργία», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
Σε συνάντηση του περιφερειάρχη με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, έκλεισε η εκκρεμότητα που υπήρχε στο ζήτημα των υδατοδρομίων και είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος, πέραν του εξαμήνου.
Επρόκειτο για ζήτημα ερμηνείας και χειρισμών από πλευράς των υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και το οποίο διευθετήθηκε, μετά από την συνάντηση του κ. Χατζημάρκου με τον υπουργό, όπου επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση του κ. Δρίτσα για την προώθηση και ολοκλήρωση του δικτύου των υδατοδρομίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
«Ξεπεράσαμε ένα ακόμη εμπόδιο στην πορεία μας προς την υλοποίηση του σχεδίου μας. Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να ανατρέψουμε ακόμη και το θεσμικό πλαίσιο με ένα νέο σχέδιο νόμου που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Μεταφορών. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, όμως όσο έχουμε δημιουργική επαφή και συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το τεράστιο εγχείρημα το οποίο πλέον έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλων όσοι ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και τις δυνατότητες ανάπτυξης αυτής της χώρας και περισσότερο της νησιωτικής. Το δίκτυο των υδατοδρομίων θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει μέσα στην θητεία μας» διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης.
Σημειώνεται ότι η πρώτη άδεια για το υδατοδρόμιο της Σύρου είναι έτοιμη προς υπογραφή.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο περιφερειάρχης δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με την πορεία της συμφωνίας που έκανε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Λέρο με την Ισπανική πόλη Βαλένθια για την αποδοχή αρκετά μεγάλου αριθμού μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα μας, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν έλαβε την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης: «Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία, με μεγάλη πολιτική αξία. Κανένας δεν είχε φανταστεί πως αυτό θα συνέπιπτε με την ημέρα που κάποιες βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους. Υπολογίζαμε πως την 1η Μαρτίου η κυβέρνηση Σάντσεζ θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δεν έγινε τελικά. Αυτό βάζει σε αναμονή την συμφωνία μας» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον Τουρισμό, με αφορμή την παρουσία της Περιφέρειας στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου. Όπως είπε: «Είχαμε πολύ μεγάλη παρουσία με δύο περίπτερα. Κι αυτό γιατί στην συγκεκριμένη έκθεση υπήρχε ήδη το περίπτερο του ΠΡΟΤΟΥΡ που τελικά λόγω των γνωστών προβλημάτων δεν έλαβε μέρος. Το μεγάλο θέμα συζήτησης όμως στην Ευρώπη, παραμένει το προσφυγικό. Οι εικόνες της Ειδομένης, σε καθημερινή βάση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ μάς πλήττουν τουριστικά. Μέσα σε ένα τέτοιο εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ερχόμαστε να κάνουμε Τουρισμό, ο οποίος απαιτεί ηρεμία, ασφάλεια και ειρήνη…» όπως είπε.
Σημαντικό χαρακτήρισε δε, το γεγονός της συμμετοχής 150 επιχειρηματιών από το Νότιο Αιγαίο και εκτίμησε πως η σεζόν θα κινηθεί ομαλά φέτος, με τον Απρίλιο να είναι ο «μήνας των νησιών» όπως υπογράμμισε. Κληθείς ωστόσο να σχολιάσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του -ενώ άλλοι παράγοντες από τον τουριστικό κλάδο εντός και εκτός Ελλάδας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις κρατήσεις- ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Ο Απρίλιος θα είναι πολύ καλός σε θέμα κρατήσεων, όχι σε αφίξεις».
Ειδικά για το προσφυγικό, ο περιφερειάρχης κατέστησε σαφές πως απαιτείται «επαγρύπνηση και να λειτουργούμε ενωτικά διότι όλα τα βλέμματα στην Ευρώπη παραμένουν στραμμένα στο προσφυγικό. Υπάρχει ακόμη πρόβλημα με το νησί της Κω και τις κρατήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός θα βελτιώνεται η κατάσταση. Πιστεύω ότι το 2016 εάν δεν έχουμε άλλες εκπλήξεις ή άλλα γεγονότα, η σεζόν θα κινηθεί ομαλά».
Σε ερώτηση πώς βλέπει το γεγονός πως έρχονται Τούρκοι παρατηρητές στα νησιά, ο περιφερειάρχης είπε: «Είναι ένα μεγάλο θέμα. Προσωπική μου άποψη είναι πως η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να πετύχει πολιτικά οφέλη. Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η έναρξη των διαπραγματεύσεων της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ε.Ε. Προσωπικά, είμαι υπέρ της συμφωνίας με την Τουρκία. Σίγουρα δεν θα αφήσει 100% κανέναν ικανοποιημένο. Εμείς διατρέχουμε τον κίνδυνο να γίνει η συμφωνία χωρίς να λάβει κανείς υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιών. Όσον αφορά τους παρατηρητές, θα ήμουν θετικός εάν αυτό γινόταν σε αμοιβαία βάση, δηλαδή να υπάρχουν και Έλληνες παρατηρητές στα τουρκικά παράλια από όπου προέρχονται οι ροές –και μάλιστα με διοικητικό προσωπικό».
ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ
Ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για το Φράγμα Γαδουρά στην Περιφέρεια και δήλωσε πως: «Είναι ζήτημα χρόνου η πόλη της Ρόδου να υδροδοτείται από το Φράγμα. Το έργο έχει ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο. Οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί ως προς το ταχυδιϋλιστήριο και την ποιότητα του νερού και απομένει το κομμάτι της δοκιμαστικής λειτουργίας». Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Περιφέρεια σε β’ φάση σε διεθνή διαγωνισμό. Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση πως «δική μας βούληση είναι να παραδίδουμε στην ΔΕΥΑΡ το νερό δωρεάν. Προσδοκούμε αυτό να αποτυπωθεί και στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΡ…».
Τέλος ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως την προσεχή Κυριακή της Ορθοδοξίας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι και θα ακολουθήσει η συμμετοχή της Περιφέρειας στην μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας, ΜΙΤ.