Η πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα και εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς απαραιτήτως να έχουν μεταβιβασθεί και «κόκκινα» δάνεια του ίδιου οφειλέτη, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση συμβιβασμού προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει από την πλευρά της την εξαίρεση για τα δάνεια που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας. Με τους δανειστές, ωστόσο, να τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν ο πολυπόθητος «έντιμος συμβιβασμός» θα επέλθει και πόσες τελικά από τις εξαιρέσεις που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν σε ισχύ. To γεγονός ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει η απόσταση σε πάρα πολλά θέματα παραδέχθηκε χθες το βράδυ και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Εχουμε δρόμο ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ το επόμενο ραντεβού για τα «κόκκινα» δάνεια θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη.
Προϋποθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4354/2015 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορά τη διαχείριση και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες-μη τραπεζικά ιδρύματα προβλέπει την πώληση και «πράσινων» δανείων, αλλά υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα, το άρθρο 3 του νόμου προβλέπει ότι «σε περίπτωση πώλησης ομάδας απαιτήσεων κατά του ίδιου του δανειολήπτη, δύνανται να περιληφθούν σε αυτή και απαιτήσεις από συμβάσεις χορήγησης κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων που εξυπηρετούνται κανονικά με την προϋπόθεση ότι στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται και απαιτήσεις από συμβάσεις χορήγησης δανείων και πιστώσεων που δεν εξυπηρετούνται». Αυτό που φέρεται να έχει τεθεί επί τάπητος πλέον είναι η δυνατότητα πώλησης απαιτήσεων από δάνεια που εξυπηρετούνται, χωρίς απαραιτήτως να περιλαμβάνονται στο «πακέτο» και απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική η δευτερογενής αγορά δανείων τόσο για τις εταιρείες που θα αγοράσουν τα δάνεια όσο και για τις τράπεζες που θα τα πουλήσουν.
Ως «αντάλλαγμα» γι’ αυτή την παραχώρηση, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζητεί την εξαίρεση από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των κατηγοριών που συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας. Η αρχική πρόταση που έχει γίνει από τον υπουργό Οικονομίας προβλέπει τριετή εξαίρεση γι’ αυτή την κατηγορία δανείων. Με βάση τον νόμο 4354/2015 και την πρόσφατη παράταση που δόθηκε η εξαίρεση αυτή ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2016. Ωστόσο, ακόμη και αν συμφωνηθεί με τους δανειστές μεγαλύτερη παράταση, δεν αποκλείεται αυτή να είναι μικρότερη των τριών ετών. Εξαιρετικά αμφίβολο είναι εξάλλου εάν θα αμβλυνθούν οι διαφωνίες των δανειστών στο άλλο σκέλος της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και τις συμβάσεις για καταναλωτικά δάνεια. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει εξαίρεση από την πώληση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες για ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ.
Φορολόγηση
Ο αρμόδιος υπουργός, πάντως, χθες ερωτηθείς σχετικά με το εάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το ζήτημα της μεταβίβασης των λεγόμενων «πράσινων» δανείων, αρνήθηκε να απαντήσει.
Από την άλλη, χθες, υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Τα βασικά ζητήματα που ήταν προς συζήτηση αφορούσαν τον τρόπο φορολόγησης αυτών των εταιρειών, εάν δηλαδή θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες του νόμου 3156/2003 (securitisation law ή νόμος περί ομολογιακών δανείων, τιτλοποίησης απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα). Επίσης, προς συζήτηση ήταν εάν η διαγραφή οφειλών από την τράπεζα θα φορολογείται ως εισόδημα.
Καθημερινή