Η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, μετά από ένα “διάλειμμα” δύο ημερών προκειμένου να γίνει “τεχνική” προετοιμασία, επανέρχεται σήμερα στο “μεδούλι” των ανοικτών μετώπων, το δημοσιονομικό, με τις διαφορές να παραμένουν σημαντικές, παρά την ελληνική επιθυμία για συμφωνία πριν το καθολικό Πάσχα.
Ξεκινούν το μεσημέρι διαδοχικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό “κενό” (με την Ελλάδα να επιμένει σε μέτρα αξίας κάτω από 1% του ΑΕΠ και τους Θεσμούς να κινούνται στο “φάσμα” του 2,5%-3,5% του ΑΕΠ έως το 2018), για το φορολογικό με τις διαφορές στην αξία αλλά και στο περιεχόμενο των μέτρων να συγκλίνουν με πολύ αργό ρυθμό, ειδικά με το ΔΝΤ που διατηρεί διαφορετική θέση και για το ασφαλιστικό, ενώ ανοίγει και το μέτωπο “εκπαίδευση”.
Η επιστολή του Eurogroup
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει επιστολή του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem για τα αποτελέσματα της συνόδου της 7η Μαρτίου (σ.σ. κοινοποιείται με βάση το νέο πλαίσιο δημοσιότητας που αποφασίστηκε), πέρα από τα γνωστά μεγάλα μέτωπα (ασφαλιστικό, φορολογία εισοδήματος, δημοσιονομικό κενό, ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια) επανέρχονται και άλλα πεδία στις προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση.
Γίνεται -ξανά- λόγος για θέμα από-κομματικοποίησης (σ.σ. για από-πολιτικοποίηση/ de-politicisation of the public administration) του δημοσίου. Δηλαδή για το ζήτημα της εκτός κομματικών επιρροών στελέχωσης των κρατικών φορέων, της ανεξαρτησίας των κρατικών αρχών, των κριτηρίων επιλογής μετακλητών και άλλων υπαλλήλων κλπ.
Το θέμα που αποτελεί όρο του μνημονίου και είχε ενταχθεί στην βασική “ατζέντα” διαπραγματεύσεων, κατά την προηγούμενη “κάθοδο” των Θεσμών στην Αθήνα. Πλέον, και παρά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, το θέμα επανέρχεται. Συνοδεύεται και από επιπλέον “σύσταση” που αναφέρεται ρητά στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν.
Στην επιστολή του προέδρου του Eurogroup αναφέρεται ότι στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου “ενθαρρύνθηκαν οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν, με αποφασιστικότητα, άλλες σημαντικές πτυχές του προγράμματος, όπως είναι τα εν εξελίξει έργα ιδιωτικοποιήσεων και η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης”.
“Πρόοδος αναφέρθηκε στις συζητήσεις γύρω από την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, της φορολογίας εισοδήματος, της δημιουργίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και για την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων” επισημαίνεται. Ωστόσο, “περαιτέρω εργασία απαιτείται ακόμη για όλους αυτούς τους τομείς καθώς και για μια σειρά άλλων, όπως είναι τα ζητήματα φορολογίας ή η εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας”. Γίνεται πάντως αναφορά και στην καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2015 και στην προσδοκία επίτευξης του πρωτογενούς δημοσιονομικού στόχου για το 2015.
Οι διαπραγματεύσεις
Χθες, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τέθηκαν τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σήμερα η κυβέρνηση επιδιώκει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο διατηρώντας κάποιες από τις “κόκκινες” γραμμές της…
Ο ρυθμός που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις είναι μέχρι στιγμής πολύ αργός, ενώ οι διαφωνίες με το ΔΝΤ παραμένουν τόσο αναφορικά με το ύψος των μέτρων που απαιτούνται για να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα και η ανάπτυξη, όσο και με το περιεχόμενο των μέτρων.
Η μεν κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία πριν τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα, οι δε Θεσμοί φέρεται να θεωρούν μεν εφικτό το εγχείρημα, αλλά και δύσκολο. Έτσι, στο τραπέζι παραμένει το σενάριο συμφωνίας έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου (με νέα κάθοδο στην Αθήνα στο μεσοδιάστημα) με μεγάλο άγνωστο “Χ” το τι θα γίνει με το ΔΝΤ.
capital.gr