Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης έφερε σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου το θέμα της περιόδου αλίευσης της κόκκινης γαρίδας (Συμιακό γαριδάκι) με ιχθυοπαγίδες. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κατέθεσε ως Αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα και γαστρονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με το αίτημα των αλιέων της περιφέρειας για τροποποίηση του σχετικού ΠΔ που καθορίζει την αλιευτική περίοδο. Στην επιστολή, ζητείται να ληφθούν υπόψη τα προτεινόμενα σενάρια για την αλίευση της γαρίδας με ιχθυοπαγίδα, βάσει των επιστημονικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων του σχεδίου διαχείρισης της αλιείας της μικρής κόκκινης γαρίδας που εκπονήθηκε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Τα προβλήματα των επαγγελματιών ψαράδων, ανάμεσά τους και το θέμα της αλίευσης της κόκκινης γαρίδας, είχαν συζητηθεί εκτενώς σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών με θέμα την αλιευτική πολιτική, παρουσία του υπουργού κ. Ευ. Αποστόλου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων κυβερνητικών και περιφερειακών υπηρεσιών, αλιευτικών συλλόγων της Χώρας και επαγγελματίες αλιείς από το Νότιο Αιγαίο.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλιευτικής περιόδου για το «Συμιακό γαριδάκι», για τα ειδικά προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της παράκτιας αλιείας, ο Δημήτρης Γάκης δήλωσε: «Ο κλάδος της αλιείας, αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση της νησιωτικής οικονομίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε να ληφθούν πρόνοιες στην κοινή αλιευτική πολιτική που να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές, παραγωγικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιφερειών του Αιγαίου. Στο παραπάνω πλαίσιο είναι σημαντικό να διευρυνθεί ο δημόσιος διάλογος – και αυτό θα συνεχίσω να στηρίζω με το θεσμικό μου ρόλο – μεταξύ των εκπροσώπων των αλιευτικών συλλόγων και των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού του πρωτογενούς τομέα των περιφερειών, με τη συμμετοχή επιστημονικών και αναπτυξιακών φορέων που ασχολούνται με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την είσοδο ξενικών ειδών στα οικοσυστήματα των θαλασσών μας. Θέλουμε να ακουστούν «από πρώτο χέρι» τα ζητήματα που απασχολούν τις ομάδες παραγωγών, τους επαγγελματίες ψαράδες και να διατυπωθούν προτάσεις από την παραγωγική βάση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την οικονομία και τις νησιωτικές κοινωνίες».