Το φαινόμενο διαπίστωσαν από πρώτο χέρι οι εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την εισήγηση νέων τιμών ζώνης για 10.200 περιοχές και έχουν ήδη υποβάλει, για πολλές από αυτές, προτάσεις αυξημένων αντικειμενικών.
Στο κέντρο της Αθήνας, το Κουκάκι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προτίμησης, ενώ ξεχωρίζουν επίσης Πετράλωνα, Κεραμεικός, Γκάζι και Μετς.
Στην περιφέρεια, η ζήτηση χτυπάει κόκκινο στη Μάνη και ευρύτερα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, ενώ μια ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η νησιωτική Ελλάδα. Χώρια από τα «φιλέτα» του τουρισμού, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κέρκυρα, φαινόμενα έντονης άνθισης του Airbnb γνωρίζουν πολλά νησιά.
Μια αναζήτηση για Airbnb διαμερίσματα στη Χίο βγάζει 224 καταχωρίσεις, στη Σύμη 124 σπίτια και στην Ιθάκη 75 ακίνητα. Στη Λακωνία, τα ακίνητα προς βραχυχρόνια ενοικίαση ξεπερνούν τα 300, όπως και στη Μεσσηνία.
Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι αλήθεια ότι προχωρά με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις. Η προθεσμία για την υποβολή εισηγήσεων από τους εκτιμητές ακινήτων έληξε χθες και σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα δίνεται ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας έως τις 22 Μαρτίου. Από τους 221 εκτιμητές, οι 36 δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους και έτσι προέκυψε η ανάγκη παράτασης.
Οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν υποβληθεί προτάσεις για 9.000 περιοχές, σε σύνολο 10.200.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως με βάση τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, προκύπτουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών αυξομειώσεις της τάξεως του 10%-20% σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές.
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις από τον κανόνα. Σε λαϊκές συνοικίες με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, δεν αποκλείονται εισηγήσεις αυξήσεων ακόμα και πάνω από 20%, όπως και μειώσεις πάνω από 20% σε περιοχές «πανάκριβες», στις οποίες η ζήτηση πλέον κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατακόρυφα.
Οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν είναι οι τελικές τιμές που θα προκύψουν. Από τις 22 Μαρτίου και μετά αναλαμβάνει έργο η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων.
Σε περίπτωση μεγάλων αποκλίσεων, θα παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή με τη σειρά της αναμένεται να παραδώσει τις προτάσεις της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ο τελικός χάρτης των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται προς τα τέλη Απρίλη, στην καλύτερη περίπτωση.
Έλενα Λάσκαρη-euro2day.gr