Τοπικές Ειδήσεις

Ενίσχυση με προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας ζητεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝΡ

Στα πλαίσια της δράσης του Σωματείου για τη διεκδίκηση αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, πραγματοποιήσαμε Παρέμβαση στη διοίκηση του Νοσοκομείου ΡΟΔΟΥ και ζητήσαμε άμεση ενίσχυση με προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας καθώς και λήψη άμεσων μέτρων για εργαζόμενους και ασθενείς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Ζητήσαμε την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα κλινικών και τμημάτων, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό, λείπουν 60 ειδικευμένοι γιατροί, 222 νοσηλευτές, 65 τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 10 χειριστές ιατρικών συσκευών και βοηθοί εργαστηρίων και 12 τεχνολόγοι ακτινολόγοι και χειριστές εμφανιστές – ενώ και οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Θυμίζουμε ότι το 2018 και 2019 και μέχρι σήμερα στο 2020 δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού – επομένως, δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 3500 υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν – ενώ στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες δεν περιλαμβάνεται η πρόσληψη ούτε ενός μόνιμου εργαζόμενου.

Ο διοικητής μας ενημέρωσε ότι το νοσοκομείο θα προσλάβει 10 νοσηλευτές, 4 γιατρούς και 2 χειριστές ακτινολογικών επίσης αναμένονται νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό επικουρικούς από την κατανομή των 2000 θέσεων που έχει προκηρύξει η κυβέρνηση, καθώς και 8μηνιτών από το νέο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας».

Ξεκαθαρίσαμε ότι οι προαναφερθείσες προσλήψεις καλύπτουν προσωρινά μόνο ένα μικρό μέρος των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου (που ξεπερνούν τις 350), ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Συνολικά, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πρόσληψη 2.000 επικουρικών εργαζόμενων – στις οποίες δεν περιλαμβάνεται καμία θέση γιατρού – δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 30.000 κενών οργανικών θέσεων, ενώ οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, σε περίπτωση έξαρσης της επιδημίας, ιδιαίτερα όπου τεθούν σε «καραντίνα» εργαζόμενοι.

Ζητάμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, και να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος «γιατί δεν περισσεύει κανένας και μας λείπουν πολλοί». Αίτημα μας είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ιδιαίτερα, κατά προτεραιότητα, αίτημα μας είναι η ενίσχυση των τμημάτων που αντικειμενικά βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» (ΤΕΠ, Πνευμονολογική, Α και Β Παθολογική, τραυματιοφορείς, ακτινολογικό, εργαστήρια) ενώ το παράδειγμα της Ιταλίας αναδεικνύει ξανά την ανάγκη να ενισχυθεί η ΜΕΘ με γιατρούς και νοσηλευτές για να λειτουργήσουν και το 7ο και 8ο κρεβάτι, που βρίσκονται σε αδράνεια λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αναδείξαμε, την ανάγκη επαρκούς προμήθειας σε ατομικά μέσα προστασίας όπως μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Ο διοικητής μας διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες. Όμως στις κλινικές και στα τμήματα οι προμήθειες δίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές οι προμήθειες καλύφθηκαν από το νοσοκομείο και δεν έχει γίνει κεντρική προμήθεια υλικών, ούτε έχει δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στις μονάδες υγείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών αλλά και ότι ο τακτικός (πετσοκομμένος) προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2020 – όπως μας ανακοίνωσαν – εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώθηκε, για άλλη μια φορά, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 41 εκατ. ευρώ. Μείωση που προστίθεται στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 415 εκατ., την τριετία 2017 – 2019.

Στα ιταλικά νοσοκομεία, όπου λόγω των αντίστοιχων περικοπών στην χρηματοδότηση, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, έχει αποτέλεσμα το 12% των επιβεβαιωθέντων κρουσμάτων να αφορούν υγειονομικούς, ενώ καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος 67χρόνου γιατρού.

Ζητάμε να γίνει άμεση προμήθεια – με κεντρική ευθύνη του υπουργείου και όχι από τον είδη μειωμένο προϋπολογισμό του νοσοκομείου – των αναγκαίων μέσων προστασίας για να εξασφαλισθεί η προστασία της υγείας των συναδέλφων, των οικογενειών τους και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου

ΕΙΔΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ζητήσαμε να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (π.χ. να μην βρίσκονται σε τμήματα «πρώτης γραμμής ή σε τμήματα που έρχονται σε επαφή με πολλούς επισκέπτες του νοσοκομείου) και να υπάρχει σχεδιασμός για χορήγηση ειδικής άδειας, με πλήρεις αποδοχές, μόλις χρειαστεί.

Επίσης, χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και είτε νοσηλεύονται είτε εισάγονται για να τους χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητήσαμε να υπάρχει ιδιαίτερη φροντίδα και σχεδιασμός για τους αιμοκαθαιρόμενους και τους εργαζόμενους της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Ο διοικητής δεσμεύτηκε για την φροντίδα των εργαζόμενων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Είναι φανερό ότι για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας (όπως και τους ένστολους και τους εργαζόμενους στην υπηρεσίας Ασύλου) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις να αποκλείουν συναδέλφους από τη χορήγηση της άδειας.

Απαράδεκτη επίσης είναι η πρόβλεψη ότι ένα μέρος θα αφαιρεθεί από την κανονική άδεια. Εκτός από ανάγκη για ανάπαυση, η κανονική άδεια είναι το μοναδικό δικαίωμα των εργαζομένων που έμεινε “αλώβητο” από την κρίση και τα Μνημόνια και τώρα αξιοποιούν την επιδημία του κορονοϊού για να το περικόψουν με αυτόν τον τρόπο.

Ζητήσαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους συναδέλφους, που θα χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά τους.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Είναι φανερό οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού με δραματικές συνέπειες για την υγεία συνολικά των λαϊκών οικογενειών.

Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

ΜΠΑΡΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΗ ΕΛΕΝΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου