Συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη η πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Στο επίκεντρο της κρίσης είναι πλέον η Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία να είναι σε δραματική κατάσταση, ενώ τα κρούσματα του ιού τόσο στο ευρωπαϊκό έδαφος όσο και παγκοσμίως αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι θάνατοι παγκοσμίως ανέρχονται σε περισσότερους από 6.500, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 170.000.
Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη – Πάνω από 2.000 νεκροί
Το φράγμα των 2.000 θυμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη «έσπασε» χθες, με τα κράτη που πλήττονται περισσότερο να λαμβάνουν καθημερινά όλο και πιο σκληρά μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρώπη αποτελεί πλέον «το επίκεντρο» της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των χωρών-μελών της. Η Ισπανία μάλιστα, η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Γηραιά Ήπειρο, επέβαλε μέτρα περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού της και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες. Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, επιτρέποντας την διέλευση μόνο εμπορευμάτων.
Καταρρέει το σύστημα Υγείας της Ιταλίας
Στην γειτονική Ιταλία, η τραγωδία δεν έχει τέλος… Συνολικά 1.809 έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 1.672 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει φτάσει τα 24.747. Η κατάσταση, ποσοστιαία, έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτή της Κίνας, όπου ναι μεν τα κρούσματα είναι πάνω από 80.000, αλλά οι συγκρίσεις δείχνουν πόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της καταστροφής στην Ιταλία. Ποσοστιαία, ανά εκατομμύριο, η Ιταλία έχει 409 κρούσματα και η Κίνα 56…
Εν τω μεταξύ, οι αρχές εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για την αντοχή του συστήματος υγείας, κυρίως στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία Covid-19.
Τα συστήματα υγείας της Λομβαρδίας, της Εμίλια Ρομάνια και του Βένετο, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ιταλία, θεωρούνται από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά φθάνουν στα όριά τους.
«Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που δεν θα έχουμε άλλες κλίνες στην Εντατική», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα στο SkyTG24.
Οι εστίες στην βόρεια Ιταλία εντοπίζονται στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια, αλλά εκφράζονται φόβοι για μεγάλη εξάπλωση στο ίδιο το Μιλάνο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία.
Οι αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία εκατοντάδων κλινών εντατικής φροντίδας σε ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο του Φιέρα Μιλάνο, αλλά ακόμη περιμένουν την προμήθεια αναπνευστήρων και ειδικευμένου προσωπικού.
Αλλά, μεγάλη ανησυχία αρχίζει να επικρατεί και για τα λιγότερα αποτελεσματικά συστήματα υγείας του ιταλικού νότου όπου δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί που εργάζονταν στο επίκεντρο της επιδημίας στην βόρεια Ιταλία έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες.
Ισπανία: Πάνω από 100 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Πάνω από 2000 νέα κρούσματα του Covid-19 καταγράφηκαν και περισσότεροι από 100 άνθρωποι πέθαναν, σε διάστημα 24 ωρών στην Ισπανία, την δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι αρχές.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, συνολικά 7.753 κρούσματα έχουν καταγραφεί, ενώ 288 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό στη χώρα που έχει τεθεί σχεδόν ολόκληρη σε καραντίνα επιχειρώντας να φρενάρει την εξάπλωση της πανδημίας.
Ο προηγούμενος απολογισμός, που δημοσιοποίησαν το Σάββατο οι αρχές, έκανε λόγο για περισσότερα από 5.700 κρούσματα και τουλάχιστον 183 νεκρούς.
Αυστηρά μέτρα και στις ΗΠΑ – Από θερμομέτρηση όσοι επισκέπτονται τον Λευκό Οίκο
Υπουργοί, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι και όλοι όσοι μπαίνουν στον Λευκό Οίκο θα υποβάλλονται πλέον σε θερμομέτρηση, ώστε να εντοπίζονται συμπτώματα κορωνοϊού.
«Από το πρωί της Δευτέρας, λήψεις θερμοκρασίας σώματος θα γίνονται σε κάθε πρόσωπο που εισέρχεται στον Λευκό Οίκο», ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Τζαντ Ντίρι, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας. «Επιπρόσθετοι έλεγχοι της θερμοκρασίας του σώματος θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο», πρόσθεσε.
Στην πασίγνωστη West Wing, τη δυτική πτέρυγα του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας, όπου βρίσκονται το Οβάλ Γραφείο και τα γραφεία των στενότερων συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, λειτουργεί επίσης η αίθουσα Τύπου και υπάρχουν μικροί χώροι εργασίας για ορισμένους από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων της μεγαλούπολης, που θα μπορούν να κάνουν μόνο παραδόσεις κατ’ οίκον. Μετά το κλείσιμο των σχολείων, ο δήμαρχος παίρνει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα με το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων, που θα λειτουργούν μόνο για delivery.
Οι αμερικανικές αρχές κατέγραψαν ως χθες Κυριακή σχεδόν 3.000 κρούσματα και 65 θανάτους εξαιτίας της επιδημίας. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά επτά από το Σάββατο, όταν ανακοινώνονταν 58.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σκόπιμο μολαταύτα να εξάρει τη «σπουδαία» πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας να μειώσει το κατευθυντήριο επιτόκιό της — «καλή είδηση» — ενώ φάνηκε αισιόδοξος. «Μαθαίνουμε παρακολουθώντας άλλες χώρες», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος. «Είναι πολύ μολυσματικός ιός, αλλά έχουμε τρομερό έλεγχο της κατάστασης», επέμεινε.
Ο Τραμπ και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του επικρίνονται εντός κι εκτός χώρας διότι μοιάζουν να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της πανδημίας και προτιμούν να επαινούν τους εαυτούς τους για τον αποτελεσματικό, κατ’ αυτούς, τρόπο που χειρίζονται την κρίση. Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δεν φάνηκε να μοιράζεται και πολύ την αισιοδοξία του ενοίκου του Λευκού Οίκου. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», επέμεινε να προειδοποιεί ο Φάουτσι, πράγμα που επαναλαμβάνει διαρκώς από την προηγούμενη εβδομάδα. «Το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την πρόκληση θα κρίνει την έκβαση», πρόσθεσε.
Ένας νέος θάνατος και 74 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα
Οι αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 74 νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα [τοπική ώρα] γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 8.236.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν ξεπέρασε τα 100 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ήταν διψήφιος για πρώτη φορά έπειτα από 23 ημέρες προχθές Σάββατο, κατά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή.
Επιβεβαιώθηκε ένας νέος θάνατος, που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 σε 76 στη Νότια Κορέα, τη χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία στην Ασία μετά την Κίνα.
Συνολικά 303 επιπλέον ασθενείς θεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν βγει από τα νοσοκομεία στους 1.137.
Δώδεκα νέα κρούσματα στην Τουρκία
Οι αρχές της Τουρκίας κατέγραψαν χθες Κυριακή 12 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 18, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα σήμερα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην τουρκική επικράτεια, την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Κότζα, τα δύο από τα νέα κρούσματα συνδέονται με το πρώτο· επτά είναι ταξιδιώτες που έφθασαν στην τουρκική επικράτεια από την Ευρώπη· και τρεις ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία έγινε η τελευταία μεγάλη οικονομία που κατέγραψε κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, λίγο καιρό αφότου ανακοίνωσε μέτρα επαγρύπνησης, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαίνεσε, για να καθυστερήσει την εξάπλωσή του.
Έκτοτε η κυβέρνηση της Τουρκίας εντείνει τα μέτρα για να εμποδίσει τη διασπορά του ιού, κλείνοντας σχολεία και πανεπιστήμια, διατάσσοντας οι αθλητικές συναντήσεις να γίνονται χωρίς θεατές και αναστέλλοντας τις πτήσεις προς και από πολλές χώρες.
Χιλιάδες μουσουλμάνοι που επέστρεψαν στην Τουρκία από ένα προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία τέθηκαν σε καραντίνα χθες Κυριακή.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν από σήμερα.
Πρώτος θάνατος στο Μεξικό
Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 καταγράφηκε στο Μεξικό, μετέδωσαν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης και δήλωσαν δύο πηγές ενημερωμένες για την εξέλιξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο βετεράνος μεξικανός δημοσιογράφος Χοακίν Λόπες-Ντόριγα ανέφερε μέσω Twitter ότι ο επιχειρηματίας Χοσέ Κούρι υπέκυψε, μετά τη μόλυνσή του από τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Δύο πρόσωπα ενημερωμένα σχετικά επιβεβαίωσαν στο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ότι ο Κούρι, 71 ετών, υπέκυψε στην ασθένεια.
71 κρούσματα στο Περού
Οι αρχές του Περού θα κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής Μαρτίν Βισκάρα χθες Κυριακή.
Ο Βισκάρα παρότρυνε ταυτόχρονα τους πολίτες να τεθούν σε απομόνωση για 15 ημέρες.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα πλέον ανέρχονται σε 71.
126 κρούσματα στην Αίγυπτο
16 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η Αίγυπτος, ανεβάζοντας συνολικά τα κρούσματα σε 126.
Πρόκειται για κρούσματα που όλα προέρχονται από το περιβάλλον άλλων γνωστών περιπτώσεων αλλά και ενός Αιγυπτίου που επέστρεψε από την Ιταλία.
Συνολικά, οι 16 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού στην Αίγυπτο αφορούν οκτώ Αιγυπτίους και οκτώ ξένους που προέρχονται από διάφορες χώρες.