Ειδήσεις

Σχέδιο «ανοίγματος» καταθέτει η Κομισιόν- Περιλαμβάνει και το ταξιδιωτικό πιστοποιητικό

Σχέδιο «ανοίγματος», που θα δημιουργήσει μία ελπίδα για μέλλον με λιγότερους περιορισμούς, λόγω της Covid-19, αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη (17/3) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες, ένας εκ των οποίων και το ταξιδιωτικό πιστοποιητικό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την EU Covid Card, που θα χρησιμοποιείται στα ταξίδια.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, η  Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει ήδη τη στρατηγική της για τη σταδιακή άρση των lockdown, παρά τις καθυστερήσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν οι επιπλοκές του εμβολίου της Astrazeneca.

«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε σημαντική μείωση στην επικράτηση του ιού, αυξάνοντας την προοπτική για άρση των περιορισμών που βαρύνουν τους πολίτες και την οικονομία», θα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφό της την Τετάρτη (17/3).

«Οι πολίτες της ΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν βελτίωση της κατάστασης», θα αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το προσχέδιο που αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg.

Η συντονισμένη άρση των lockdown θα βασίζεται σε ένα «σύστημα που αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε ένα κράτος μέλος », θα πει η Επιτροπή και ασφαλώς έχει άμεση σχέση με την πορεία των εμβολιασμών.

Το σύστημα, που πρόκειται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας (ανάλογα με κρούσματα και εμβολιασμούς) και θα προτείνει ανάλογη χαλάρωση των μέτρων, «χωρίς να διακινδυνεύεται μια αναστροφή στην εξάπλωση του ιού», όπως επισημαίνεται.

Το ECDC έχει στόχο να ξεκινήσει το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν αυτή την εβδομάδα και θα κληθούν να εγκρίνουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

«Κοινή προσέγγιση»

Στο σχέδιο ο στόχος για τους εμβολιασμούς παραμένει ο ίδιος: Η ΕΕ θέλει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της ενάντια στον ιό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στην «κανονικότητα».

Αυτό αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν, παρά τα προβλήματα με το εμβόλιο της Astrazeneca, που αναμένεται να φέρουν καθυστερήσεις.

Η Επιτροπή θα πει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ για το άνοιγμα και θα δημοσιεύσει επίσης την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Covid,που θα χρησιμοποιηθεί για τα ταξίδια.

Η κάρτα θα πιστοποιεί είτε αν ο κάτοχός της έχει εμβολιαστεί, είτε αν έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε αν έχει αναρρώσει από κορονοϊό.

Η ΕΕ ελπίζει ότι η πρόταση για την ταξιδιωτική κάρτα θα εγκριθεί σύντομα και θα είναι εφικτό να τεθεί σε ισχύ από τα μέσα Ιουνίου.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκτιμάται ότι μπορεί να άρουν και τις απαγορεύσεις σε πτήσεις από χώρες εκτός ΕΕ.

«Ο τουρισμός και τα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ είναι σημαντικό χαρακτηριστικό του σχεδίου ανοίγματος της ΕΕ », όπως σημειώνει η Επιτροπή στο προσχέδιό της. Για να ταξιδέψει κάποιος από τρίτες χώρες, θα πρέπει να παρουσιάζει τα σχετικά έγγραφα, που να αποδεικνύουν ότι έχει εμβολιαστεί ή ότι έχει κάνει τεστ. Ακόμα και να δείχνουν ότι έχει αναρρώσει, αρκεί να υπάρχουν αξιόπιστα πιστοποιητικά, όπως αναφέρει η Κομισιόν.

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ καταλαβαίνει την κόπωση των πολιτών και θέλει να δώσει ένα νέο όραμα. Να υπάρξει μία «κοινή προσέγγιση» όλων των κρατών ως προς την άρση των περιορισμών, επαναλειτουργίας της οικονομίας και φυσικά των ταξιδιών.

Υπογραμμίζεται πάντως πως η άρση των περιορισμών πρέπει να είναι συνετή και πάντα συντονισμένη με την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας, ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουμε στη λύση του lockdown.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου