Πρώτη Εφετειακή απόφαση Πανελληνίως
Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κρίθηκαν αθώοι 5 κάτοικοι Ρόδου και Αθηνών, εκπρόσωποι ανώνυμης εταιρείας που λειτουργεί στη Ρόδο κατηγορούμενοι για παράβαση του άρθρου πρώτου §§4, 10β’ και 14 της από 18-7-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄/84/18-7-2015), που κυρώθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 4350/2015, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (αρθ. 45,98 ΠΚ).
Πρόκειται για την σοβαρότερη λόγω ύψους ποσού υπόθεση παράβασης των capital controls με την χρήση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες myPOS από τις 55 δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατόπιν ελέγχων σε 113 επιχειρήσεις του νησιού.
Η κρίση του Εφετείου Δωδεκανήσου αποτελεί πλέον, ως η πρώτη στον δεύτερο βαθμό, δεδικασμένο που αναμένεται να συμπαρασύρει όμοιες που εκκρεμούν και στους δύο βαθμούς της ποινικής δικαιοσύνης.
Κατηγορήθηκαν ειδικότερα ως υπαίτιοι του ό,τι κατά το χρονικό διάστημα από 27-1-2016 έως 20-8-2016, ενεργώντας από κοινού και μετά από συναπόφαση και με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, προέβησαν σε μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ αυτό απαγορεύεται, με την κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, η εκκαθάριση των οποίων πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα 521 συναλλαγές με πελάτες της επιχείρησης συνολικής χρηματικής αξίας 59.789,54 ευρώ με τη χρήση μίας τερματικής συσκευής αποδοχής πληρωμών “myPOS” η οποία ήταν συνδεδεμένη σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας στην Τράπεζα SATABANK PLC στη Μάλτα, όπου και πιστώνονταν το ανωτέρω αντίτιμο των συναλλαγών.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κατηγορούμενοι σε ίδιες υποθέσεις έχουν αθωωθεί, ενώ το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου έχει κρίνει ανυπόστατη τη δίωξη διότι δεν υπάρχει έγκλημα.
Ο συνήγορος των κατηγορουμένων, ποινικολόγος κ. Μιχάλης Καντιδενός, υπέβαλε ένσταση ανυπόστατης – άκυρης ποινικής δίωξης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει έγκλημα και ποινή χωρίς νόμο.
Οπως τόνισε η Π.Ν.Π. της 18/07/2015 (ΦΕΚ Α΄84), βάσει της οποίας κατηγορήθηκαν οι εντολείς του, όπως άλλωστε και οι ακόλουθες τέσσερις (4) Π.Ν.Π. σχετικές με τα capital controls, είναι ανίσχυρη (δηλ. έπαψε να ισχύει), ως μη εμπροθέσμως κυρωθείσα και μη περιβληθείσα τον μανδύα τυπικού νόμου, εντός των χρονικών πλαισίων που ορίζονται από τη διάταξη του άρθρου 44 § 1 του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας, και επομένως δεν παράγει έννομα αποτελέσματα (ιδίως ποινικής φύσεως..!)
Οι διατάξεις, κατά συνέπεια, της εν λόγω Π.Ν.Π. περί capital controls ίσχυσαν στην Ελλάδα μόνο μέχρι τις 27/08/2015!
Υπέβαλε και δεύτερη ένσταση εξάλειψης του αξιόποινου λόγω της κατάργησης της ΠΝΠ από το άρθρο 86 του Ν. 4624/2019.
Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς ουσίας που ανέπτυξε ο κ Καντιδενός επεσήμανε ότι η τεθείσα εκ του Νόμου (βλ. Π.Ν.Π.) απαγόρευση, αφορούσε αναγκαστικά – λογικά όχι απλά την εκκαθάριση αλλά την εκκαθάριση και εκροή – εξαγωγή των χρηματικών ποσών από την Ελλάδα στην αλλοδαπή (οπουδήποτε). Και είναι αυτό αναγκαστικό σύμφωνα με τη λογική διότι δε θα μπορούσε με Εθνικό – Ελληνικό Νόμο να επιβληθεί η εισαγωγή κεφαλαίων ευρισκόμενων ήδη στο εξωτερικό!
Η εκκαθάριση αυτή, όμως, θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί: Μόνο με τη χρέωση των καρτών έκδοσης ελληνικών τραπεζών από το εν λόγω τερματικό, κάτι που (όπως μάθαμε πολύ αργότερα) είχε καταστεί εξαρχής αδύνατο (με τη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και του συνόλου των ελληνικών τραπεζών), σε καμία δε περίπτωση με τη χρέωση καρτών έκδοσης αλλοδαπών τραπεζών από το εν λόγω τερματικό!