Από τη Ρόδο ανοίγει ως φαίνεται το μεγάλο κεφάλαιο της αναδιαμόρφωσης του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, έπειτα από την πρωτοβουλία του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαγγέλου κ. Νίκου Διμέλη να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου.
Επειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος από την «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαγγέλου δέχθηκε τηλεφωνήματα συναδέλφων του από διάφορες περιοχές της χώρας που προτίθενται να ακολουθήσουν τα βήματά του, θέτοντας εκ νέου επί τάπητος τη διάσπαση Δήμων ανά τη χώρα προκειμένου να καταστεί πιο λειτουργική η δημόσια διοίκηση στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Διμέλης η ανταπόκριση όχι μόνο τοπικά αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας ξεπέρασε τις προσδοκίες, εκτιμώντας ότι πλέον το δίκαιο -όπως το χαρακτήρισε- αίτημα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο.
Το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μαρτίου, οι πρόεδροι των δημοτικών ενοτήτων της Ρόδου με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Δ.Κ. Καλυθιών κ. Παναγιώτη Αντωνά και έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Δ.Κ. Αρχαγγέλου κ. Νίκου Διμέλη, συναντήθηκαν στο κτήριο όπου στεγαζόταν το πρώην Δημαρχείο.
Στη συνάντηση των προέδρων αποφασίστηκε να προωθηθεί προς ψήφιση από τοπικά συμβούλια του νησιού ενιαία πρόταση για την ανάγκη διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου η οποία στη συνέχεια με τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων θα προωθηθεί προς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρότασή τους επίσης, πέρα από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, θα κοινοποιηθεί στους βουλευτές του νομού καλώντας τους να πάρουν θέση, όπως επίσης και στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες.
Να σημειωθεί ότι από την συνάντηση των προέδρων απουσίαζαν η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού κ. Στ. Στάγκα η οποία πρότεινε σε επιστολή που απέστειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής ο οποίος ωστόσο εγγράφως ενημέρωσε ότι συναινεί για τη διάσπαση τόσο ο ίδιος όσο και οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων τους οποίους και εκπροσώπησε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Εμπωνα Γιάννης Χριστοφοράκης ο οποίος ενημέρωσε χθες τηλεφωνικά τον κ. Νίκο Διμέλη ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι πρόεδροι των υπολοίπων τοπικών συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου επίσης συναινούν. Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μάνθα Ζιώγου δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση καθώς κρίθηκε ότι η λειτουργία της δεν επηρεάζεται από τις όποιες αλλαγές δρομολογηθούν.
Η πρωτοβουλία, που πλέον προσλαμβάνει γενικευμένες διαστάσεις ανά τη χώρα, ανήκει στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει το θέμα «μέχρι τέλους», με την στήριξη πλέον και της ισχυρής πλειονοτητας των προέδρων των υπολοίπων τοπικών συμβουλίων του νησιού. Στόχος είναι να τεθεί επί τάπητος άμεσα το αίτημα των τοπικών συμβουλίων στα αρμόδια όργανα με χρονικό ορίζοντα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν από τις οι επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Οκτώβριος 2023).
Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Διμέλης, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά θετικό και αποφασίστηκε οι διαδικασίες να δρομολογηθούν άμεσα για να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος και οι επόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην βρουν τη Ρόδο ως ενιαίο Δήμο. Περαιτέρω, δήλωσε στη «δ» ότι επικοινώνησαν μαζί του και αιρετοί που διαφωνούν με αυτή την προοπτική ωστόσο όπως ο ίδιος είπε πρόκειται για μειοψηφία που δεν επηρεάζει τις εξελίξεις αφού το γενικότερο κλίμα είναι ευνοϊκό. Μάλιστα επισήμανε ότι έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος τον προσέγγισαν δεκάδες πολίτες που τον ενημέρωσαν ότι τον στηρίζουν ενώ της ίδιας αντιμετώπισης έτυχαν από τους συμπολίτες τους και άλλοι πρόεδροι που τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της διάσπασης.
Όπως δήλωσε δεν είναι δυνατόν με τις περιορισμένες αρμοδιότητες και ταυτόχρονα με τις τεράστιες ευθύνες που απορρέουν από την θεσμική ιδιότητα των προέδρων, να μην μπορούν να παρεμβαίνουν για την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας την ίδια ώρα που οι συμπολίτες τους, τους επιρρίπτουν ευθύνες για τα κακώς κείμενα χωρίς όμως οι ίδιοι να μπορούν να παρέμβουν παρά μόνο να θέτουν αιτήματα προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους και να… αναμένουν στο ακουστικό τους!
Επιπλέον σημειώνει ότι έχει στο πλευρό του εκτός από προέδρους τοπικών συμβουλίων και παλιούς αυτοδιοικητικούς οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της δημιουργίας ενιαίου Δήμου από την αρχή αλλά και αρκετούς που στην πράξη συνειδητοποίησαν ότι το μοντέλο αυτό δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ρόδου και αναθεώρησαν στην πορεία τασσόμενοι υπέρ της διάσπασης.
Να σημειωθεί ότι πριν από τρία χρόνια (Μάρτιος του 2019) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στη διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού και παρά την έντονη φημολογία (και τις πιέσεις από μερίδα αυτοδιοικητικών του νησιού μας) η Ρόδος δεν περιελήφθη εντέλει στην σχετική τροπολογία.