Δεν είναι εύκολες οι συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συνφωνίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη, προβάλλοντας παράλληλα πληθώρα αιτημάτων για την κατάπαυση του πυρός, πέρα από την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ρωσική εισβολή συνιστά μια νέα παγκόσμια τάξη.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι ΡΒΚ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό, παρότι είναι δύσκολες από πολλές απόψεις.
Τόνισε μάλιστα ότι η Μόσχα, πέρα από την κεντρική της απαίτηση περί ουδετερότητας του Κιέβου απαιτεί ακόμη από την Ουκρανία ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας (υπονοώντας διακρίσεις κατά των Ρωσόφωνων), ελευθερία έκφρασης των πολιτών, η ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία, και βεβαίως την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.
Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες αλλά όλο τον κόσμο, καθώς συνιστά τη μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων: «Δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία. Ή μάλλον, όχι τόσο για την Ουκρανία, αλλά για την παγκόσμια έννομη τάξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι μια νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία. Αντανακλά τη μάχη για το πώς θα μοιάζει η παγκόσμια τάξη».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, γιατί η Δύση δεν το ήθελε.
Αποφάνθηκε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον για να ελέγξει την αντιπαράθεση στην Ουκρανία.
Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αποδέχεται και τυχόν διαμεσολάβηση που πρότειναν το Ισραήλ και η Τουρκία, αλλά στη συνάντηση που ο ίδιος είχε στην Αττάλεια με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν άκουσε κάτι διαφορετικό από όσα διακηρύττει το Κίεβο.
Πηγή: ΡΒΚ, Reuters, TASS