‘Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης..’
Σε κλίμα ιερής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε χθες, Μεγάλη Τρίτη η Ακολουθία του Νυμφίου στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης.
Ο Αρχιμανδρίτης Ισίδωρος τέλεσε την θεία λειτουργία παρόντων λίγων πιστών Πατμίων ως επί το πλείστον αφού οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες δεν μετέβησαν ακόμη στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης.
Οι εικόνες, ομολογουμένως στο ιστορικό σπήλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, είναι επιβλητικές και το κλίμα μαρτυρούσε την κατάνυξη και τον σεβασμό των πιστών που παρακολούθησαν την λειτουργία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Βρίσκεται βόρεια του οικισμού της χώρας και λίγο χαμηλότερα από τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κοντά στη Πατμιάδα Σχολή.
Το σπήλαιο αποτελεί τον λατρευτικό πυρήνα ενός πολύπλοκου κτιριακού συγκροτήματος που είναι γνωστό ως Μονή της Αποκάλυψης. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα σε αυτό, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης δέχτηκε την Αποκάλυψη και την υπαγόρευσε στο μαθητή του Πρόχορο.
Στο ευρύχωρο άνοιγμα της σπηλιάς έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου. Ο φυσικός βράχος σχηματίζει την οροφή και τις πλευρές του καθώς και την ανατολική πλευρά του ιερού βήματος στο οποίο έχουν λαξευθεί οι κόγχες της Πρόθεσης, του Διακονικού και η κεντρική κόγχη που χρησιμεύει ως Αγία Τράπεζα.
Το Βήμα απομονώνεται από τον υπόλοιπο χώρο με ξύλινο τέμπλο κοσμημένο με σημαντικές μεταβυζαντινές εικόνες. Τα τοιχώματα του Βήματος και τις κόγχες κοσμούσαν κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 12ου αιώνα.
Κεντρικό εικονογραφικό θέμα αποτελεί η παράσταση του Αγ. Ιωάννου που υπαγορεύει στον Πρόχορο την Αποκάλυψη. Η αρχική διαμόρφωση του χώρου αποδίδεται σύμφωνα με την παράδοση στον όσιο Χριστόδουλο, κτήτορα της Μονής του Αγίου Ιωάννου.
Πέγκυ Ντόκου