- Διαχωρισμός των εισερχόμενων σε πρόσφυγες και μετανάστες
- Γ. Κυρίτσης, δήμαρχος Κω: Ορθή η απόφαση
- Ερώτηση Δ. Κρεμαστινού για τον υπουργό Εσωτερικών
- 75 μετανάστες στη Τήλο και 67 στο Φαρμακονήσι
Στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στη χώρα από τις αυξημένες, το τελευταίο διάστημα, μεταναστευτικές ροές, αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση -κυρίως στα νησιά- τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Με την κατάσταση να είναι συνεχώς επιδεινούμενη και μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν και σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις, ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε ευρεία διυπουργική σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η λήψη τεσσάρων άμεσων μέτρων.
1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην αρχική της ανακοίνωση η κυβέρνηση μιλούσε για «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους», φράση η οποία σε διορθωτική δεύτερη ανακοίνωση απαλείφθηκε, για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι τους ωθεί σε άλλες χώρες, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ
Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες, που αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, είναι μία ορθή απόφαση.
Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ή παράνομων μεταναστών στα νησιά και ιδιαίτερα σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
Είναι μια θέση που είχα υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή,με επιχειρήματα.
Γιατί ούτε υποδομές υπάρχουν ούτε μπορούν να δημιουργηθούν και η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αναλαμβάνει βάρη και ευθύνες που δεν της αναλογούν και μάλιστα χωρίς να έχει τους αναγκαίους πόρους.
Γιατί ένας τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και κέντρο υποδοχής και παραμονής παράνομων μεταναστών.
Επιπρόσθετα, απελευθερώνονται η Αστυνομία και το Λιμενικό από το έργο της ταυτοποίησής τους.
Απομένει να δούμε τις αποφάσεις που αφορούν τη μεταφορά τους αφού με το συγκεκριμένο έργο δεν μπορούν να επιφορτίζονται οι υπηρεσίες της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στην Κω, αλλά θα πρέπει να ανατεθεί στους Συνοριοφύλακες
Στη θετική κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για την διεκδίκηση ενός νέου πλαισίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση,για τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το βάρος».
Ο ΧΑΡ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Επιστολή απέστειλε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος προς τον κ. Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με την οποία ζητάει να συζητηθεί στην Ημερήσια Διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και να κληθεί να συμμετέχει ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε κος Δ. Αβραμόπουλος και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.
Ο ΔΗΜ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
Ο βουλευτής Δωδ/νήσου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημ. Κρεμαστινός κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Βρούτση την ακόλουθη επίκαιρη ερώτηση:
ΘΕΜΑ: «Η ανησυχητική αύξηση εισερχομένων μεταναστών»
Η ανησυχητική αύξηση των εισερχομένων στη χώρα, είτε παρανόμων μεταναστών είτε προσφύγων, κινδυνεύει να πλήξει τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου που αποτελεί βασικό στοιχείο της Εθνικής Οικονομίας. Η υποστήριξη της χώρας μας για το φλέγον αυτό ζήτημα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ουδόλως συμβαδίζει με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών. Το ότι η Κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα εξαγγείλει προσεχώς ένα σχέδιο αντιμετώπισης είναι μεν ενθαρρυντικό αλλά τα σχέδια δεν προεξοφλούν πάντα λύση του θέματος.
Η αντιμετώπιση του ζητήματος με την ήδη υπάρχουσα ανασχετική υποδομή είναι τελείως ανεπαρκής. Ενδιαφέρον θα ήταν να γνωρίζουμε εάν η Κυβέρνηση σκέπτεται να εντατικοποιήσει τα μέτρα ανασχέσεως και ποια θα είναι αυτά. Ενδιαφέρον θα ήταν να γνωρίζει η Βουλή σε ποιες συγκεκριμένα ενέργειες προς την Ε.Ε. θα προβεί η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Επιτρόπου προκειμένου να επιτύχει ανάσχεση του κύματος των εισερχομένων.
Με βάσει τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
– Πώς σκέπτεται να αποτρέψει την αυξημένη είσοδο μεταναστών στη χώρα και πόσο εκτιμά τον αριθμό των μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα;
– Ειδικότερα, ποια είναι η προστασία και υποστήριξη των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται στην παραμεθόριο περιοχή και αντιμετωπίζουν καθημερινά σχετικά προβλήματα με πενιχρά μέσα και υποδομές;
Σύλληψη 2 διακινητών στην Τήλο-Μετέφεραν 75
μετανάστες
Δύο αλλοδαποί διακινητές και εβδομήντα πέντε (75) παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μεσημβρινές ώρες χθες , στη θαλάσσια περιοχή ν. Τήλου.
Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και μετά από συντονισμένη επιχείρηση δια θαλάσσης, πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε και ακινητοποίησε Θ/Γ σκάφος, οι δύο Ουκρανοί χειριστές του οποίου είχαν αποβιβάσει νωρίτερα ικανό αριθμό αλλοδαπών στην παραλία «ΛΟΥΜΠΟΥΔΙ» βορειοανατολικά ν. Τήλου.
Άμεσα στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου εντόπισαν εβδομήντα πέντε (75) παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς, τους οποίους και μετέφεραν στον λιμένα «ΛΙΒΑΔΙΩΝ» Τήλου.
Το θαλαμηγό σκάφος και οι αλλοδαποί κυβερνήτες του οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Τήλου, όπου αναγνωρίσθηκαν από τους παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς ως οι διακινητές τους.
Από το Λιμενικό Σταθμό Τήλου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι εβδομήντα πέντε (75) παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί και οι δύο Ουκρανοί διακινητές τους και κατασχέθηκε το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος.
Οι δουλέμποροι Ο. Β. 36 ετών και D. V. 35 ετών θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τα περαιτέρω.
Διάσωση 67 μεταναστών στο Φαρμακονήσι
Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα (30) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες προχθές, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε κατόπιν ενημέρωσης από στρατιωτικό παρατηρητήριο ν. Φαρμακονησίου, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι στη θέα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. την έσκισαν και έπεσαν στη θάλασσα.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Λέρου συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.
Τριάντα επτά (37) παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις ανατολικές ακτές της ν. Φαρμακονησίου, από προσωπικό του στρατιωτικού φυλακίου.
Ανωτέρω αλλοδαποί στερούμενοι νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων, πρόκειται να συλληφθούν, αφού μεταφερθούν στο λιμένα Λέρου.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.