Προσχέδιο που θα αφορά τα μέτρα και τις δράσεις για τη θωράκιση της χώρας από λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και ειδικά μέτρα για τους μετανάστες ετοιμάζεται να καταθέσει ο πρόεδρος του ΚΕΛΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στη συνέχεια, το προσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να τύχει της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Διότι χρήματα δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς ο προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί, όπως αναφέρει στο ONMED ο κ. Γιαννόπουλος.
Το προσχέδιο με τα αναλυτικά μέτρα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και με επικεφαλής φυσικά τον ίδιο τον πρόεδρο. Μια πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πάντως τη Μ. Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι μετανάστες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, όπως Γαύδος, Κως κ.λπ.
Στο εν λόγω προσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα για το πώς μπορούν να θωρακιστούν τα ελληνικά νησιά και οι πύλες εισόδου της χώρας από ασθένειες που κομίζουν μετανάστες καθώς και ειδική μεθοδολογία σε περιπτώσεις κρίσης της Δημόσιας Υγείας. Άλλωστε το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει αυτή τη στιγμή και τις γνώσεις και την τεχνογνωσία και την μεθοδολογία, τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος, και μπορεί να υποστηρίξει άριστα το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης. Είναι ανάγκη να δράσουμε δυναμικά και άμεσα, συνεχίζει, διότι δεν γνωρίζουμε τι επιδημιολογικά μοντέλα έχουν οι μετανάστες και θα πρέπει να θωρακίσουμε επαρκώς τον ελληνικό πληθυσμό. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί μετανάστες, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κουβαλούν φυματίωση, ελονοσία και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ μας απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλά παιδιά είναι ανεμβολίαστα.
Φυσικά, όπως είναι λογικό, μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί την αγαστή συνεργασία πολλών φορέων. Για το λόγο αυτό, ο κ. Γιαννόπουλος θα ζητήσει τη στήριξη των Γιατρών του Κόσμου αλλά και του Ερυθρού Σταυρού, ενώ θα συνεργαστεί και με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο διαθέτει ειδικά απεικονιστικά μηχανήματα.
Σε ερώτηση εάν στην φάση αυτή το ΚΕΕΛΠΝΟ θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, ο πρόεδρος του Κέντρου αναφέρει ότι θα χρειαστεί μόνο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Γιαννόπουλος θα ξεκινήσει από σήμερα κιόλας την περιοδεία του στις πύλες εισόδου των μεταναστών, όπως Ρόδος, Κως, Γαύδος κ.λπ., προκειμένου να έχει ο ίδιος μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.
Εν τω μεταξύ, όπως προέκυψε από τη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη για το θέμα των μεταναστών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ομάδες αυτές θα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε «κέντρα υποδοχής» και θα διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι άξονες που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου έχουν ως εξής:
1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.
3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
4. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μήνυμα πάντως που στέλνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του σοβαρού και ευαίσθητου αυτού θέματος, είναι: «Ανθρωπιά και σοβαρότητα».
onmed.gr