3.400 αστυνομικοί φυλάνε κόμματα, πολιτικούς και άλλα πρόσωπα της δημόσιας ζωής – Προς το παρόν αποδεσμεύονται 700 από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων και 100 από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία
Η μείωση των αστυνομικών που υπηρετούν σε πολιτικά πρόσωπα πρωταγωνιστούσε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα. Μετέπειτα, στην κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης προσέφερε μια κλούβα των ΜΑΤ στον Αλέξη Τσίπρα για τη φύλαξη του σπιτιού του στην Κυψέλη, εκείνος απάντησε: «Ασε, Γιάννη, δεν χρειάζεται». Σήμερα, η Ηρώδου Αττικού σε καθημερινή βάση είναι αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ και οι υπουργοί της κυβέρνησης χρειάζονται έναν μικρό στρατό από αστυνομικούς για την προσωπική τους ασφάλεια.
Υπολογίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων της Ελληνικής Αστυνομίας έχει στη διάθεσή της περίπου 3.400 αστυνομικούς που υπηρετούν στη φύλαξη πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, περιφερειαρχών, καλλιτεχνών κ.τ.λ. Από αυτούς υπολογίζεται πως οι 1.180 υπηρετούν στη φύλαξη μελών της κυβέρνησης και πολιτικών προσώπων, οι 1.100 στη φύλαξη αρχηγών ξένων κρατών και διπλωματών και άλλοι 1.100 στη φύλαξη ευπαθών στόχων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί έχουν διατεθεί και πάλι σε πολιτικά πρόσωπα. Ετσι, από τους 3.400 αστυνομικούς, περίπου οι 1.800 απασχολούνται στη φύλαξη πολιτικών εν ενεργεία και πρώην.
«Οι αστυνομικοί στους δρόμους είναι λιγότεροι από αυτούς στην ασφάλεια υψηλών προσώπων», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι το ζήτημα της εγκληματικότητας δεν πρέπει να το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως δευτερεύον, προτείνοντας να αυξηθούν οι περιπολίες στις γειτονιές.
Αμέσως μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδεσμεύσει το 20% της αστυνομικής δύναμης που διαθέτει η ΝΔ για να δοθεί στη διάθεση των πολιτών, προκειμένου να αυξηθούν οι περιπολίες στις γειτονιές, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να βάλει μαχαίρι στο προνόμιο της φύλαξης των υψηλών προσώπων.
«Από την επόμενη εβδομάδα αποδεσμεύουμε μια σημαντική αστυνομική δύναμη, που αποτελείται από περίπου 800 άνδρες, από τη φύλαξη υψηλών προσώπων – θα αφορά κυρίως πολιτικά πρόσωπα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Παράλληλα επισημαίνει ότι στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αττική και να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους. Για αυτόν τον λόγο σε πρώτη φάση προβλέπεται η αποδέσμευση 700 αστυνομικών από καθήκοντα ασφάλειας προσώπων και χώρων και επιπλέον 100 από υπηρεσίες σε επιτελικά γραφεία.
Αν πετύχει το στοίχημα του Τόσκα για μείωση της προσωπικής ασφάλειας των πολιτικών, θα φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς κάθε φορά που ο εκάστοτε υπουργός επιχειρεί να κόψει το συγκεκριμένο προνόμιο βρίσκεται αντιμέτωπος με εντονότατες διαμαρτυρίες. Σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί τη φρουρά του, με πρόσχημα ότι κινδυνεύει η ζωή του και δέχεται απειλές.
Με έξοδα του δημοσίου
Ενας λόχος απαιτείται για τη φύλαξη της κυβέρνησης και γενικότερα του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Νυν και πρώην υπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί, πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής διαθέτουν αστυνομική συνοδεία με… έξοδα του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος των αστυνομικών δυνάμεων που υπηρετούν σε υπουργούς της κυβέρνησης κυμαίνεται στους δέκα. Ειδικότερα, με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, για τη φύλαξη του Κυριάκου Μητσοτάκη διατίθενται μέχρι και 30 αστυνομικοί, τρία αστυνομικά οχήματα και δύο μηχανές. Ώς και 15 άνδρες με δύο συνοδευτικά οχήματα και μία μηχανή έχουν στην προσωπική τους ασφάλεια οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πάνος Καμμένος και ο Βασίλης Λεβέντης υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν συνολικά 75 αστυνομικούς, δέκα υπηρεσιακά οχήματα και πέντε μηχανές για τις μετακινήσεις τους, ενώ διαθέτουν ξεχωριστή 24ωρη φύλαξη για τις οικίες τους και τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων τους.
Οι υπουργοί δικαιούνται από πέντε άνδρες, ένα συνοδευτικό όχημα και μία μηχανή, ενώ οι αναπληρωτές υπουργοί δικαιούνται από τέσσερις άνδρες κι ένα όχημα. Οι υφυπουργοί δικαιούνται από τρεις αστυνομικούς, οι βουλευτές επαρχίας από δύο άνδρες και οι βουλευτές Αττικής από έναν. Οι περιφερειάρχες και οι ευρωβουλευτές από δύο άνδρες.
Και μπορεί κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν απαρνηθεί το προνόμιο της δωρεάν προσωπικής ασφάλειας, ωστόσο ορισμένοι «πρωτοκλασάτοι» υπουργοί διαθέτουν έναν μικρό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαθέτει 13 αστυνομικούς, ο Γιάννης Δραγασάκης 10, ο Σταύρος Κοντονής 11, ο Χρήστος Σπίρτζης 10, η Εφη Αχτσιόγλου 9, ο Νίκος Παππάς 12, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 12, η Ολγα Γεροβασίλη 8 και ο Παύλος Πολάκης 9. Ρεκόρ σπάει η φρουρά του Αλέκου Φλαμπουράρη, καθώς περιμετρικά από το σπίτι του στα Εξάρχεια βρίσκεται μια κλούβα των ΜΑΤ με 20 άνδρες επί 24ώρου βάσεως. Ο λόγος για αυτή την κινητοποίηση είναι ότι η κατοικία του υπουργού Επικρατείας επανειλημμένα έχει γίνει στόχος επιθέσεων, ενώ η κλούβα των ΜΑΤ καλύπτει θέματα ασφάλειας και τις γύρω περιοχές. Για την προσωπική συνοδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, εξάλλου, έχουν διατεθεί περίπου 15 άνδρες.
Για τον Πρωθυπουργό
Σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Κλούβες των ΜΑΤ αποκλείουν κάθε πρόσβαση στην Ηρώδου Αττικού, άνδρες της ασφάλειας περιπολούν πέριξ του Εθνικού Κήπου και του Μεγάρου Μαξίμου, αστυνομικά οχήματα, μηχανές και δεκάδες αστυνομικοί έχουν γίνει η σκιά του Πρωθυπουργού ημέρα και νύχτα.
Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Μαρτίου, όπου παρευρέθηκε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συμβούλιο, επιστρατεύθηκαν περίπου 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι απέκλεισαν κάθε οδό προς το μέρος όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Πρωθυπουργός.
Πόσοι φυλάνε τους πρώην
Είναι γεγονός πως πρώην υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί και πρώην πρόεδροι της Βουλής, ακόμα κι αν δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, συνεχίζουν να έχουν αστυνομική συνοδεία. Οι πρώην πρωθυπουργοί και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής δικαιούνται ώς τέσσερις αστυνομικούς και οι πρώην αρχηγοί κομμάτων ώς έναν αστυνομικό. Ετσι, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Αντώνης Σαμαράς απολαμβάνουν αυξημένη αστυνομική συνοδεία. Επίσης, η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακόμα και ο Βύρων Πολύδωρας διαθέτουν από τέσσερις αστυνομικούς έκαστος.
Ποιοι δικαιούνται φρουρά
Οπως αναφέρει ρητά το Προεδρικό Διάταγμα 141/1991, «υποχρεωτικά φρουρούνται οι κατοικίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, επί 24ώρου βάσεως, καθώς και οι κατοικίες του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Ειδικότερα, προβλέπει ότι φρουρούνται:
n οι κατοικίες των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή,
n οι κατοικίες των αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και των υπουργών,
n οι κατοικίες των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, των πρώην πρωθυπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών,
n τα κεντρικά γραφεία των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων.
Τι λένε οι αστυνομικοί
«Αστυνομία για την κοινωνία και όχι στην υπηρεσία κομματικών συμφερόντων» είναι το κεντρικό μήνυμα κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν χθες οι συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών της Αττικής, επικροτώντας την απόφαση για αποδέσμευση αστυνομικών δυνάμεων και δηλώνοντας ότι ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στην ανακοίνωση τονίζουν ακόμα ότι «χρειάστηκαν αρκετές πιέσεις, αρκετά δημοσιεύματα, κατακραυγή από την κοινή γνώμη, τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε όλοι οι αρμόδιοι να αποδεχτούν ότι δεν ήταν “fake news” τα όσα καταγγέλλαμε». Ακόμη αναφέρουν ότι «η μείωση των προσλήψεων, η διάλυση υπηρεσιών όπως η ΔΕΛΤΑ και η ρουσφετολογία αφαίμαξαν σχεδόν το σύνολο των μάχιμων υπηρεσιών». Καταλήγοντας, εκφράζουν την προσδοκία «όλα τα ανωτέρω να μην είναι, για μία ακόμη φορά επικοινωνιακά σχέδια επί χάρτου».