Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: Διήμερο ευκαιρίας για την επίλυση των προβλημάτων των νησιών

Διήμερο ευκαιρίας για να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, χαρακτηρίζει το αναπτυξιακό συνέδριο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι εργασίες του μόνο θετικό πρόσημο μπορούν να αφήσουν στον τόπο.

«Είμαι σίγουρος ότι σε κάποια θέματα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος αναφέρεται στους τομείς που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα που σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πρόκληση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν λόγο για το παρόν και το μέλλον του τόπου, τονίζει ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος καλεί τους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου.

Ειδική αναφορά κάνει επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν ειδικές πολιτικές για τα νησιά και εκφράζει την προσδοκία ότι το αναπτυξιακό συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή «για να ανοίξουμε επιτέλους τις πολιτικές εκείνες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε όλες τις χαμένες και τις κρυμμένες ευκαιρίες που έχει το Νότιο Αιγαίο»

Ακολουθεί η συνέντευξη στου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στον Λουκά Μαστή για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

– Μπορεί το Αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα των νησιών μας;

Ο βαθμός αποτελεσματικότητας, είναι σε συνάρτηση με τον βαθμό της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας να δρομολογηθούν οι αναγκαίες λύσεις. Αυτό περιμένουμε κι εμείς στο Νότιο Αιγαίο, την μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της χώρας μας και της Ευρώπης, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών θεμάτων, του γεωπολιτικού συμπεριλαμβανομένου. Η ιδιαιτερότητα και η πολυπλοκότητα του νησιωτικού χώρου είναι άλλωστε εκείνη που υπαγορεύει τη διεξαγωγή δύο αναπτυξιακών συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο, ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο, όπως, ορθώς, έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση.

Εμείς, βλέπουμε το Συνέδριο σαν ένα διήμερο ευκαιρίας και έτσι προσερχόμαστε σε αυτό. Με απόλυτο ρεαλισμό, με ξεκάθαρες θέσεις, απόψεις και προτάσεις σε όλα τα θέματα και στα οκτώ θεματικά πάνελ που έχουν οργανωθεί, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προαγωγή των θεμάτων μας. Πιστεύω ότι μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση, ένας τόσο μεγάλος αριθμός υπουργών παρόντων για ένα διήμερο, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να αφήσει στον τόπο μας. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει μηδενικό ή αδιάφορο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος ότι σε κάποια θέματα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις.

– Σε ποιοuς τομείς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και προτεραιότητα;

Σε μια νησιωτική Περιφέρεια, όλα τα θέματα είναι μείζονος σημασίας. Υγεία, παιδεία, μεταφορές, περιβάλλον, κοινωνική συνοχή.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο μεγάλα κεφάλαια που περιλαμβάνονται στις θεματικές του Συνεδρίου.

Το πρώτο είναι ο τουρισμός. Η προστασία μιας νησιωτικής Περιφέρειας όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, δεν είναι μόνο συνταγματική υποχρέωση, είναι ο τρόπος να ισχυροποιούμαστε εθνικά και να αναπτυσσόμαστε οικονομικά. Σε αυτήν την επιλογή, η καλλιέργεια και η μεθοδική ενασχόληση με τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα ήταν και είναι η απάντηση στην πρόκληση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ως εθνικός πρωταθλητής στον τουρισμό, η Περιφέρειά μας στηρίζει την κοινωνία των νησιών της, αλλά και το ΑΕΠ όλης της χώρας στον μοναδικό κλάδο της οικονομίας της που στέκεται όρθιος μέσα στην παρατεταμένη κρίση που βιώνουμε. Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη της πολυπόθητης κοινωνικής ευημερίας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την Περιφέρειά μας, αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία, οφείλουμε να περάσουμε στον σχεδιασμό και την λήψη των μέτρων αυτών που θα του επιτρέψουν να κατακτήσει κορυφές ακόμη υψηλότερες, κορυφές εφικτές και προσιτές αφού η δυναμική και η προοπτική των νησιών μας αξιοποιείται σε ποσοστό χαμηλό. Μέτρα που έχουν κάνουν με την διοικητική και οικονομική θωράκιση των νησιών και ενίσχυση των υποδομών τους.

Το δεύτερο θέμα είναι η Δημόσια Περιουσία, ζήτημα που δεν υφίσταται στις άλλες Περιφέρειες της χώρας, αλλά για μας αποτελεί θέμα ιστορικών διαστάσεων, όχι μόνο τεράστιας οικονομικής σημασίας, αλλά και δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου προέρχεται από τα Δωδεκάνησα -περίπου 60.000 ακίνητα- και ειδικότερα από τα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος όπου υπήρχε Κτηματολόγιο. Η Ελλάδα του 1948, με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, σεβάστηκε την περιουσία των νησιωτών. Η περιουσία αυτή είχε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης που σεβόταν τις τοπικές κοινωνίες, μια στάση ιστορικά, πολιτικά, ηθικά και νομικά ορθή. Με τα χρόνια, το αδηφάγο κράτος των Αθηνών ξεκίνησε να παίρνει αυτήν την περιουσία. Σήμερα η κατάσταση αυτή βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η μεγάλη ληστεία της περιουσίας των Δωδεκανησίων έγινε το 2011, με το κλείσιμο της ΚΕΔ και τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ. Ουσιαστικά, η περιουσία των Δωδεκανησίων καταληστεύτηκε. Είμαστε αποφασισμένοι να θεραπεύσουμε με κάθε τρόπο την σοβαρότατη βλάβη που υπέστη ο τόπος μας, από εκείνους που εν μια νυκτί και χωρίς ίχνος αντίστασης, στέρησαν από δωδεκανησιακό λαό την περιουσία του, καταργώντας το ειδικό καθεστώς που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά της.

– Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν ουσιαστικό λόγο στον σχεδιασμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;

Σαφώς και πρέπει να έχουν λόγο. Είτε εμμέσως δια των θεσμικών εκπροσώπων και εκφραστών τους, είτε απευθείας. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι μια τέτοια ευκαιρία, που δίνει την δυνατότητα, σε κάθε πολίτη της Περιφέρειάς μας, όχι μόνο να παρακολουθήσει τις εργασίες του, αλλά και να συμμετάσχει στα πάνελ.

Μπροστά λοιπόν σε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία, καλώ όλους τους φορείς και τους πολίτες που έχουν σαφή άποψη και πρόταση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας να είναι εκεί. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με γνώμονα την πρόοδο του τόπου αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων των νησιών μας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, απευθείας στα κυβερνητικά στελέχη.

– Το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο όπου θα παρακολουθείται η υλοποίηση των πολιτικών που εξαγγέλλονται στα περιφερειακά συνέδρια, θα έχει αποτέλεσμα;

Η σύσταση του μηχανισμού αυτού, φανερώνει καλές προθέσεις. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για μια κλειστή πλατφόρμα στην οποία έχουν πρόσβαση ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Θα πρότεινα να δοθεί πρόσβαση και στις Περιφέρειες, αφού από κοινού οργανώνουμε τα Αναπτυξιακά Συνέδρια, ώστε και κάθε Περιφέρεια να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του δικού της Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

– Μπορεί τελικά οι ειδικές πολιτικές για τα νησιά να γίνουν πράξη;

Μόνο σε κλειδωμένα μυαλά “κτυπά” αυτό. Η θέσπιση και εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, δεν μπορεί να τίθεται ως ερώτηση. Δεν τίθεται υπό αίρεση ή υπό διαπραγμάτευση. Επιβάλλεται. Η νησιωτικότητα δεν είναι μόνο το χαρακτηριστικό κάποιων περιοχών. Είναι η ταυτότητα της χώρας ολόκληρης. Δεν έχει καμία σχέση με τους στατιστικούς δημοσιονομικούς δείκτες των ηπειρωτικών περιφερειών. Νησιωτικότητα σημαίνει ότι σε κάθε μικρή νησιώτικη κοινωνία πρέπει να εκπληρωθεί ο θεμελιώδης όρος της Συνθήκης της Ρώμης, που απετέλεσε και τον θεμέλιο λίθο της σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περικλείεται στην φράση «χώρος ίσων ευκαιριών». Αυτό που απετέλεσε το 1960, στην Συνθήκη της Ρώμης, τον υπέρτατο στόχο την Ευρωπαίων, το να δημιουργήσουν ένα χώρο ίσων ευκαιριών, σήμερα δοκιμάζεται ουσιαστικά στις δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρώπης, που δεν είναι άλλες από τις νησιωτικές. Σήμερα, η αποτυχία είτε της Ευρώπης είτε κυρίως των εθνικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, έγκειται στο ότι χώρος ίσων ευκαιριών στην νησιωτική Ελλάδα δεν υφίσταται.

Η νησιωτική Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων της. Τώρα που το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου δεν υφίσταται, έπαψε να υφίσταται και το άλλοθι που έδινε, ως πολιτική στήριξης των νησιών. Τώρα είναι επιβεβλημένη η ισονομία, που σημαίνει ίσες ευκαιρίες και ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών σε αγαθά και υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η έντονη νησιωτικότητα αλλά και η μεγάλη διασπορά των νησιών καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη συλλογική προσπάθεια για την υπεράσπιση του κοινού καλού των νησιών μας και την προάσπιση της κοινωνικής ευημερίας όλων μας. Θέλω να πιστεύω ότι το Αναπτυξιακό Συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή για να ανοίξουμε επιτέλους τις πολιτικές εκείνες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε όλες τις χαμένες και τις κρυμμένες ευκαιρίες που έχει το Νότιο Αιγαίο.

Πηγή ΑΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου