Δύο κομβικές επιλογές για τη μετάβαση των νησιών σε μορφές καθαρότερης ενέργειας παρουσίασε, σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Πρόκειται για: α) τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που υλοποιούνται ύστερα από δεκαετίες κωλυσιεργίας και β) τις πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει, σε συνεργασία με την Ε.Ε., για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά («Έξυπνα» και «Ενεργειακά» νησιά).
Οι διασυνδέσεις των νησιών αποτελούν κεντρικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής, καθώς θα συμβάλλουν στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών, στην επαρκέστερη τροφοδότησή τους, καθώς και στη μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι ετησίως η λειτουργία των μονάδων πετρελαίου στα νησιά κοστίζει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης:
- Με την ηλέκτριση της Σύρου, της Πάρου και σύντομα της Μυκόνου κλείνει η Α’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
- Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες για τη Β’ Φάση που προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Άνδρου-Τήνου και Άνδρου-Λιβαδιού (Εύβοια). Το έργο θα ολοκληρωθεί το 2019 και αφορά επίσης τα νησιά: Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Αμοργό, Κύθνο, Σίφνο, Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο.
- Η Γ’ Φάση (δεύτερο καλώδιο Λαύριο-Σύρος) επισπεύδεται κατά δύο χρόνια, ώστε να περατωθεί το 2020 αντί για το 2022.
- Προγραμματίζεται η διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος, Ανάφη Σαντορίνη, και Αστυπάλαια, με ολοκλήρωση το 2023-2024.
- Σε επόμενη φάση εξετάζεται και η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, τα οποία έχουν μεγάλα φορτία (Κως, Ρόδος).
- Στη γραμμή αφετηρίας έχει εισέλθει η πρώτη φάση σύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, για την κατασκευή του υποθαλάσσιου «μικρού καλωδίου». Η ολοκλήρωση του project, αναμένεται το 2020.
- Ο ΑΔΜΗΕ μελετά τη Β’ Φάση της διασύνδεσης της Κρήτης (Κρήτη – Αττική) με στόχο την ολοκλήρωσή της το 2023.
Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν εξελίσσονται, χρονολογικά, σε τρεις φάσεις:
- Η πρώτη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 με τη στήριξη εγχειρημάτων σε νησιά όπως η Τήλος, η Ικαρία και ο Άη Στράτης.
- Η δεύτερη φάση αφορά στη δυνατότητα υλοποίησης από το ΔΕΔΔΗΕ των Ειδικών Πιλοτικών Έργων σε Καστελόριζο (Μεγίστη), Σύμη και Αστυπάλαια.
- Η τρίτη φάση, αφορά στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα «Ενεργειακά Νησιά». Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, για την κατάρτιση λίστας κριτηρίων, καθώς και υποψήφιων νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στο σχεδιασμό ένταξης συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά νησιά, όπως η Ρόδος και νησιά των Κυκλάδων.
Στην ομιλία του ο Υπουργός περιέγραψε, επίσης, τα βήματα που γίνονται για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, καθώς και θεσμικές παρεμβάσεις, όπως το νέο θεσμικό πλαίσιο για διαγωνισμούς ΑΠΕ (την προσεχή τριετία αναμένεται να προσελκύσουν επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ) και ο καινοτόμος θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
«Αξίζει να δούμε τα νησιά όχι ως μέρος του προβλήματος αλλά ως μέρος της λύσης, καθώς αποτελούν μια «αβύθιστη» πλατφόρμα εκμετάλλευσης ΑΠΕ υψηλής δυναμικότητας» υποστήριξε ο Υπουργός και εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των συγκριτικών ενεργειακών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορεί να φέρει επενδύσεις ύψους 25-35 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.