Η σύλληψη προ μερικών ημερών στην Κωνσταντινούπολη του 44χρονου τούρκου μεγαλεμπόρου ναρκωτικών Σερίφ Ζιντάστι – προς υλοποίηση και εντάλματος σύλληψης των ελληνικών αρχών – φαίνεται να αποτελεί την πλέον σημαντική εξέλιξη των τελευταίων μηνών γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» που εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα. Ο 44χρονος τούρκος μεγαλέμπορος ήδη κατηγορείται ως βασικός χρηματοδότης (με δύο ομοεθνείς του) του φορτίου του «Noor 1» και ο άνθρωπος που οργάνωσε τη μεταφορά των ναρκωτικών από το Πακιστάν προς τις «πιάτσες» των ναρκωτικών στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στις άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, η σύλληψη του Ζιντάστι αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στο πολυετές παιχνίδι πολιτικών και επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων που εξελίσσεται γύρω από την υπόθεση του περιώνυμου «ναρκοπλοίου». Με κύριο στόχο να «εμπλακεί» με αυθαίρετο τρόπο στην υπόθεση του «Noor 1» το όνομα του γνωστού εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.
Τέσσερα χρόνια μετά την ανακάλυψη του φορτίου, έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις δικαστηρίων, εκατοντάδες καταθέσεις μαρτύρων, εκθέσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών DEA, η πρόσφατη σύλληψη Ζιντάστι και άλλα καθοριστικά στοιχεία που προσδιορίζουν με σαφή τρόπο την εμπλοκή ελλήνων, αλλά κυρίως τούρκων και ιρανών ναρκοεμπόρων στη διακίνηση της ηρωίνης. Ομως πολλά από αυτά, σκοπίμως, αποκρύπτονται ή δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Και έτσι, τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται μια εντυπωσιακή μεθόδευση με αστήρικτους ισχυρισμούς και συνωμοσιολογικές θεωρίες για «τρίτο τόνο ηρωίνης», για «ύποπτα εμβάσματα στο “Noor 1″», για «περίεργες offshore» και άλλα σχετικά εφευρήματα χωρίς οποιοδήποτε αντίκρισμα.
Η διερεύνηση του παρασκήνιου της υπόθεσης
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει, με σειρά στοιχείων, αυτό το πολυετές παρασκήνιο γύρω από το «Noor 1».
Η μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα με το μικρό δεξαμενόπλοιο «Noor 1» (με τη φόρτωση να γίνεται εν πλω στον Περσικό Κόλπο) αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2014. Οι ναρκωτικές ουσίες βρεθηκαν στη βίλα, στη Φιλοθέη, του επιχειρηματία Ευθύμιου Γιαννουσάκη και σε αποθήκη στο Κορωπί.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Ελλάδα βρέθηκαν 35 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους έλληνες εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών στην Αθήνα και στη Μέση Ανατολή, τούρκοι διακινητές, ινδοί μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου και άλλοι. Από τις πρώτες ημέρες είχε αποκαλυφθεί ότι διακινητές της ηρωίνης ήταν άτομα τουρκικής καταγωγής στην Τουρκία, στο Ιράν αλλά και στη Βόρεια Ευρώπη όπου θα κατέληγε η τεράστια ποσότητα ηρωίνης. Οπως προέκυψε από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, η ελληνική εμπλοκή στο «Noor 1» ήταν στη ναύλωση του πλοίου και στη μεταφορά του φορτίου στο ταξίδι του από τον Περσικό στην Ελευσίνα. Η αγορά της ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή και η διανομή της στην Ευρώπη ήταν έργο τούρκων ποινικών, οι οποίοι, όπως κατατέθηκε στη δίκη του «Noor 1» (πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016), είχαν προγενέστερες ποινικές εμπλοκές στην Τουρκία, στο Ιράν, στη Ρουμανία, στο Βέλγιο και αλλού. Στη διάρκεια της δίκης φαίνεται να δόθηκε και απάντηση στο προφανές όσο και σημαντικό ερώτημα για το «πώς δεν εντοπίστηκε η τεράστια ποσότητα ηρωίνης στον έλεγχο των Αιγυπτίων στη διέλευση του πλοίου από τη Διώρυγα του Σουέζ». Υπήρξαν αναφορές ότι «μέσω αιγύπτιου ναυτιλιακού πράκτορα έγιναν χρηματισμοί των τοπικών ελεγκτών, ενώ υπήρξε ειδική μεταλλική κατασκευή στο “Noor 1” ώστε η απόκρυψη της ηρωίνης να μην γίνει αντιληπτή ακόμη και στην περίπτωση ελέγχου».
Λίγες ημέρες, λοιπόν, μετά τον εντοπισμό του φορτίου άρχισαν ορισμένες «διαρροές» και ισχυρισμοί από κρατούμενο αλλά και από στελέχη του Λιμενικού και πρώην αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ. για «πιθανή εμπλοκή» του κ. Μαρινάκη στην υπόθεση. Ορισμένοι από αυτούς τους αξιωματούχους έσπευδαν να ενημερώσουν σχετικά δικαστικούς αλλά και επιχειρηματίες – ανταγωνιστές που έχουν σχέση με τον αθλητικό χώρο – για το συγκεκριμένο ασαφές «εύρημα» που διαψεύσθηκε από σειρά στοιχείων.
«Το ταξίδι» και το λάθος της εταιρείας
Πρώτος ισχυρισμός, λοιπόν, που διατυπώθηκε είναι ότι ο γνωστός εφοπλιστής «χρηματοδότησε το ταξίδι του «Noor 1».
Ωστόσο, από τη δικογραφία της υπόθεσης αλλά και τη δίκη που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι τα περιβόητα έξοδα του συγκεκριμένου ταξιδιού ήταν περίπου 120.000-140.000 ευρώ και καταβλήθηκαν σε διάφορες φάσεις από τους κατηγορουμένους. Και όπου μάλιστα λόγω μη κανονικής χρηματοδότησης, προστριβών ελλήνων και αλλοδαπών πρακτόρων κ.λπ. το ταξίδι αυτό παρουσίασε προβλήματα, σταμάτησε στη Διώρυγα του Σουέζ, όπου δεν μπορούσε να πληρωθεί η διέλευση, και υπήρξαν και άλλα σχετικά προβλήματα λόγω έλλειψης ρευστού. Στη συνέχεια, λιμενικοί άρχισαν να διατυπώνουν τον ισχυρισμό, που δεν επιβεβαιώθηκε, ότι για τη μεταφορά της ηρωίνης χρησιμοποιήθηκε η εταιρεία Arab Wave Shipping FZE, με έδρα την πόλη Σάρντζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θεωρήθηκε αρχικά «κλειδί» στην υπόθεση αλλά στην πορεία δεν προέκυψε οτιδήποτε σχετικό. Μάλιστα στη σελίδα 1.572 της απόφασης του δικαστηρίου για το «Noor 1» σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει σύνδεση της εταιρείας αυτής με τα ναρκωτικά».
Η αλήθεια για το φορτίο των 2,1 τόνων ηρωίνης
Ο δεύτερος ισχυρισμός που διατυπώθηκε και ο οποίος έχει πλέον καταρριφθεί επισήμως είναι ότι ο γνωστός έλληνας επιχειρηματίας υποτίθεται πως ήταν χρηματοδότης του ίδιου του φορτίου της ηρωίνης. Ωστόσο από την αρχή αγνοήθηκε ότι από όλα τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε πως οργανωτές και παραλήπτες του φορτίου της ηρωίνης ήταν οι τούρκοι και ιρανοί μεγαλοδιακινητές με την προηγούμενη, μεγάλη, παρόμοια ποινική δραστηριότητα, οι οποίοι διαμένουν στη γειτονική χώρα και στο Βέλγιο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2014 – τρεις μήνες μετα τον εντοπισμό του φορτίου – άρχισαν στην Τουρκία αιματηρές εκδικητικές ενέργειες για την «απώλεια» των 2,1 τόνων ηρωίνης μεταξύ τούρκων και ιρανών ποινικών. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του τούρκου μεγαλεμπόρου ναρκωτικών Σερίφ Ζιντάστι (αυτού που συνελήφθη τώρα στην Κωνσταντινούπολη) και ο 23χρονος οδηγός του. Στις 26 Δεκεμβρίου 2014 δολοφονήθηκαν δύο νεαροί Τούρκοι ως εκδίκηση για τη δολοφονία της κόρης του Ζιντάστι. Ακολούθησαν και άλλες πέντε δολοφονίες σε Τουρκία, Βελγιο και Ντουμπάι, οι οποίες συνδέονται, από δηλώσεις του ίδιου του Ζιντάστι αλλά και από την τουρκική Αστυνομία, με την «υπόθεση ναρκωτικών στην Ελλάδα». Χωρίς όμως καμιά αντίδραση στην Ελλάδα, όπου υπήρχε σκόπιμη επιμονή στη θεωρία του «έλληνα χρηματοδότη». Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι εκείνη την περίοδο υπήρχαν ενημερώσεις ελλήνων αξιωματούχων – σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη – από την DEA για τους τούρκους χρηματοδότες του «Noor 1» (δεν υπήρξε καμιά αναφορά στο όνομα του κ. Μαρινάκη). Οι ενημερώσεις αυτές, ωστόσο, αποσιωπήθηκαν στη Ελλάδα.
Περίπου έναν χρόνο μετά την αποκάλυψη του «Νoor 1» αποκαλύφθηκε στο κινητό του Γιαννουσάκη βίντεο με συνάντηση που είχε την άνοιξη του 2014 με τον τούρκο μεγαλέμπορο Σερίφ Ζιντάστι στην Κωνσταντινούπολη, όπου φαίνεται να κανονίζεται το φορτίο της ηρωίνης. Τον Νοέμβριο του 2015 ο Γιαννουσάκης δίνει – μέσω του νομικού εκπροσώπου του δικηγόρου Πειραιά κ.
Ιωάννη Γλύκα – μυστική καταθεση στις δικαστικές αρχές του Πειραιά όπου επιβεβαιώνει την εμπλοκή του Σερίφ Ζιντάστι, του αδελφού του, που έχει εστιατόρια στη Βρετανία, και του Βέλγου, τουρκικής καταγωγής,
Ορχάν Ουρμ ως χρηματοδοτών του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης. Ο τελευταίος έχει και αυτός συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές και κρατείται στις φυλακές Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον, πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι στις αρχές του 2016 είχε συνταχθεί έκθεση της DEA για τους τούρκους διακινητές του «Noor 1», για την οποία μάλιστα υπήρχαν εκτεταμένα δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες. Σημειώνεται ότι πουθενά στην αμερικανική έκθεση δεν υπήρχε έστω και νύξη για το όνομα του έλληνα εφοπλιστή. Αξίζει να αναφερθεί ότι και στη δίκη της υπόθεσης του «Noor 1» κανένας από τους αξιωματικούς του Λιμενικού ή άλλοι μάρτυρες δεν αναφέρθηκαν σε έλληνα χρηματοδότη. Τελικώς για τη χρηματοδότηση του φορτίου του «Noor 1» εκδόθηκαν μόλις τον Σεπτέμβριο του 2017 (δηλαδή σχεδόν τριάμισι χρόνια αργότερα) εντάλματα σύλληψης για τους τούρκους μεγαλεμπόρους, παρότι όλα τα στοιχεία ήταν γνωστά σχεδόν από την αρχή της υπόθεσης. Μια δικογραφία ωστόσο που κρατείται κλειστή, αφού δεν κινήθηκε η διαδικασία δικαστικής συνδρομής με την Τουρκία και έτσι δεν κοινοποιούνται τα στοιχεία που αποκαλύπτουν πλήρως την αλήθεια.
Η θεωρία του «τρίτου τόνου» ηρωίνης
Ο τρίτος ισχυρισμός, στα όρια της… αστειότητας, αποτελεί την κορυφαία «σαθρή κατασκευή». Ετσι, όταν τα «περί χρηματοδότησης των 2,1 τόνων από τον έλληνα επιχειρηματία» διαψεύδονταν από τα στοιχεία για τους τούρκους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών που συλλαμβάνονταν στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε άλλο εφεύρημα που παρουσιάστηκε με καθυστέρηση δύο χρόνων.
Οτι υπήρχε, δηλαδή, και «τρίτος τόνος στο “Noor 1” που υποτίθεται ότι χρηματοδότησε και διαχειρίστηκε προσωπικά ο έλληνας εφοπλιστής». Ο οποίος τόνος φέρεται ότι ξεφορτώθηκε στην Κρήτη, να πήραν την ηρωίνη Σέρβοι και Κοσοβάροι, και άλλα παρεμφερή – κατά βούληση – αφηγήματα. Ωστόσο, ασφαλώς και δεν έχει βρεθεί ούτε μικρογραμμάριο αυτής της αόρατης ποσότητας ναρκωτικών.
Το σενάριο αυτό φέρεται ότι βασίστηκε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη του Ευθ. Γιαννουσάκη, η οποία παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017 σε σάιτ. Ο ίδιος ωστόσο είχε καταγγείλει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις στις φυλακές Αυλώνα από λιμενικό που τον επισκεπτόταν και από τηλεφωνικές κλήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου για να «ενοχοποιήσει τον Μαρινάκη».
Ακόμη, υπάρχει επίκληση ενός σημειώματος που υποτίθεται ότι βρέθηκε «τυχαία» στο «Noor 1», πολλές ημέρες μετά την ανακάλυψη του φορτίου των δύο τόνων ηρωίνης. Και στο οποίο υπάρχει αναφορά για «500 κιλά πούδρα που θα μπει σε κάποιο πλοίο στην Κρήτη». Το σημείωμα αποδείχθηκε πλαστό. Ανάαμεσα στα άλλα καταδείχθηκε ότι το αναφερόμενο πλοίο ήταν ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που το διάστημα του ταξιδιού του «Νoor 1» ήταν στο Λίβερπουλ.
Ομως η θεωρία του «τρίτου τόνου» είναι διάτρητη και για σειρά άλλων λόγων. Ουδέποτε στη διάρκεια της δίκης, σε πρώτο βαθμό, κανείς από τους δεκάδες μάρτυρες ή κατηγορουμένους δεν μίλησε για τρίτο τόνο ηρωίνης. Και αυτό παρότι πολλοί από αυτούς αναφέρθηκαν αναλυτικά και ομολόγησαν όλες τις κινήσεις τους. Στην απόφαση του δικαστηρίου – έκτασης 2.095 σελίδων – σε τουλάχιστον 30 σημεία υπάρχει αναφορά για διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης και μόνο.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι το «εύρημα του τρίτου τόνου» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ανάρτηση αθλητικού σάιτ (με σειρά παρόμοιων σχολίων εις βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη) στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 με τίτλο «Ηταν τρεις οι τόνοι του “Noor 1”». Δηλαδή η θεωρία αυτή είχε αρχίσει να διακινείται περίπου οκτώ μήνες πριν εμφανιστεί να το «αποκαλύπτει» ο Γιαννουσάκης! Και ανάμεσα στα άλλα μνημονευόταν ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι το πρεζοπαπόρι “Noor 1” μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης. Τελικά, δεν αποκλείεται αυτή η πολυδιαβασμένη ιστορία να μας… ξεράνει. Ακόμα περισσότερο. Το άκουσα και απ’ εκεί που το άκουσα δεν έχω λόγο να μην το λάβω υπ’ όψιν μου. Οτι το φορτίο με την άσπρη ήταν τρεις (!) τόνοι. Οτι τα 900 κιλά πρόλαβαν και τα φυγάδευσαν με ειδικής αποστολής καράβι προς Σερβία μεριά». Σε δίκη εναντίον ΜΜΕ όπου είχε καταθέσει ο κ. Καμμένος την άνοιξη του 2017, μίλησε και αυτός ξαφνικά για τον «τρίτο τόνο ηρωίνης», που δεν προέκυπτε τότε από πουθενά και ήταν προφανώς δημιούργημα συνεννοήσεων.
Δεν επικυρώθηκε η απαγόρευση εξόδου του Ευ. Μαρινάκη
Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά δεν επικύρωσε τη διάταξη που εξέδωσε προ ημερών η εισαγγελέας Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα, με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα για τον επιxειρηματία κ. Ευάγγελο Μαρινάκη. Αρνητική ήταν η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου και για τα άλλα τρία πρόσωπα (τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη). Το δικαστικό συμβούλιο με ένα σπάνιο σκεπτικό, ασχολήθηκε με όλα το φάσμα των θεμάτων και αποφάνθηκε ότι η εισαγγελική διάταξη δεν ήταν αιτιολογημένη ούτε ως προς τις αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, ούτε ως προς τους λόγους δημοσίου συμφέροντος για την έκδοση ενός τέτοιου δικονομικού μέτρου και υπό αυτά τα δεδομένα δεν επικύρωσε την απαγόρευση εξόδου. Οπως αναφέρεται, «από την εκτίμηση των προσκομιζομένων στοιχείων που αφορούν την οικογενειακή κατάσταση και την επαγγελματική δραστηριότητα του ως άνω κατηγορουμένου, σε συνδυασμό με το ότι η ως άνω εισαγγελική Διάταξη αρκείται στη γενική και αόριστη πιθανολόγηση της βασιμότητας των κατηγοριών και της συνδρομής λόγων δημοσίου συμφέροντος να εμποδιστεί η έξοδός του από τη χώρα, λόγω της φύσεως και της βαρύτητας της κατηγορίας που τον βαρύνει και των υποψιών διαφυγής του στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται μνεία συγκεκριμένων περιστατικών που να καταδεικνύουν τις αποχρώσεις σε βάρος του ενδείξεις ενοχής και κυρίως την πρόθεση διαφυγής του στο εξωτερικό».
Οι «ύποπτες χρηματοδοτήσεις» για ένα… τίποτα!
Ο τέταρτος ισχυρισμός είναι αυτός που προσπαθεί να δώσει οικονομική υπόσταση στην ανύπαρκτη υπόθεση του «αόρατου» τρίτου τόνου. Οτι δηλαδή ο κ. Ευ. Μαρινάκης και οι συνεργάτες του φέρεται ότι προχώρησαν σε ύποπτες μεταφορές χρημάτων που σχετίζονται με το τίποτα του «τρίτου τόνου».
Πρόκειται για τα «στοιχεία» που έχει αναδείξει η έρευνα της εισαγγελέως Πειραιά Ειρήνης Τζίβα. Μόνο που δεν παρουσιάζεται κανένα στοιχείο που να συνδέει αυτές τις νόμιμες συναλλαγές για ναυτιλιακά θέματα στη Μέση Ανατολή με το «Noor 1» και με την ανύπαρκτη υπόθεση του τρίτου τόνου. Το ιδιόρρυθμο και αντιφατικό είναι ότι θεωρούνται συνδεόμενες με το «Noor 1» συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2013 και συναλλαγές που έγιναν μέσα στο 2015. Και όλα αυτά όταν το ταξίδι του «Noor 1» άρχισε να οργανώνεται την άνοιξη του 2014 και το φορτίο βρέθηκε τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Δηλαδή στο νέο σκεπτικό εμφανίζεται κάποιος να «χρηματοδοτεί αγορά ναρκωτικών έναν χρόνο μετά την… κατάσχεσή τους».
Ακόμη το σκεπτικό αυτό κρύβει και ένα άλλο παράλογο. Αφού η αγορά των τριών τόνων ηρωίνης (σύμφωνα με αυτή την εκδοχή) έγινε προφανώς ενιαία στο Πακιστάν, πώς «διαχωρίστηκε» η αγορά των 2,1 τόνων που πλήρωσαν οι τούρκοι μεγαλέμποροι (όπως είναι επιβεβαιωμένο) και του ενός «επιπρόσθετου τόνου» με την, υποτίθεται, «ελληνική χρηματοδότηση»;
Επιπλέον, στα έγγραφα της νέας δικογραφίας της κυρίας Τζίβα υπάρχει ενδεικτική αναφορά για μια «ύποπτη αμερικανική εταιρεία με μεγάλες καταθέσεις στον λογαριασμό της εταιρείας G-Tankers του Γιαννουσάκη που πλησιάζουν τα οκτώ εκατομμύρια δολλάρια». Πρόκειται για τη MCMP, με έδρα το Ιλινόι, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας υπάρχουν και δύο Ελληνες. Στα έγγραφα της κ.Τζίβα υπάρχει επίκληση μιας κατάθεσης ενός εκ των δύο ελλήνων επιχειρηματιών ότι τα 8 εκατ. δολάρια αφορούσαν χρηματοδότηση επιχειρησιακού σχεδίου του Ευθ. Γιαννουσάκη και ότι αυτό δεν απαντήθηκε στη διάρκεια της έρευνάς της. Κάτι που θεωρείται ύποπτο και ότι σχετίζεται με το «Noor 1».
Αρχικά ωστόσο διαπιστώνεται ότι εταιρεία G-Tankers δεν είχε καμιά σχέση με το ταξίδι του «Noor 1». Ομως το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η επίμαχη συναλλαγή των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, που θεωρείται ύποπτη, έχει απαντηθεί στη διάρκεια της δίκης του «Noor 1». Στη σελίδα 713 των πρακτικών της δίκης διαπιστώνεται ότι ο Ευθ. Γιαννουσάκης έχει παρουσιάσει το συμφωνητικό που έχει υπογράψει με την εταιρεία MCMP για να εξοφλεί σταδιακά χρήματα που διαχειρίζεται για ένα άλλο πλοίο (τo «Grrand Island») που προχωρούσε σε μεταφορά πετρελαίου στην περιοχή.