Ο πρωθυπουργός εξάλλου επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση Πετσίτη, κάνοντας λόγο για «σκανδαλολογία», ενώ σχετικά με την υπόθεση Novartis, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «σκευωρίας».
Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Μάλιστα τόνισε πως αυτό αποτελεί στρατηγική του επιλογή, ενώ σημείωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επικρατήσει στις ευρωεκλογές.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ συνιστά ιστορική εξέλιξη, ενώ εξήγγειλε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση Πετσίτη, κάνοντας λόγο για «σκανδαλολογία», ενώ σχετικά με την υπόθεση Novartis, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «σκευωρίας».
«Ντέρμπι οι εκλογές, το βουβό κύμα θα εκφραστεί στην κάλπη»
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες. Εδώ και πολύ καιρό που ζητεί η αντιπολίτευση ζητεί εκλογές, εγώ απαντώ μονότονα πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Είναι στρατηγική επιλογή η εξάντληση της τετραετίας. Είχα δεχθεί εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές,(…) όμως εγώ πιστεύω ότι οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές. Θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες στις 26 Μαΐου».
«Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Επιπρόσθετα επεσήμανε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις ευρωεκλογές, ενώ απαντώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το πολιτικό κόστος που αυτή έχει για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Μην στοιχηματίζετε ότι οι εκλογές δεν θα είναι ντέρμπι. Οι δημοσκοπήσεις έχουν διαψευσθεί. (…) Η εκτίμησή μου είναι ότι εξαιτίας της Συμφωνίας ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος που αυτή έφερε, μπορέσαμε να συγκροτήσουμε την προοδευτική συμμαχία. Ποτέ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μου, δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος».
«Κερδίσαμε από τις “Πρέσπες”»
Επιμένοντας στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «λύνει μια διαφορά χρόνων, να είναι οι στρατηγικοί μας εταίροι. Ήμουν τυχερός για αυτή την ευκαιρία».
Παράλληλα ανέφερε: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο διαδίκτυο αν γράψεις “Macedonia” δεν θα βγει η γειτονική χώρα. Άλλαξαν όνομα, Σύνταγμα, ταμπέλες και πινακίδες. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Το βέλτιστο δυνατόν κερδίσαμε από αυτή τη Συμφωνία»
«Υπήρχε συλλογική ψευδαίσθηση, να αποκαλούμε τη γειτονική χώρα Σκόπια και τους πολίτες Σκοπιανούς. Δεν δώσαμε κάτι, πήραμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Απ τη μία τα σκάνδαλα, από την άλλη η… Πετσιτολογία»
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση Πετσίτη που διατηρεί στην επικαιρότητα η αντιπολίτευση, ενώ κάλυψε και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ΝΔ.
«Κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Από τη μία υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά που ανέδειξε η δικαιοσύνη και από την άλλη η Πετσιτολογία. Θυμίζω ότι η υπόθεση προέκυψε από δημοσιεύματα φιλικού προς τη ΝΔ Τύπου. Ανασύρεται κάθε φορά που οι εξελίξεις για μια υπόθεση που είναι ενοχλητική για την ΝΔ. Όταν προέκυψε η υπόθεση με το rebate στα φάρμακα, αντί να απαντήσουν επί της ουσίας μας είπαν: Πετσίτης. Όταν προέκυψε η υπόθεση των δανείων των κομμάτων, μας είπαν: Πετσίτης. Για κάθε νόσο, υπάρχει ο… Πετσίτης. Εμείς είμαστε ανοιχτοί, να δουν όλοι τους λογαριασμούς μας, να δουν πως ζούμε»,τόνισε χαρακτηριστικά.
«Χειριστήκαμε θεσμικά την υπόθεση Novartis»
Ως προς την υπόθεση Novartis, ανέφερε πως πρόκειται για υπαρκτό και παγκόσμιο σκάνδαλο και απέρριψε τα όσα προσάπτει η κυβέρνηση περί σκευωρίας. «Η Ελλάδα για δεκαετίες έδωσε πάνω από 30 δις ευρώ για το φάρμακο απ ότι άλλες χώρες αντίστοιχου πληθυσμού. Είναι σκευωρία αυτό που καταγράφεται στα χιλιάδες έγγραφα της δικογραφίας για τη Novartis; Είναι σκευωρία τα όσα γραφόταν στα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας; Είναι σκευωρία αυτό που λένε τα έγγραφα του FBI περί δωροδοκίας στελεχών των τότε κυβερνήσεων; Είναι σκευωρία τα περί εσωτερικής πληροφόρησης για το PSI; Αυτά δεν μπορεί να είναι σκευωρίες. Από κει και πέρα, για τα υπόλοιπα, οι δικαστές είναι υπεύθυνοι για να τα κρίνουν αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Εμείς αυτή την υπόθεση τη χειριστήκαμε θεσμικά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε σε ειδικό δικαστήριο με δύο απλές καταθέσεις μαρτύρων [σκάνδαλο Κοσκωτά] Εμείς είπαμε ότι η υπόθεση Novartis θα ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη. Και δεν είχαν όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα την ίδια συμπεριφορά. Αυτό κάτι μας λέει. Δεν μας έλεγαν όλοι από τους εμπλεκόμενους ότι θα στήσουν για εμάς ειδικά δικαστήρια».
«Η εισαγγελία διαφθοράς και το ότι έβαλε στο αρχείο κάποια άτομα σημαίνει ότι δεν είναι σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να πει συγγνώμη στον κ. Πικραμμένο είναι ο κ. Βενιζέλος με το κατάπτυστο άρθρο περί ευθύνης υπουργών», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου»
Στρέφοντας το βλέμμα του στα ζητήματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, συνιστά ιστορική εξέλιξη και ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να περικοπεί το περαιτέρω το αφορολόγητο. Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για δέσμευση της κυβέρνησης.
«Είναι ιστορική εξέλιξη η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, έχει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, όλοι οι πίνακες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα έχει ορισμένες δεκάδες δισ. ευρώ αποθεματικά σε ρευστότητα. Αυτό είναι κατόρθωμα του ελληνικού λαού. Και αυτό μας δίνει τη δύναμη να διώξουμε αυτούς που οδήγησαν τις πολιτικές ηγεσίες σε καταστροφικές επιλογές. (…) Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι το εισόδημα της μεσαίας οικογένειας αυξάνεται από το 2015, μειώνεται η ανεργία, η αδήλωτη εργασία. Μπαίνουμε σε μια νέα πίστα μετά την απόφαση για αποπληρωμή του ΔΝΤ. Διαμορφώνονται οι όροι για να εμπεδωθεί η νέα οικονομική πολιτική που άρχισε από τις εξαγγελίες μου από το βήμα της ΔΕΘ. Όσα εξήγγειλα από τη Θεσσαλονίκη, την δημοσιονομική επέκταση ύψους 1 δισ., έχουν εξαγγελθεί», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Με τις θετικές ειδήσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα, ούτε λόγος να γίνεται για μείωση του αφορολόγητου. Έχουμε τα εξής δεδομένα: Έχουμε ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Έχουμε ρευστότητα, φθηνό δανεισμό και αποχώρηση του ΔΝΤ. (…) Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν την 1/1/2019,λέω πως όσο η χώρα κινείται σε σταθερή τροχιά, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε σε πολιτικές που συνιστούν δημοσιονομική λιτότητα. Αντιθέτως θα υπάρξουν πολιτικές ελάφρυνσης στις κατηγορίες πολιτών που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες τα τελευταία χρόνια».
«Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια». Σημείωσε ότι μετά το ταξίδι του στην Κίνα θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
«Νεοφιλελεύθερες οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη»
Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως έχει νεοφιλελεύθερες απόψεις. «Διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις», είπε.
«Υπάρχει πρόβλημα στα Εξάρχεια, αλλά δεν λύνεται με καταστολή»
Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα στα Εξάρχεια, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την καταστολή αλλά με λεπτομερές σχέδιο, ριζικής αναμόρφωσης της περιοχής. «Να μην αδικούμε την κ. Παπακώστα. Υπάρχει πρόβλημα στα Εξάρχεια. Αλλά πρέπει να δούμε πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και όχι να προσπαθούμε να βγάζουμε πολιτικά οφέλη από αυτό το ζήτημα. Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει κάνει πολύ σοβαρές παρεμβάσεις, όχι γενικότερα καταστολής, αλλά επιχειρήσεις σοβαρές. Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση 93 ατόμων, με ναρκωτικά και κλοπές. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια, ένα σχέδιο σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το Δήμο και τους κατοίκους, ένα σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης της περιοχής», είπε.
«Γραφειοκρατικά προβλήματα μπλοκάρουν τις επενδύσεις»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέδωσε τα προβλήματα στις επενδύσεις στα γραφειοκρατικά εμπόδια που προκύπτουν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 ενώ τόνισε πως μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.
Ανησυχία για την Τουρκία
«Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».