Παρά το γεγονός του ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να ανακοινώσει τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, το εγχώριο λιανεμπόριο επεξεργάζεται τόσο τα επιχειρησιακά όσο και τα χρηματοοικονομικά πλάνα επανόδου σε κανονική λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το εγχώριο εμπόριο δουλεύει με σενάρια χαμηλής ζήτησης και εξετάζει τις δυνατότητες συρρίκνωσης κόστους λειτουργίας, με πρώτα «θύματα» τους μισθούς των εργαζομένων και τα μισθώματα.
Ως προτεραιότητα αναδεικνύεται η προστασία της δημόσιας υγείας κατά την πιθανή επαναλειτουργία καταστημάτων, τόσο για την προστασία των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών. Υπό αυτό το πρίσμα, τον δρόμο ήδη έχουν δείξει σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων που επιβάλλουν ελεγχόμενη ροή πελατών.
Παράγοντες του εμπορίου διαφόρων κλάδων εκτιμούν ότι το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων πρέπει «να γίνει με τρόπο ασφαλή, έτσι ώστε να μην αποτρέψει τον μέσο καταναλωτή να επισκεφθεί φυσικά σημεία πώλησης», κάτι που μεταφράζεται με τον ορισμό μέγιστου αριθμού ανθρώπων σε κάθε χώρο.
Πέραν της παραπάνω πρόνοιας, ο εμπορικός κόσμος αναμένει ασμένως την επαναλειτουργία, ακόμη κι αν διατηρεί «χαμηλές προσδοκίες» όσον αφορά τον τζίρο που μπορεί να πετύχει. Ακόμη κι αν η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι «εξαιρετικά πιεσμένη», οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου θεωρούν ότι αφενός θα δοθεί «θετικό σήμα επιστροφής στην κανονικότητα» και αφετέρου, θα εκτονωθούν συσσωρευμένες παραγγελίες.
Σε πρώτη φάση, σειρά επιχειρήσεων που διαθέτει και online παρουσία θα αξιοποιήσει τα φυσικά καταστήματα για την παράδοση παραγγελιών. «Μετά την απογοητευτική εμπειρία της διανομής προϊόντων, τα φυσικά καταστήματα θα αποτελέσουν hubs παράδοσης παραγγελιών», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Εργαζόμενοι
Σ’ αυτό το πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας αλλά και χαμηλής επισκεψιμότητας, η πλειονότητα των καταστημάτων λιανικής και των αλυσίδων θα αξιοποιήσει την εκ περιτροπής εργασία των υπαλλήλων λιανικής. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφενός υπαγορεύεται για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και εξυπηρετεί τη μείωση του μισθολογικού κόστους που παλεύουν οι επιχειρήσεις.
Δεδομένου ότι οι θέσεις εργασίας προστατεύονται με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, οι επιχειρήσεις λιανικής δεν μπορούν να προβούν προς το παρόν σε επιθετικότερες κινήσεις. Ωστόσο, η επιλογή της εκ περιτροπής εργασίας «είναι ανοιχτή» και θα σημάνει μεν κάποια εξοικονόμηση κόστους για τις επιχειρήσεις, αλλά και δραστική απώλεια αμοιβών για τους εργαζόμενους.
«Αντιμετωπίζουμε βίαια μια εξέλιξη που αφορά τη συρρίκνωση του κοστοβόρου μοντέλου διατήρησης φυσικών καταστημάτων», αναφέρει παράγοντας μεγάλης λιανικής αλυσίδας. «Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να βρούμε την ισορροπία, ωστόσο, σε ένα τόσο ανατρεπτικό περιβάλλον, θα χρειαστούν κεντρικές αποφάσεις από την πολιτεία που αφορούν την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων», αναφέρει.
Ενοίκια
Η διελκυστίνδα μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς το ενοίκιο φυσικών καταστημάτων αποτελεί σημαντική γραμμή κόστους. Αν μέχρι πρότινος, η διαπραγμάτευση αφορούσε το «πάγωμα» καταβολής μισθωμάτων έως ότου αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας, η ατζέντα έχει πλέον αλλάξει.
Σύμφωνα με σειρά λιανικών επιχειρήσεων που επικοινώνησε το Euro2day.gr, ήδη έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την αλλαγή των συμβάσεων και του ύψους του μισθώματος.
«Αν ο τζίρος υποχωρήσει στο μισό της βασικής πρόβλεψης, είναι αδύνατη η καταβολή συμφωνημένων μισθωμάτων», αναφέρουν παράγοντες του εμπορίου, οι οποίοι αδυνατούν να υπολογίσουν το recovery στην κατανάλωση εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την ύφεση που περιμένει την ελληνική οικονομία.