Για μικρά ψήγματα αισιοδοξίας ότι η επιδημιολογική κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται με τα κρούσματα στη Ρόδο, μίλησε χτες σε συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρούλα Γιασιράνη.
Αναλυτικότερα, η κα Γιασιράνη αναφέρθηκε αρχικώς στα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΠΕΔ και Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη:
«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καταγράψουμε τα προβλήματα και να τα θέσουμε υπόψη της ΕΝΠΕ για να προωθηθούν λύσεις. Αυτά που ζητάμε ως ΠΝΑι, αντιλαμβανόμενοι τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και ειδικότερα της Περιφέρειάς μας, είναι πολύ συγκεκριμένες δράσεις. Από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η ΠΝΑι είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας, είναι σαφές ότι το βάρος πέφτει στον κλάδο του τουρισμού και φυσικά στις δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με αυτόν. Γι αυτό τον λόγο ζητήσαμε –και θα το καταθέσουμε στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια στην επόμενη συνεδρίαση που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη, μια σειρά από ενέργειες που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία στον τουρισμό:
-Τον καθολικό εμβολιασμό των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο καθώς και στην εστίαση, αφού είναι η μοναδική δραστηριότητα που ακόμη δεν έχει ανοίξει.
-Επίσης, ζητάμε την στελέχωση των δομών Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την παραπέρα ενίσχυση των κινήτρων για να καλυφθούν οι θέσεις στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της ΠΝΑι. (Να θυμίσω ότι η ΠΝΑι από το 2015, επιδοτεί με 450 ευρώ ανά μήνα στους γιατρούς που καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται στα νησιά μας). Επίσης να αναφέρω ότι αυτή την περίοδο, 85 συνολικά γιατροί επιδοτούνται από την ΠΝΑι για να καλύπτουν τις κενές θέσεις στα νησιά.
-Επιπλέον, ζητήσαμε την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων.
-Ξενοδοχεία Covid τόσο για αλλοδαπούς όσο και για ημεδαπούς. Είδαμε με ικανοποίηση ότι ο υπουργός Τουρισμού αφουγκράστηκε το δίκαιο αίτημα της περιοχής μας και άνοιξε την πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν και φέτος ξενοδοχεία Covid. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2020 αυτά τα ξενοδοχεία βοήθησαν πολύ στην όλη κατάσταση.
-Επίσης, ζητήσαμε να γίνεται έλεγχος σε λιμάνια και αεροδρόμια κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να ελέγχονται όσοι έρχονται.
-Εάν ακόμη αίτημα είναι η έκδοση νέας ΠΝΠ προκειμένου η ΠΝΑι και όλος ο δημόσιος τομέας, να έχουν την δυνατότητα να κάνουν προμήθειες ή να εκτελούν υπηρεσίες με πιο σύντομους ρυθμούς. Δυστυχώς, η κανονική διαδικασία του δημόσιου λογιστικού για να γίνει μια προμήθεια θέλει χρόνο κι έχει πολλά στάδια μέχρι την ολοκλήρωσή της». Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας αναφέρθηκε στην υπογραφή συνεργασίας με το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ το οποίο υπέγραψε, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Γιώργο Γιαννόπουλο:
«Κάναμε ήδη την πρώτη τεχνική συνάντηση προκειμένου να στήσουμε ένα δίκτυο για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης. Θα προσπαθήσουμε σύντομα, να κάνουμε μια μεγάλη συνάντηση (με τηλε-διάσκεψη) όπου θα λάβουν μέρος εκτός από τις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ που επιλαμβάνονται της κοινωνικής μέριμνας, οι δικαστικές αρχές, η ΕΛΑΣ, οι Ιερές Μητροπόλεις και κυρίως τους εκπαιδευτικούς που είναι εγγύτερα στα παιδιά και είναι ίσως οι πρώτοι που μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην συμπεριφορά ενός παιδιού. Αυτή η συνέργεια, θα επεκταθεί και με τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων αλλά και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο όλοι οι φορείς που έρχονται σε επαφή ή εμπλέκονται με τα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στον βαθμό που μπορεί ο καθένας –ανάλογα με τον ρόλο του- να βοηθήσουμε τα παιδιά που απειλούνται από κάθε μορφής κακοποίηση».
Όπως ανέφερε αναμένεται να υπογραφεί το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης (για πιθανά κρούσματα) στον τομέα της κρουαζιέρας: «Είναι ένα επιβεβλημένο σχέδιο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το οποίο έχουμε επεξεργαστεί από το περασμένο καλοκαίρι.
Μετά τις τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες, το επικαιροποιήσαμε, το ολοκληρώσαμε και είμαστε έτοιμοι να το υπογράψουμε προκειμένου το Λιμάνι της Ρόδου να είναι ασφαλές και οι εταιρείες κρουαζιέρας να μπορούν να μας εμπιστευτούν ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρουαζιερόπλοια, φέτος το καλοκαίρι. Αυτό θα δώσει ένα μεγάλο κίνητρο για τον κλάδο. Την εντολή για την υλοποίηση του Σχεδίου θα την δώσει η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της ΠΝΑι» όπως τόνισε.
Όσον αφορά στους ελέγχους στις πύλες εισόδου –ένα θέμα που απασχόλησε και την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου- η αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να αναλάβει το σχέδιο με Rapid Tests ή κάποιο άλλο ενδεδειγμένο τρόπο: «Εάν έχουμε εκατοντάδες ή χιλιάδες αφίξεις καθημερινά ποιος μπορεί να φανταστεί τον όγκο, τους χώρους και το προσωπικό που θα απαιτηθεί για να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι; Εμείς έχουμε σχέδιο αλλά αφενός δεν έχουμε την αρμοδιότητα και αφετέρου δεν έχουμε ΠΝΠ για προμήθειες. Επιπλέον, απαιτείται συνολική συνεργασία με συμμετοχή όλων των φορέων». Η κα Γιασιράνη είπε ακόμη ότι το ενδιαφέρον για Rapid Tests είναι πολύ αυξημένο τον τελευταίο καιρό ενώ στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, έχουν εκπαιδευτεί νοσηλεύτριες που ελέγχουν το προσωπικό της ΠΝΑι κάθε εβδομάδα. Πρόκειται για μια πιλοτική δράση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
«Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει μια μικρή αισιοδοξία ότι η κατάσταση με τα κρούσματα σταθεροποιείται και μάλιστα τα νούμερα μειώνονται. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι ούτε και να εφησυχάζουμε. Θα ελέγχονται στο εξής όλοι υπάλληλοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά» κατέληξε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Με βάση τις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ανά εβδομάδα, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
Για το 2021:
-Σύνολο Ιανουαρίου 18
-Σύνολο Φεβρουαρίου 145
-Σύνολο Μαρτίου 211
-Σύνολο Απριλίου 185
Γενικό Σύνολο 559