Η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης μαζί με τη σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να προσδώσει σημαντική ώθηση στην ανάταξη συνολικά της οικονομίας, να αυξήσει το ΑΕΠ και να αναιρέσει το «μοντέλο» μονοσήμαντης εξάρτησης της χώρας από τις υπηρεσίες, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση: “Building back better: Outlook for the European and Greek Economy” που διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – IOBE.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη ως μοντέλο για την επόμενη μέρα είναι κεντρική. Τα χρήματα που θα έλθουν ευνοούν την κατεύθυνση αυτή. Σκεφτείτε ένας προορισμός που με απόφαση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων του, θα μετασχηματιστεί σε βιώσιμο, σκεφτείτε τι επενδύσεις θα προσελκύσει, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και αλλού όπως πχ στην ενέργεια την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιακή μετάβαση» τόνισε ο κ. Ρέτσος και σημείωσε ότι η πανδημία έφερε και το τέλος εποχής στο προηγούμενο μοντέλο του τουρισμού.
«Δεν υπάρχει οικονομία σήμερα που να βασίζεται 100% στις υπηρεσίες. Παράλληλα δεν μπορείς όταν έχει έναν ακμαίο τομέα να τον μειώνεις. Αλλά το θέμα είναι να αυξήσεις την πίτα, δηλαδή το ΑΕΠ. Θα είμαι χαρούμενος να δω τον τουρισμό να ωθεί συνολικά το ΑΕΠ.
Να δούμε πώς λοιπόν, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τον τουρισμό να δούμε και άλλους τομείς να ανακάμπτουν δυναμικά. Το είχαμε δει και λίγο πριν την πανδημία. Ελπίζω και μετά να γίνει» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κα συμπλήρωσε:
«Ο τουρισμός δε φοβάται, ενώ ο πολλαπλασιαστής που έχει και το διευρυμένο αποτύπωμά του, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και άλλων τομέων. Η επόμενη μέρα θεωρώ ότι θα είναι καλή για τον τουρισμό, όπου με τις ανάλογες πολιτικές μπορεί να βοηθήσει την εξέλιξη της χώρας μέσα από το μετασχηματισμό της οικονομίας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πολλαπλές συνέργειας με άλλους κλάδους».
Ο κ. Ρέτσος έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για τη συγκυρίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις αυτές φέτος και ειδικά τα έργα από το Ταμείο θα επιταχύνει έργα. Άρα θα δούμε βελτίωση των υποδομών, θα δούμε καλύτερες προϋποθέσεις για επέκταση της σεζόν, πρωτοβουλίες για διασύνδεση με άλλους τομείς και άλλα προϊόντα της επόμενης μέρας με μεγαλύτερης υπεραξία.
Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη μέρα θα φέρει ένα καλύτερο προϊόν με μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική αξία. Μην εστιάζουμε στο σήμερα, αλλά από του χρόνου θα δούμε ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν με καλύτερη αξία» τόνισε.
Όπως είπε, «1,5 χρόνο πριν ήμασταν πολύ μακριά από την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Τότε φαινόταν ότι ο κλάδος είχε πλαφονάρει. Διεθνώς ξέρετε, είναι κοινός λεγόμενο, ότι όταν ένας προορισμός δεν είναι ευχάριστος για τους κατοίκους του, τότε δεν είναι ευχάριστος και για τους επισκέπτες του. Εμείς γκρινιάζαμε για τις υποδομές, λέγαμε ότι πολλοί προορισμοί είχαν φτάσει στα όριά τους, μιλάγαμε για διασύνδεση τουρισμού πολιτισμού, γαστρονομίας και μιλάγαμε για συνέργειες.
Η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις αυτές φέτος και ειδικά τα έργα από το Ταμείο θα επιταχύνουν άλλα έργα. Άρα θα δούμε βελτίωση των υποδομών, και καλύτερες προϋποθέσεις για επέκταση της σεζόν. Θα δούμε πρωτοβουλίες για διασύνδεση με άλλους τομείς, αλλά και άλλα προϊόντα της επόμενης μέρας με μεγαλύτερης υπεραξίας.»
Σε σχέση με τη φετινή χρονιά έκανε λόγο για μια «υβριδική κατάσταση».
«Οτιδήποτε δούμε φέτος θα είναι άπαξ. Θα είναι φέτος μια υβριδική χρονιά. Θα πάει η χρονιά μέχρι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο. «Η έναρξη της σεζόν φαίνεται να καθυστερεί. Περιμέναμε αρχικά να έρθει στο 2ο τρίμηνο, όμως πλέον πάμε για το τρίτο τρίμηνο, από Ιούλιο και μετά. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη, καθώς είναι άμεσα συναρτώμενη με την πορεία των εμβολιασμών σε Ελλάδα και διεθνώς, ενώ οι διαδικασίες καθυστερούν αυτούς τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021.
Τα έσοδα φέτος τα εκτιμούμε σε ένα εύρος 40-50% σε σχέση με το 2019 από 7,5 έως 9 δισ. ευρώ. Σήμερα που μιλάμε είμαστε κοντύτερα στο 7,5 δισ. ευρώ, όμως επειδή οι εξελίξεις εξαρτώνται απολύτως από την πορεία της πανδημίας, και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα “γυρίσει” η κατάσταση, δεν αποκλείεται να πετύχουμε και το πιο υψηλό εύρος του φετινού μας στόχου. Η προσπάθεια ανάκτησης των εσόδων του 2019, θα ξεκινήσει από το 2022». Από εκεί και πέρα, ο κ. Ρέτσος σημείωσε πως «είναι πεποίθησή μας, μελετώντας τα στοιχεία, ότι κάποια στιγμή θα δούμε τη μορφή ελατηρίου και μέσα στο 2021». Παράλληλα εκτίμησε ότι η σεζόν θα επεκταθεί μέχρι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Περιμένουμε και τα αστικά κέντρα να δουλέψουν», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι ο τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία τη δεκαετία της κρίσης
«Παρά την καταστροφή του 2020 και την απώλεια του 80% των εσόδων, αν δούμε πιο διευρυμένα την κατάσταση, ο τουρισμός είναι αυτός που στήριξε την ελληνική οικονομία τη δεκαετία της κρίσης, σημειώνοντας μια τρομακτική άνοδο από το 2013 έως το 2019, το οποίο ήταν έτος ρεκόρ. Το κορυφαίο στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με 18,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα.
Μάλιστα αν συμπεριλάβουμε όλη την αλυσίδα των τουριστικών επενδύσεων, τις μεταφορές, τον εσωτερικό τουρισμό και όλες τις άλλες υπηρεσίες, τότε πάμε στα 25 δισ. που είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ιστορικά ο ελληνικός τουρισμός. Άρα είναι και λίγο άδικη αυτή η συνεχής σύγκριση με το 2019, γιατί συγκρίνουμε το peak, με μια χρονιά απόλυτης καταστροφής.»
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr