To μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας 13 Απριλίου, τα μέλη της Super League 1 πραγματοποίησαν διοικητικό συμβούλιο. Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η σκέψη της ΕΠΟ, για αναδιάρθρωση των εθνικών πρωταθλημάτων. Η σκέψη για την εν λόγω αναδιάρθρωση ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, βέβαια, θα χρειαστεί ο συντονισμός με τις υπόλοιπες διοργανώτριες αρχές, αφού τόσο η Super League 1 όσο και η Super League 2 δεν υπάγονται στην οργανωτική ευθύνη της ΕΠΟ. Ακόμα και να βρεθεί ένας κοινός κώδικας μεταξύ των τριών φορέων, η όποια αλλαγή θα αφορά υποχρεωτικά τη σεζόν 2026-2027 και όχι την αγωνιστική περίοδο 2025-2026.
Για ποιον λόγο; Διότι βάσει των προκηρύξεων στα πρωταθλήματα αλλά και του κανονισμού της ΕΠΟ, οι ομάδες που θα ανέβουν και που θα πέσουν την επόμενη χρονιά έχουν προκαθοριστεί. Στην περίπτωση της Super League 1 πέφτουν δύο στη Super League 2 και άλλοι τόσοι ανεβαίνουν. Επομένως, μία αλλαγή στην αμέσως επόμενη περίοδο θα είναι παράτυπη. Το πιθανότερο, δε, είναι πως θα αντιδρούσαν και οι ομάδες.
Για παράδειγμα, αν η αναδιάρθρωση ξεκινούσε από την επόμενη χρονιά και άλλαζε τον αριθμό των ομάδων που υποβιβάζονται από δύο σε τέσσερις, τότε η 12η και η 11η ομάδα της πρώτης κατηγορίας κατά πάσα πιθανότητα θα κυνηγούσαν την παραμονή τους δικαστικά. Βάσει των προκηρύξεων που ισχύουν, λοιπόν, το ενδεχόμενο να δικαιωθούν θα ήταν μεγάλο.
Η προκήρυξη της Super League 1 για φέτος ορίζει πως θα πέσουν δύο, αυτή της Super League 2 πως θα ανέβουν δύο και θα πέσουν τέσσερεις και ούτω καθεξής. Επομένως, κάτι τέτοιο δεν γίνεται να αλλάξει έτσι εύκολα.
Παρόλα αυτά υπάρχει μία εξαίρεση και αυτή έχει να κάνει με τον νόμο. Αν για παράδειγμα ένας υπουργός καταθέσει ένα νομοσχέδιο για αναδιάρθρωση στα πρωταθλήματα της σεζόν 2025-2026 και αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή, τότε γίνεται να υπάρξει αλλαγή. Κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για την ώρα, μοιάζει σχεδόν απίθανο να συμβεί.
Πηγή: sport24.gr