• Κολιάδης: «Αν δεν δοθεί λύση, στις 30 Μαΐου κλείνουμε το λιμάνι της Ρόδου!» • Παρών ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ, Κωνσταντίνος Μουρτίδης • Θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Πιερρακάκη για να ζητηθεί παρέμβαση • Κόνσολας: «Δύσκολη η διεκδίκηση, λόγω του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ»
Έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι με την παραχώρηση των κτηρίων του Τελωνείου, στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, επικράτησε χτες, κατά την ευρεία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον τουριστικό λιμένα Ρόδου.
Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, έδωσε πάντως προθεσμία έως τις 30 Μαΐου 2025, για να βρεθεί λύση, ειδάλλως προανήγγειλε ότι θα κλείσει το λιμάνι σε ένδειξη διαμαρτυρίας!
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάνος Κόνσολας, ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος του Λ.Τ. Βασίλης Βαγιανάκης, ο αντιπρόεδρος, Νικόλαος Μπόνης, ο αντιπεριφερειάρχης, Αποστόλης Ασπράκης, από την ΕΞΡ ο κ. Κωσταρίδης, ο τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Ροδίτης, ο Αναστάσιος Κωνσταντάρος από τον ΠΡΟΤΟΥΡ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, Χρήστος Μιχαλάκης, η εκπρόσωπος του Τελωνείου, Δέσποινα Δεληγιαννάκη, ο διοικητής στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, Γιώργος Στέργου, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Κων/νος Σπανός, υπηρεσιακοί παράγοντες ενώ, συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης πολλοί δήμαρχοι από τα νησιά. Επίσης, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης της ΑΑΔΕ, Κωνσταντίνος Μουρτίδης.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κόνσολας, επισήμανε ότι λόγω του γεγονότος, ότι τα κτήρια ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διεκδικηθούν: «Προσπάθησα επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια για το Πανορθόδοξο και για τα κτήρια της Ελεούσας, με πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που όμως, έπεσαν στο κενό και μάλιστα, έμειναν χωρίς να λάβω ποτέ κάποια απάντηση. Αν δεν γίνει τίποτα και τώρα, τα κτήρια θα βγουν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό» -όπως ανέφερε.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λ.Τ. με σημείο αιχμής τα κτήρια τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν και ρημάζουν –κυριολεκτικά- εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο από τα κατασχεμένα οχήματα που βρίσκονται στον χώρο του λιμένα, όσο και από τις αποθήκες που δεν χρησιμοποιούνται.
Η κα Δεληγιαννάκη πάντως, επικαλέστηκε μια απόφαση του 2020 από τον τότε δήμαρχο, Φώτη Χατζηδιάκο με τον κ. Κολιάδη να δηλώνει ότι “δεν βρήκε καμία επίσημη συμφωνία” απαιτώντας από την ίδια, να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει, καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί ο Δήμος και ο δήμαρχος να ενοχοποιούνται για κάθε λάθος που συμβαίνει. Η ίδια είπε ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς υπάρχουν τεράστιες ποσότητες από ποτά τα οποία βρίσκονται σε μία αποθήκη, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα τις αδειάσει στο προσεχές διάστημα.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες εξέφρασαν πολύ έντονη δυσαρέσκεια για τη συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές, καθώς όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης σε πολύ σοβαρά ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Λ.Τ.
Τόσο ο κ. Βαγιανάκης, όσο και ο κ. Μπόνης, υπογράμμισαν ότι είναι πλέον αδύνατο για το Λ.Τ. να έχει εύρυθμη λειτουργία και να παρέχει υπηρεσίες όπως, ο διαβατηριακός έλεγχος, οι χώροι υποδοχής των τουριστών από την γείτονα Τουρκία αλλά και από τα κρουαζιερόπλοια.
Οι τουριστικοί πράκτορες πάντως, όπως ο Μιχάλης Ροδίτης, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, καθώς ταλαιπωρούνται συνεχώς οι επιβάτες ενώ δεν επαρκούν οι υποδομές.
Τοποθετούμενος ο νομικός, Βασίλης Καταβενάκης, ξεκαθάρισε πως οι χώροι είναι χαρακτηρισμένοι ως λιμενική ζώνη με συνέπεια να υπάρχει περιορισμός στην χρήση, και ζήτησε από τους εκπροσώπους του Τελωνείου, να μεταφερθούν σε άλλους χώρους εκτός λιμένα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κολιάδης ξεκαθάρισε πως «Αν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Μαΐου, θα κλείσουμε το λιμάνι! Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι έχει ανοίξει η σεζόν και εκτιθέμεθα καθημερινά στους επισκέπτες μας!», ζητώντας την αρωγή όλων των συμμετεχόντων.
Στη σύσκεψη παρενέβησαν και άλλοι δήμαρχοι από νησιά της Δωδεκανήσου, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και ζήτησαν να γίνει μία ενιαία ρύθμιση για όλους.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει μία (επίσης ευρεία) τηλεδιάσκεψη με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή και να ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη –με απώτερο στόχο να ζητηθεί ακόμη και η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.